Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų turgaus auditas atskleidė daug pažeidimų

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Pažeidinėjami įstatymai, sklypas, kuriame vykdoma turgavietės veikla, neįregistruotas, su dalimi prekybininkų nėra sudarytos nuomos sutartys. Buvusi Valdyba neatliko savo pareigų, įmonė dirba nuostolingai, o vadovas iki šiol neatleistas iš užimamų pareigų, nors jo kadencija jau seniai pasibaigusi. Ir tai tik dalis pažeidimų, kuriuos aptiko turgaus veiklą tikrinę auditoriai.

 

UAB „Gargždų turgaus“ veikla neekonomiška, neefektyvi, nevykdoma vidaus kontrolė, nevaldomos rizikos, konstatuoja auditoriai. O prastus įmonės finansinius rodiklius ir lemia tai, kad darbas bendrovėje organizuojamas prastai.

Iš ataskaitos aiškėja ir tai, kad turgaus veikla buvo vykdoma ant žemės sklypo, kuris net nėra įregistruotas Nekilnojamojo turto registre, nėra patvirtintos turgavietės schemos, nors to reikalauja įstatymai. Auditorių manymu, taip atsitiko todėl, kad bendrovės vadovas galimai tinkamai neatliko savo pareigų. Be to, pažeistas ir Akcinių bendrovių įstatymas. Valdyba turgaus vadovą turėjo atleisti pasibaigus jo kadencijai, tačiau tai nebuvo padaryta.

„Iš tiesų audito išvados švelniai tariant šokiruoja. Panašu, kad buvusiai Savivaldybės vadovybei visiškai nerūpėjo įmonė, kurios savininkė ji yra. Tą konstatuoja ir auditoriai, kurių ataskaitoje pabrėžiama, kad Savivaldybė neužtikrino turgaus veiklos skaidrumo ir viešumo. Tad, daug metų Savivaldybės įmonė pažeidinėjo įstatymus, dirbo neefektyviai, o buvęs administracijos direktorius, kuris turi atstovauti pagrindinio akcininko interesams, ir politinė vadovybė į tai nereagavo“, – sako Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.  

Ir ne tik politinė vadovybė, bet ir buvusi įmonės Valdyba, kuri privalėjo užtikrinti efektyvią įmonės veiklą. Auditorių atskaitoje pabrėžiama, kad Valdyba taip pat pažeidinėjo įstatymus, nes neskyrė jokio dėmesio Bendrovės ir jos vadovo veiklos kontrolei, nėra pareiškę jokių pastabų turgaus vadovui, o veiklos ir finansų kontrolė buvo atliekama tik formaliai. Tokie veiksmai kelia rizikas, kad įmonės turtas gali būti švaistomas ar net pasisavinimas, ̶ teigia auditoriai.

„Auditoriai išsiaiškino, kad su dalimi prekiaujančių turguje net nebuvo pasirašytos nuomos sutartys, dalyje sutarčių neįrašyti patalpų nuomos plotai, tad neaišku, ar jie sumoka tiek, kiek privalo. Be to, dalis prekybininkų visiškai nemoka už elektros energiją, nors tai privalo daryti. O už dalį darbų, kuriuos bendrovė pirko iš tiekėjų, pasirinkusi savo nuožiūra, net neišrašyti darbų priėmimo–perdavimo aktai. Tai mažų mažiausiai neūkiškumas ir aplaidumas“, – teigia A. Bogdanovas.

Pasak Administracijos vadovo, jau artimiausiu metu, atsižvelgiant į audito ataskaitą, Savivaldybė įpareigos valdybą sukurti ilgalaikius bendrovės strateginius tikslus ir viziją. Valdybos įvertinimui bus perduota ir auditorių ataskaita. Ji turės priimti sprendimus dėl įmonės veiklos ir vadovo. Vykstant šiems procesams, prekybininkams nerimauti nereikia – turgus ir toliau tęs savo veiklą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,