Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kvitų žaidimas baigėsi – papildomai deklaruota 12 mln. eurų mokesčių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad baigiasi prieš du metus Lietuvoje startavęs Kvitų žaidimas – šiandien skelbiami paskutiniai prizų laimėtojai, tarp kurių ir finalinis 5 000 eurų laimėtojas.

 

Skaičiuojama, kad prisidėti prie šešėlinės ekonomikos mažinimo gyventojus kvietusi iniciatyva į valstybės biudžetą papildomai atnešė beveik 12 mln. (11,93 mln.) eurų Pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM).

Kvitų žaidimas Lietuvoje startavo 2017 m. lapkričio 28 d., tuomet gyventojai galėjo registruoti už visas paslaugas išduotus ir už turgavietėse įsigytas prekes gautus kvitus.

„Pirmais iniciatyvos metais jos tikslus siejome su pajamų apskaitymo didinimu mažinant šešėlinę ekonomiką paslaugų – ypač VMI veiklos prioritetuose esančiame viešojo maitinimo, sektoriuje, taip pat turgavietėse. Skaičiuojama, kad vien viešojo maitinimo sektoriuje, atsižvelgus į bendrą šalies PVM augimą ir lyginant su 2017 m., į biudžetą papildomai deklaruota apie 3,2 mln. eurų PVM – iniciatyvai skirtos investicijos atsipirko jau po pirmų jos įgyvendinimo metų. Be to, daugiau negu dviejų trečdalių (apie 1,3 tūkst.) maitinimo įmonių, kurių iš viso Lietuvoje yra apie 1,8 tūkst., išduoti kvitai buvo registruoti Kvitų žaidime.

Tuo tarpu vertinant galimą poveikį turgavietėse, atsižvelgta į individualią veiklą (toliau – IDV) vykdžiusių asmenų, kurių naudojamų kasos aparatų kvitai registruoti žaidime, pajamų pokytį. Šiemet IDV vykdančių gyventojų pateiktos pajamų deklaracijos parodė, kad lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2017 m., pernai IDV vykdę asmenys deklaravo 8 proc. daugiau pajamų (tai sudaro apie 3,77 mln. eurų)“, – teigia VMI Kvitų žaidimo projekto vadovas Rolandas Puncevičius.

Šie ekonominiai Kvitų žaidimo rezultatai bei išlaikytas gyventojų įsitraukimas registruojant kvitus, paskatino VMI iniciatyvą pratęsti dar metams – iki 2019 m. lapkričio mėn.

„Pratęsus Kvitų žaidimą, priimtas sprendimas atnaujinti ir žaidimo taisykles šią iniciatyvą išplečiant į kitus sektorius. Dalyviai galėjo registruoti ir už visas prekes gautus kvitus, išskyrus tuos, kurie išduoti 6 didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse. Šiuo pokyčiu siekėme ir toliau ugdyti suvokimą, kodėl taip svarbu prašyti apmokėjimą patvirtinančių dokumentų, bei dar plačiau paskleisti žinią apie tai, kuo skiriasi išankstinis kvitas nuo fiskalinio“, – teigia R. Puncevičius.

Siekiant įvertinti galimą Kvitų žaidimo poveikį pakeitus iniciatyvos taisykles, atrinkti tie mokesčių mokėtojai, kurių kasos aparatais išduoti ir atnaujintas žaidimo taisykles atitinkantys kvitai buvo užregistruoti žaidime – tuomet vertinti per elektroninius kasos aparatus apskaičiuotų pardavimų, neišrašant PVM sąskaitų faktūrų, pokyčiai. Skaičiuojama, kad atsižvelgus į metinę infliaciją ir lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, naujausiais duomenimis, mokesčių mokėtojai, kurių kvitai dalyvavo Kvitų žaidime, sausio–rugsėjo mėnesiais papildomai deklaravo apie 8,73 mln. eurų PVM.

„Norime dar kartą padėkoti visiems Kvitų žaidime dalyvavusiems ar kitaip iniciatyvą palaikiusiems – gyventojai žaidime užregistravo beveik 5 mln. kvitų, iš kurių, įskaitant būsimus šio vakaro laimėtojus, atrinkti net 4 363 laimingieji kvitai. Viso paskelbti 23 mėnesio ir 4 340 savaitės prizų laimėtojų. Paskelbus finalinius laimėtojus, per šiuos du metus laimėtojams tekęs prizinis fondas viršys 400 tūkst. eurų“, – pasakoja VMI atstovas.

Galimybės tokią ar panašią iniciatyvą, kaip Kvitų žaidimas įgyvendinti ateityje VMI neatmeta.

„Šiuo metu jau vystomas išmaniųjų elektroninių kasos aparatų posistemis i.EKA. Sukūrus i.EKA, visi elektroninių kasos aparatų duomenys keliaus tiesiogiai į posistemį – tokiu būdu dalyvavimas Kvitų žaidime taptų dar paprastesnis. Gyventojai neturėtų registruoti kvitų atskiroje sistemoje, ženkliai mažėtų iniciatyvos administravimo kaštai, o laimėtojai būtų atrenkami iš visų posistemį pasiekusių e. kvitų, tad registruoto kvito nebereiktų saugoti iki pat žaidimo pabaigos“, – teigia R. Puncevičius.

Primename, kad visi žaidimo laimėtojai antradienio vakarą bus informuojami asmeniškai – trumposiomis SMS žinutėmis, o laimėjimą atsiimti reikia per žaidimo taisyklėse numatytą 20 darbo dienų laikotarpį. Visą aktualią su Kvitų žaidimu susijusią informaciją galite rasti internete, adresu kvituzaidimas.vmi.lt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,