Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šokis ir gyva violončelių muzika spektaklyje „Boléro–Extended“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
KKS nuotr. KKS nuotr.

Unikalus šokio ir gyvos violončelių muzikos spektaklis gimė iš violončelininko, Tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio ir konkurso iniciatoriaus Mindaugo Bačkaus idėjos violončelėmis atlikti „Boléro“ – vieną žymiausių prancūzų kompozitoriaus Maurice’o Ravelio kūrinių orkestrui – ir jo ilgamečio bendradarbiavimo su Šeiko šokio teatru.

 

Choreografiją spektakliui sukūrė žymus danų choreografas Palle Granhøj, dažnai savo spektakliuose derinantis šiuolaikinio šokio kompozicijas su klasikine muzika. Kurdamas choreografiją „Boléro–Extended“ P. Granhøjus pasitelkė autorinę obstrukcijos techniką, ribojančią šokėjų judesius ir lemiančią specifinį pasikartojančios ritmikos judėjimą, grįstą „Boléro“ muzika. Pastaroji, per visą spektaklį originaliai dekonstruojama ir atliekama vienos ar aštuonių violončelių, suskamba itin netikėtai ir šiuolaikiškai. Nustebins ir scenovaizdžio sprendimas: įprastinė teatro situacija, kai muzikantai sėdi orkestro duobėje, o šokėjai šoka virš jų ant scenos, bus apversta aukštyn kojomis...

Spektaklyje pasirodo Klaipėdos violončelių oktetas – ansamblis, išaugęs iš Klaipėdos violončelių kvarteto, debiutavusio I Tarptautiniame Klaipėdos violončelės festivalyje 2017 metais. Violončelininkų ansamblių susibūrimą inicijavo Mindaugas Bačkus – vienas intensyviausiai koncertuojančių Lietuvos violončelininkų ir Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas.

 

KKS nuotr.

 

Šiuolaikinio šokio profesionalus jungiančio Šeiko šokio teatro veikloje – šokio ir muzikos spektakliai, meno specifinėse vietose (site-specific), performanso žanrai, šokio edukacijos ir teatro laboratorijos. Klaipėdoje įsikūrusio aukščiausius scenos menų apdovanojimus pelniusio kolektyvo spektaklių geografija aprėpia daugybę šalių: JAV, Vokietiją, Belgiją, Čekiją, Norvegiją, Daniją, Rusiją, Kiniją, Islandiją, Izraelį, Bulgariją, Ukrainą, Prancūziją ir t. t. Teatras kalba universalia šokio kalba be politinių, kultūrinių, etninių, religinių, socialinių suvaržymų, cenzūros, apribojimų.

Teatro meno vadovė choreografė Agnija Šeiko nuolat sulaukia puikių įvertinimų dėl tarpdisciplininio požiūrio, išskirtinės estetikos, jautrių socialinių temų ir formų įvairovės.

„Boléro–extended“ premjera įvyko II Tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio ir konkurso metu 2019 m. gegužės mėnesį ir sulaukė didelio publikos susidomėjimo. Todėl buvo nuspręsta spektaklį pakartoti festivalio „Salve Musica“ metu. Kviečiame jame apsilankyti gruodžio 13 dieną, penktadienį, 18.30 valandą. Renginys vyks Klaipėdos koncertų salėje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,