Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kalėdų Senelio atmintinė: kaip išrinkti tinkamą ir saugų žaislą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Dovanų ir stebuklų metas jau ne už kalnų, todėl Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba primena, ką svarbu žinoti perkant žaislus mažiesiems, kad šventinių akimirkų netemdytų liūdni prisiminimai, o dovanos būtų ne tik smagios, bet ir saugios.

 

Žaislai vaikams iki 3 metų

Net iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodantis žaislas gali būti pavojingas, jei jo tinkamai neįvertinsite. Žaislai vaikams iki 3 metų turėtų būti pagaminti iš švarių, lengvai valomų medžiagų, o žaislų detalės neturi turėti aštrių šerpetų, briaunų ar smaigalių, kad vaikas nesusižeistų. Įsitikinkite, kad barškučių korpusas yra tvirtas ir nesuduš ant jo užlipus arba jį daužant, pavyzdžiui, į lovelės kraštus. Taip pat įsitikinkite, kad barškučių ir sukučių konstrukcijose nebūtų lengvai nuplėšiamų smulkių detalių, kurias vaikas galėtų įsidėti į burną ir jomis užspringti. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės, galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą. Pirkdami triratuką, automobiliuką ar kitą žaislą, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, įvertinkite ar žaislas pakankamai tvirtas ir stabilus, o vaiko kūno galūnės negalės įsiterpti į ratų angas.

 

Žaislo sudėtis

Pavojų vaiko sveikatai gali kelti ir žaislai iš polivinilchlorido su plastifikatoriais. Minkštos lėlės, „cypsiukai“, kamuoliai ir panašūs žaislai paprastai gaminami iš polivinilchlorido, kad būtų minkšti ir lankstūs. Jų gamybai dažniausiai naudojami ftalatai, kurių per didelis kiekis žaisluose yra pavojingas vaiko sveikatai, todėl jei jūsų pasirinktas žaislas turi stiprų specifinį kvapą – geriau jo nepirkite. Stenkitės pirkti natūralesnių medžiagų žaislus (nedažytas ar lakuotas medis, linas, šilkas).

 

Elektroniniai žaislai

Elektroniniai žaislai turi būti pagaminti taip, kad būtų maitinami iš baterijų, kurių įtampa neviršija 24 V. Žaislų, skirtų patiems mažiausiems (kurie gali seilėti žaislą), baterijos turi būti apsaugotos. Jos turi būti žaislo viduje arba įdėtos į dėžutę, kurios dangtelis gali būti atidarytas tik naudojant įrankį arba vienu metu atliekant mažiausiai du nepriklausomus judesius (laikoma, kad maži vaikai vienu metu negali atlikti dviejų nepriklausomų judesių). Ypač mažiesiems gali būti pavojingi žaisluose ar žaidimuose esantys diskiniai elementai, kurie nurijus gali padaryti didelę žalą vidaus organams ar net sukelti mirtį.

Patikrinkite informaciją apie žaislą, įsitikinkite, kad žaislas tinkamas pagal amžių

Prieš pirkdami žaislą, visuomet perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus, įvertinkite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių. Žaislas gali būti nesaugus ne tik dėl gamybai panaudotų netinkamų medžiagų ar netinkamos konstrukcijos – vyresnio amžiaus vaikams skirti žaislai gali būti pavojingi jaunesniems jų broliams ir seserims. Prie sudėtingos konstrukcijos žaislų privalo būti pateikiamos naudojimo instrukcijos, kurios turi aiškiai atkreipti dėmesį į galimus žaislo pavojus ir būdus šių pavojų išvengti. Atkreipkite dėmesį, ar etiketėse esanti įspėjamoji informacija neįpareigoja tėvų ar vaikų prižiūrėtojų stebėti žaidžiantį vaiką. Jei žaislas nėra paženklintas valstybine kalba, geriau jo nepirkite.

 

Žaislai ir žaidimai – negrąžinami

Apakinti žaislų įvairovės ir patrauklių pasiūlymų nutarėte nusipirkti daugiau ir vėliau apsispręsti dėl galutinės dovanos? Ne pati geriausia mintis. Primename, kad žaislai, stalo žaidimai, lauko žaidimų įranga, vaizdo žaidimų pultai, sūpuoklės ir kiti žaidimai bei pramogų įranga yra negrąžinami ir nekeičiami, todėl, siekdami išvengti papildomų išlaidų, gerai įvertinkite savo ir savo mažųjų poreikius.

Jei Jums kilo įtarimų, kad įsigytas žaislas yra nesaugus – praneškite apie tai Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, nurodydami kur, kada ir koks žaislas buvo įsigytas, kokie pavojai pastebėti bei, pageidautina, pridėkite žaislo, pakuotės ir ženklinimo nuotraukas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,