Logo
 Spausdinti šį puslapį

Energijai taupyti – nauji renovacijos iššūkiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aplinkos ministerijos nuotr. Aplinkos ministerijos nuotr.

Šiuo metu Aplinkos ministerija rengia ilgalaikę renovacijos strategiją, kuri numatys veiksmų gaires, priemones ir pažangos rodiklius ES Pastatų energinio naudingumo direktyvos keliamiems tikslams pasiekti. Tokią strategiją kiekviena ES valstybė Europos Komisijai turi pateikti iki 2020 m. kovo 10 d.

 

Pagal šios direktyvos reikalavimus dauguma pastatų ne vėliau kaip iki 2050 m. turi tapti nepriklausomi nuo iškastinio kuro ir efektyviai pertvarkyti į beveik nulinės energijos pastatus. Palaipsniui siekiant šio tikslo, kasmet ES šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, reikia atnaujinti vidutiniškai po 3 proc. energiškai neefektyvių pastatų.

„Europoje apie 80 proc. pastatų yra energiškai neefektyvūs, jie sunaudoja 40 proc. visos energijos ir į atmosferos orą išleidžia apie 15 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų“, – sakė minėtosios direktyvos rengėjas Bendtas Bendtsenas, skaitęs pranešimą konferencijoje „Pastatų atnaujinimo indėlis siekiant klimatui neutralios ekonomikos“, kurią praėjusią savaitę surengė Aplinkos ministerija ir Būsto energijos taupymo agentūra (BETA).

Lietuva yra pasiruošusi naujiems iššūkiams pastatų energiniam naudingumui didinti. Visos savivaldybės jau yra parengusios energinio efektyvumo didinimo programas, daugumoje iš jų intensyviai vyksta daugiabučių modernizavimo procesas. Be to, didelė jų dalis yra parengusios ir įgyvendina gyvenamųjų kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas.

Kaip rodo naujausia gyventojų apklausa, kurią prieš kelias savaites BETA užsakymu atliko „Spinter tyrimai”, visuomenė irgi yra pasirengusi naujiems pokyčiams didinant pastatų energinį naudingumą. Pavyzdžiui, inovatyvias energijos taupymo priemones (saulės kolektorius, geoterminį šildymą ir kt.), šios apklausos duomenimis, norėtų įdiegti 64 proc. renovuotinų daugiabučių namų gyventojų.

Nuo 2013 m., vykdant daugiabučių atnaujinimo programą, Lietuvoje renovuota jau 2 350 tokių namų, kuriuose yra arti 70 tūkst. butų, o šiuo metu atnaujinami dar 428 namai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,