Mano Gargždai



Gyventojai nepritaria „Ekonovus“ atsikraustymui į Gargždus: pasirašinėjama peticija

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Už savo veiklą Klaipėdoje ne kartą bausta ir galiausiai iškraustyta UAB „Ekonovus“ žvalgosi vietos rajone. Praėjusią savaitę Tarybai pristatyta informacija dėl įmonės planuojamos ūkinės veiklos Gargžduose.

 

Gyventojai priešinasi peticija

Vos tik pasklidus žiniai, jog skandalingai pagarsėjusi atliekų tvarkymo paslaugas teikianti įmonė, ne kartą viršijusi didžiausius vienu metu leidžiamus laikyti atliekų kiekius, kelia koją į rajoną, žmonės suskubo pasirašyti peticiją. Puslapyje peticijos.lt prieš įmonės atsikraustymą nuo ketvirtadienio pasirašė beveik 600 asmenų. Skeptiškų nuomonių netrūko ir Taryboje, politikams pateikus poveikio aplinkai vertinimo santrauką.

Anot informacijos atrankai dėl poveikio aplinkai vertinimo rengėjo UAB „Ekosistema“ direktoriaus Mariaus Šileikos bei UAB „Ekonovus“ generalinio direktoriaus Romo Draskinio, nepavojingų atliekų laikymas, rūšiavimas, presavimas ir smulkinimas gamybiniuose pastatuose numatomas vykdyti žemės sklype, esančiame Statybininkų gatvėje, 5.

„Ekonovus“ veiklą planuoja vykdyti gamybiniuose, dispečerinės pastatuose bei kiemo aikštelėje, bendras naudojamas teritorijos plotas apimtų apie 1 ha. Čia būtų vykdomas antrinių žaliavų, popieriaus, kartono, plastiko, stiklo, metalo, kombinuotų bei mišrių pakuočių ir atliekų, organinių bei neorganinių atliekų surinkimas, rūšiavimas, presavimas, laikymas ar išvežimas. Taip pat įmonė vykdytų nepavojingų atliekų, statybinio laužo, tekstilės, plastiko, didelių gabaritų atliekų surinkimą, vežimą bei laikymą. Pagal pateiktą informaciją, bendrai planuojama išrūšiuoti apie 49 510 tonų atliekų per metus. Vienu metu maksimaliai įmonėje galėtų būti laikoma 2 950 tonų atliekų.

„Atliekos būtų surenkamos sunkvežimiais, išverčiamos gamybinės paskirties pastate bei išrūšiuojamos. Tada supresuojamos ir perduodamos kitiems atliekų tvarkytojams tolimesniam jų panaudojimui arba šalinimui“, – aiškino M. Šileika.

 

Sveikatai įtakos neturės?

Anot jo, įmonės ūkinė veikla neviršys į orą išmetamų teršalų koncentracijos ribinių reikšmių, kvapai ar triukšmas neturės neigiamos įtakos gyventojų sveikatai. Pasak M. Šileikos, į objekto sanitarinės apsaugos zoną patenka tik dvi gyvenamosios teritorijos, todėl ją planuojama tikslinti.

Posėdžio metu Tarybos narys Martynas Pocius teiravosi, kodėl „Ekonovus“ veiklai pasirinkta būtent vieta Gargžduose bei ar įmonė ketina kaip nors prisidėti prie kelių tvarkymo, mat jais per dieną riedės apie 60 sunkvežimių.

„Tikrai ieškojome ir kitų vietų, tačiau ši labiausiai atitiko keliamus reikalavimus. O dėl kelių – apsvarstysime“, – teigė „Ekonovus“ generalinis direktorius R. Draskinis.

Loreta Piaulokaitė-Motuzienė domėjosi, kokią įtaką įmonės veikla turės gruntiniams vandenims.

„Atliekų tvarkymo veikla bus vykdoma esamų gamybinių pastatų viduje, kiemo aikštelė bus naudojama tik transporto privažiavimui ir stovėjimui. Ūkinės veiklos dirvožemio cheminės taršos susidarymas neplanuojamas“, – paaiškino M. Šileika.

 

Nagrinės Komitetas

Posėdyje dalyvavęs ekologas Erlandas Paplauskis buvo kategoriškas. Anot jo, šiandieninė Lietuvos aplinkosaugos sistema nefunkcionuoja taip, jog apsaugotų nuo „užkrato bombos“.

„Įmonė planuoja savo veiklą vietoje, kuri apie 500–600 metrų nutolusi nuo rekreacinės zonos, kur aš einu su vaikais maudytis. Nenorėčiau, kad vėjas į tą pusę neštų kvapus, kas buvo Klaipėdoje. Jeigu įmonė būtų socialiai atsakinga, „neužskridusi“ ir nesusikompromitavusi, būtų galima kalbėti. Tačiau dabar yra priešingai. Aš šia įmone netikiu, – kalbėjo E. Paplauskis.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas pažymėjo, jog jis ketina dalyvauti artimiausiomis dienomis Seime planuojamo taršos įstatymo projekto svarstyme. Be to, anot jo, informacijos pateikėjai neatsižvelgė ir į Poveikio aplinkai vertinimo komisijos pastabas, todėl pasiūlyta informaciją pateikti išnagrinėti Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitetui.

Už pasiūlymą balsavo 10 Tarybos narių, prieštaravusių ir susilaikiusių nebuvo. Nuo svarstymo nusišalino Tarybos nariai Vaclovas Dačkauskas, Nerijus Galvanauskas bei Raimundas Daubaris.

Primename, jog neigiama informacija apie įmonę pasirodė dar pernai, kuomet buvo užfiksuota, jog atliekos laikomos po atviru dangumi, apleistų angarų teritorijoje. Situacija pradėjus domėtis aplinkosaugininkams ir kitoms atsakingoms institucijoms, už pažeidimą atsakingam asmeniui skirta 150 eurų administracinė nuobauda, o Vilniuje registruotai „Ekonovus“ – 3 tūkst. eurų bauda.

Nustatyta, jog uostamiestyje, Liepų gatvėje, įsikūrusi įmonė viršijo didžiausius vienu metu leidžiamus laikyti atliekų kiekius, o plastiko ir popieriaus atliekos pateko į šalia esančias teritorijas. „Ekonovus“ buvo priversta išsikelti iš miesto, tam pritarus ir Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 284 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,