Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargžduose surengta neeilinė konferencija „Jauno žmogaus pasaulis“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
GAJC nuotr. GAJC nuotr.

Šią savaitę Gargždų atviras jaunimo centras (GAJC) pradėjo su trenksmu – pirmadienio rytą Gargždų kultūros centre surengė konferenciją „Jauno žmogaus pasaulis“.

 

Dalyviai rinkosi į sausakimšą konferencijos salę – renginyje dalyvavo daugiau kaip 400 žmonių. Renginio organizatoriai teigia, kad norint suteikti pagalbą jaunimui, ypač svarbus ryšio užmezgimas su jaunuoliu, jo šeima ir, žinoma, glaudus bendradarbiavimas su įvairių sričių specialistais.

Sprendžiant jaunuolių, gyvenančių šeimose, problemas, labai svarbu paaiškinti tėvams, kaip įgyti paauglio pasitikėjimą, atpažinti, kada reikalinga pagalba. Dažnai tėvai ir patys jaunuoliai tiesiog pasimeta susidūrę su paauglyste, dažnai išsigąsta, bando apsimesti, kad problemų nėra.

Konferencijos tikslas buvo pakviesti jaunam žmogui, turinčiam klausimų ar įsisenėjusių problemų ir neaiškumų, įvairių sričių specialistus, galinčius suteikti informacijos motyvacijos, meilės sau ir sveiko gyvenimo būdo klausimais.

Susirinkęs jaunimas turėjo galimybę dalyvauti organizacijų mugėje. Buvo pristatomas GAJC ir jo galimybės. Centre jaunimo darbuotojai kasdien vykdo įvairias veiklas, stovyklas, užsiėmimus. Visi jaunuoliai (14–29 m.) kviečiami smagiai praleisti laiką ne tik Gargždų mieste, bet ir kartu su mobiliaisiais darbuotojais Klaipėdos rajone.

 

GAJC nuotr.

 

Pristatytas Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centras, jau ne vienerius metus organizuojantis būrelius ir vis bandantis nustebinti jauną žmogų jų įvairove.

Dalyviai turėjo galimybę susipažinti su sporto klubu „Kuršis“, kuris skatina jauną žmogų aktyviai leisti laisvą laiką, pažinti savo baimes, išmokti jas kontroliuoti ir įveikti, dalyvauti įvairiuose mokymuose ir, žinoma, skatiną meilę savo šaliai nuo mažens.

Susirinkusieji turėjo galimybę susipažinti, užduoti klausimus ir Klaipėdos rajono policijai, kuri skatina jaunimą nebijoti, kilus problemoms kreiptis ir būti atidiems sau ir aplinkai. Jaunimo linija pristatė galimybę pasikalbėti, būti išklausytam.

Organizacijų mugėje dalyvavo Gargždų vaikų dienos centras, pristatytas ir projektas „Judam“ – jaunam žmogui (15–29 m.), kuris nėra užsiregistravęs Užimtumo tarnyboje, nelanko mokyklos ir šiuo metu neranda darbo, suteikiantis pagalbą ir informaciją apie galimybes realizuoti save.

Klaipėdos rajono visuomenės sveikatos biuras pristatė savo darbą ir informaciją, kuo jie gali padėti jaunuoliams ir jų šeimoms.

Konferencijos atidarymo proga sveikinimo žodį tarė Klaipėdos rajono savivaldybės vicemerė Violeta Riaukienė, visus atvykusius sveikino GAJC direktorė Inesa Gaudutytė

Renginį vedė ir diskusijas moderavo GAJC mobili darbuotoja Klaipėdos rajone Deimantė Venckutė. Diskusijos ir klausimų-atsakymų forma buvo analizuojami jauno žmogaus gyvenimo aspektai – motyvacija, pasitikėjimas savimi, meilė sau, emocinė bei fizinė sveikata ir žalingų įpročių žala. Viso renginio metu platformoje „SLI.DO“ klausytojai galėjo anonimiškai užduoti klausimus diskusijos dalyviams.

 

GAJC nuotr.

 

Pirmoji tema prasidėjus konferencijai – motyvacija. Diskusijai buvo pakviesti: režisierius, aktorius, atlikėjas bei kompozitorius Vidas Bareikis, projekto „Judam“ jaunimo garantijų iniciatyvų koordinatorė Iveta Čirbaitė ir GAJC savanorė Anelė Dromantaitė.

Diskusijos dalyviai išsakė mintis apie motyvuotą žmogų – tai asmuo, turintis tikslą. Vidas Bareikis jaunimui siūlė užsirašinėti išsikeltus tikslus, skatino domėtis viskuo ir akcentavo, jog mokytis yra labai svarbu, ypač skaityti knygas. Salėje sėdinčius jis skatino į viską žiūrėti paprasčiau ir žinoti, jog niekada nebūname vieni, kol turime su kuo pakalbėti. Jis kalbėjo apie jaunystės ir dabartinius tikslus, dalinosi įžvalgomis, kaip svarbu žmogui keliauti ir plėsti savo akiratį.

 

GAJC nuotr.

 

Iveta Čirbaitė pasakojo apie galimybę dalyvauti jos koordinuojamame projekte. Kita diskusijos dalyvė – Anelė Dromantaitė – kalbėjo apie mokinių savivaldą ir galimybes Europoje – kad jaunimas gali keliauti, domėtis įvairiais dalykais ir plėsti savo akiratį bei įgauti naujų žinių.

Antrosios diskusijos metu diskutuota apie meilę sau ir pasitikėjimą savimi. Diskusijoje dalyvavo atlikėja Ieva Zasimauskaitė, Jaunimo linijos atstovė Brigita Nikonovičė ir jaunimo darbuotoja Edita Vyšniauskė. Atlikėja Ieva Zasimauskaitė dalinosi mintimis apie savižudybę, patirtus panikos priepuolių atakas, nusakė, kokia tai būsena. Atlikėja drąsino jaunus žmones neužsidaryti savyje, nebijoti kreiptis į specialistus.

 

GAJC nuotr.

 

Diskusijos metu išsakyta mintis, jog problemos nedingsta savaime – norint jaustis geriau, reikia kalbėtis ir kreiptis pagalbos.

Edita Vyšniauskė pasidalino informacija, kur galima kreiptis jaunam žmogui, norint gauti emocinę pagalbą Klaipėdos rajone, kvietė jaunus žmones ateiti į Gargždų atvirą jaunimo centrą. Brigita Nikonovičė skatino jaunimą nebijoti, turint problemų susisiekti su Jaunimo linija ir būti išklausytam.

Trečios diskusijos metu kalbėta apie žalingus įpročius ir sveiką gyvenseną. Diskusijoje dalyvavo Vytautas Medineckas-Ironvytas, Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovė Irma Karpavičė, sporto klubo „Kuršis“ atstovas Simas Kvasys ir Gargždų atviro jaunimo centro jaunimo darbuotoja Egidija Kvekšaitė.

Dalyviai diskutavo, kodėl yra svarbu gyventi sveikai, Ironvytas dalinosi savo asmeniniais pavyzdžiais, kaip įvairios medžiagos veikia fizinę bei emocinę sveikatą. Atlikėjas patarė jaunuoliams užsiimti sveiku gyvenimo būdu tik tuo atveju, jeigu yra didelis noras ir motyvacija.

Egidija Kvekšaitė pasidalino patirtimi dirbant su priklausomybes turinčiais asmenimis ir akcentavo, jog alkoholį, narkotikus ir kitas svaiginančias priemones vartoja ne tik jaunuoliai iš sunkumus patiriančių šeimų, bet ir iš tokių šeimų, kuriose yra labai gera situacija.

 

GAJC nuotr.

 

„Kuršis“ atstovas Simas Kvasys dalinosi informacija, kur jaunimas Gargžduose ir aplinkiniuose miesteliuose gali aktyviai leisti laisvalaikį ir sportuoti.

Diskusijoms pasibaigus ir konferencijai einant į pabaigą, uždarymo žodį tarė jaunimo reikalų koordinatorė Klaipėdos rajone Adelija Radžienė, kuri, pasidalindama savo asmenine patirtimi, akcentavo išgirstas mintis ir pritarimą joms.

Organizatoriai džiaugiasi konferencijos sėkme ir dėkoja visiems, prisidėjusiems prie renginio įgyvendinimo: Klaipėdos rajono savivaldybei, Jaunimo reikalų departamentui prie SADM, Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui, Gargždų kultūros centrui, savanoriams ir visoms Klaipėdos rajono švietimo įstaigoms ir Švietimo skyriui už idėjos palaikymą ir galimybių sudarymą jaunam žmogui dalyvauti konferencijoje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,