Mano Gargždai



„Mini darželiai“ atkeliauja į Klaipėdos rajoną

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Vienas didžiausių sostinės privačių ikimokyklinio ugdymo tinklų „Mini darželiai“ plečia savo veiklą. Vilniuje žinoma ikimokyklinio ugdymo įstaiga ateinančiais metais duris atvers ir Klaipėdos rajone.

 

Rugpjūčio mėnesį planuojama atidaryti 2 darželius Slengiuose („Rusnės perlo“ vystomame projekte) ir Trušeliuose (vystomame projekte „Šeimos alėja“). Juose bus įkurta po 6 grupes įvairaus ikimokyklinio amžiaus vaikams. Kovo mėnesį papildomos 2 grupės vaikų įsikurs Priekulėje. Iš viso planuojama sukurti ne mažiau kaip 200 vietų.

„Siekdami užtikrinti galimybę vaikams lankyti darželius ir kad mūsų rajono vaikai gautų kokybišką ugdymą, kvietėme privačias ikimokyklines ugdymo įstaigas kurtis tose rajono teritorijose, kur jų labiausiai trūksta. Apskaičiavome, kad Savivaldybei daugeliu atvejų pigiau skirti dotacijas privačioms ugdymo įstaigoms nei statyti pačiai naujas. Šiuo metu mūsų Savivaldybės dotacija yra didžiausia Lietuvoje – 200 eurų už vaiką“, – sakė Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Savo projektą Klaipėdos rajono vadovams pristačiusi UAB „MD LT“ vadovė Miglė Šepetienė pasakojo, kad pirmieji „Mini darželiai“ pradėti steigti dar 2010 metais, kai Vilniuje buvo juntamas didelis kokybiškų ikimokyklinio ugdymo paslaugų stygius. Šeimų pasitikėjimas ir palaikymas skatino plėstis ir kiekvienais metais į darželius pasikviesti vis didesnį būrį vaikų.

Šiuo metu „Mini darželiuose“ ugdoma daugiau nei 200 vaikų. Kitais metais planuojama įsteigti nuosavą virtuvę, kuri užtikrintų dar kokybiškesnį maistą „Mini darželių“ vaikams. Žinoma, tokią virtuvę turės ir Klaipėdos rajono darželių būsimieji ugdytiniai.

„Šiandien bene didžiausias „Mini darželių“ iššūkis – pasiekti, kad kokybiška ugdymo paslauga būtų įperkama kiekvienai šeimai. Šią užduotį labai palengvina Klaipėdos rajono savivaldybė, skirdama paramą tėvams, kurių vaikai nepateko į valstybines ugdymo įstaigas. „Mini darželių“ kainodara labai nežymiai skirsis nuo valstybinės ugdymo įstaigos. Planuojama, kad ugdymo paslauga jau atskaičiavus Savivaldybės paramą sieks 70 eurų per mėnesį (priimant brolį ar sesę taikoma 20 eurų nuolaida, taigi – už antrą ir kitus vaikus tereikės mokėti 50 eurų), maitinimo  ̶  nebus didesnė nei 4 eurai. Taip pat pas mus netaikomas vienkartinis (pradinis) mokestis“, ̶  patikino Miglė Šepetienė.

 

Projekto vizualizacija

 

Visus savo gyvavimo metus „Mini darželiai“ auga kartu su vaikais, tobulėja, ieško inovatyvių idėjų, domisi alternatyviomis švietimo idėjomis, inicijuoja pokyčius ir juos įgyvendina.

Klaipėdos rajone duris atversianti moderni ugdymo įstaiga ne tik siekia spręsti trūkstamų ikimokyklinio ugdymo vietų problemą. Sparčiai augančiame Klaipėdos rajone „Mini darželiai“ puoselės ir labai aiškią misiją – išugdyti naująją kartą, ̶  tokią, kuri bus drąsesnė, laisvesnė, nebijos išreikšti save, pasitikės savimi, bus atvira ir kūrybiška.

„Mini darželių“ bendruomenė visada atsigręžia į vaiko asmenybę, todėl stengiasi ugdyti mažųjų kritinį, probleminį mąstymą, skatinti vaikus kurti ir svarbiausia ̶ padėti jiems pamilti mokslą. Šios savybės labai reikalingos mūsų sparčiai besikeičiančiame pasaulyje.

Šiuo metu „Mini darželiai“ auklėtinius ugdo pagal individualią ugdymo programą, kuri yra sukurta integruojant Reggio Emilia filosofijos idėjas. Reggio Emilia ugdymo filosofija yra kilusi iš nedidelio miestelio Šiaurės Italijoje ir švietimo sistemoje yra pelniusi tarptautinį pripažinimą. Remiantis šiais ugdymo principais, siekiama atskleisti visas vaiko galias ir tikima, kad kiekvienas vaikas yra unikalus, nepaprastas, atviras, trokštantis žinių, kupinas smalsumo ir nuostabos, noro bendrauti bei pažinti. Svarbiausi yra vaiko prigimtiniai poreikiai, jo veikimas ir patyrimas, o ne mechaninis žinių atkartojimas.

Šios filosofijos išskirtinumas yra tai, kad aplinka tampa tarsi trečiąja mokytoja, trečiuoju pedagogu. Ji skatina natūralų vaikų smalsumą, kūrybiškumą ir vaizduotę. „Mini darželių“ aplinkoje gausu gamtinės medžiagos, antrinių žaliavų, naudojami šviesos stalai, interaktyvios lentos. Esant turiningai aplinkai vaikai turi galimybę patys susipažinti su informacija, jos ieškoti ir ją atrasti. „Mini darželių“ ugdymo sistema nesiekia vaikams perteikti žinių, siekia žinias sukurti kartu su vaikais. Čia kiekvienas vaikas auga ir ugdosi savo individualiu tempu, per savo asmeninę patirtį.

Į ugdymo procesą integruojama anglų kalba, muzikiniai užsiėmimai, vyksta keramikos, kūrybinės dirbtuvės, organizuojamos dailės terapijos, saviraiškos veiklos. Emocinį intelektą ugdome pasitelkdami „Kimochi“ (žaislų, turinčių jausmus) metodiką.

Nuo šių mokslo metų „Mini darželiai“ įgyvendina ir naują ugdymo kryptį – STEAM veiklas. STEAM yra integralus, kompleksiškas ugdymas, apimantis gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, menų ir matematikos sritis. Vaikai atlieka bandymus, eksperimentus, sprendžia problemines užduotis, kuria įvairiausius objektus pasitelkdami savo kritinį, analitinį mąstymą, vaizduotę bei kūrybiškumą.

Kiekvienoje „Mini darželių“ grupėje dirba du pedagogai, maksimalus skaičius grupėje – 15 vaikų. Kompetentingi, savo darbą išmanantys pedagogai yra vaikų padėjėjai, pagalbininkai, sugebantys vaikus nukreipti, paskatinti juos mąstyti, bendradarbiauti.

„Mini darželiai“ nėra tik ugdymo įstaigos, ̶ tai yra bendruomenė, kuriai priklauso vaikai, jų šeimos ir pedagogai. Reggio Emilia ugdymo sistema šiaurės Italijoje išplito dėl to, kad ten po antrojo pasaulinio karo susivieniję viso miestelio gyventojai nusprendė pasirūpinti savo vaikais – pardavė arklius ir kitą menką po karo likusį turtą, kad už gautas lėšas įkurtų ugdymo įstaigų. Ši istorija parodė, kiek daug gali pasiekti vieninga bendruomenė. „Mini darželiai“ taip pat eina tuo keliu, tikėdami, kad veikdami kartu galime pasiekti geriausių rezultatų mūsų vaikams.

Kur įsikurs naujieji darželiai, galite atrasti žemėlapyje. Žemėlapyje atvaizduotos ugdymo įstaigos, laisvos vietos bei nepatekę vaikai pagal gautus prašymus. Planuojamos privačios ugdymo įstaigos atvaizduotos geltonais burbuliukais.

Kviečiame registruotis jau dabar užpildant „Susisiekimo formą“ internetiniame puslapyje www.minidarzeliai.lt. arba el. paštu . Taip pat kviečiame pedagogus, norinčius prisijungti prie „Mini darželių“ personalo, siųsti motyvacinį laišką ir CV.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 245 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,