Logo
 Spausdinti šį puslapį

Žiniasklaidos rėmimo modelis bus skaidresnis ir efektyvesnis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Vyriausybė iš esmės pritarė grupės Seimo narių pateiktiems Visuomenės informavimo ir Etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatymų projektams, kuriais siekiama atnaujinti paramos modelį viešosios informacijos rengėjams, vietoje Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo įkuriant Žiniasklaidos rėmimo fondą.

 

Pagal naująjį modelį paramą viešosios informacijos rengėjams numatyta skirstyti per Žiniasklaidos rėmimo fondą, kurio valdymas ir sprendimų priėmimas būtų grindžiami valstybės biudžeto lėšų panaudojimo efektyvumu, kontrole ir atskaitingumu, visiškai eliminuojant galimą politikų įtaką.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisų projekte numatyta, kad naujojo fondo steigėjas ir vienintelis dalininkas būtų valstybė, o fondo taryba ketveriems metams būtų sudaroma iš vienuolikos visuomenės informavimo srities profesionalų. Taip pat reglamentuotas fondo senato sudarymas ir funkcijos, fondo direktoriaus, ekspertų, teiksiančių fondo tarybai rekomendacijas, atrankos principai ir funkcijos.

Nustatytos šešios remiamos sritys: kultūros periodiniai leidiniai, nacionalinė periodinė spauda, vietinė ir regioninė periodinė spauda, nacionalinis radijas ir televizija, vietinis ir regioninis radijas ir televizija, internetinė žiniasklaida. Taip pat nustatytos remiamos programos: kultūros ir meno (skiriama ne mažesnė nei 25 proc. fondo lėšų dalis), regionų informacinio skatinimo (ne mažiau kaip 35 proc. fondo lėšų), medijų ir informacinio raštingumo, šviečiamųjų ir mokslo populiarinimo, Lietuvos tautinių bendrijų; fondo taryba gali patvirtinti ir kitas remiamas programas.

Vyriausybė, iš esmės pritardama įstatymų projektams, siūlo Seimui patikslinti nuostatas dėl reikalavimų, keliamų Žiniasklaidos rėmimo fondo tarybos nariams ir ekspertams. Taip pat rekomenduojama nustatyti, kad viešai skelbiami ne tik Žiniasklaidos rėmimo fondo tarybos sprendimai dėl lėšų skyrimo ir ekspertiniai vertinimai, bet taip pat ir sutrumpinti atrinktų projektų aprašymai. Seimui taip pat siūloma detaliau reglamentuoti Žiniasklaidos rėmimo fondo lėšų šaltinius, fondo organų sudarymo ir veikimo principus, fondo įsteigimo klausimus, nuostatas dėl įstatymo įgyvendinimo.

Numatoma, kad Seimui priėmus Visuomenės informavimo įstatymo ir Etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatymo pataisas, jos įsigaliotų nuo 2021 m. sausio 1 dienos.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,