Mano Gargždai



Rajono moksleiviai dalyvavo etninės kultūros olimpiadoje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gintarės Januškienės nuotr. Gintarės Januškienės nuotr.

Jau antrą kartą šalyje skelbta Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiada dviem amžiaus grupėms (6–8 kl. ir 9–12 kl.). Etninės kultūros globos tarybos Švietimo ir mokslo grupės bei Lietuvos etninės kultūros ugdytojų sąjungos (LEKUS) sutarimu, atsižvelgiant į bendrąsias etninės kultūros pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, pasiūlyta sudaryti klausimus tik iš vienos konkrečios temos „Kalendorinės šventės ir papročiai“.

 

Rajono mokyklose, kaip ir daugumoje kitų šalies savivaldybių, etninės kultūros dalykas atskirai nėra dėstomas. Tad pagal turimas sąlygas bei galimybes mokytojai integruoja šio dalyko pagrindines temas į ugdymo turinį. Kai kuriose mokyklose tam minimaliai skiriama neformaliojo ugdymo valandų. Pasirengti ir dalyvauti renginyje nebuvo paprasta. Olimpiados sąlygos ir jos užduočių turinys iš mokinių reikalavo kompleksinių šios srities gebėjimų, nes susidėjo iš dviejų dalių: etnokultūrinio pažinimo testo ir etnokultūrinės kūrybinės raiškos gebėjimų demonstravimo bei veiklos pristatymo komentarų.

Olimpiados rajono etape, kuris vyko Gargždų „Minijos“ progimnazijoje, džiaugiamės olimpiados dalyviais, atvykusiais iš Gargždų „Minijos“ progimnazijos, Gargždų „Kranto“ ir Ketvergių pagrindinių mokyklų, kuriuos olimpiadai rengė mokytojai Eglė Avilovienė, Magdalena Razbadauskienė, Aušra Jančauskienė, Gintarė Januškienė, Ilona Tulabienė ir Vitalija Valaikė. Visi renginio dalyviai buvo apdovanoti Savivaldybės prizais.

Į Šilutėje vyksiantį Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiados zonos etapą vertintojai nutarė deleguoti Gabrielę Popovaitę (8 klasė) ir Moniką Narkutę (10 klasė) iš Ketvergių pagrindinės mokyklos, Kamilę Jonelytę (7 klasė) iš Gargždų „Minijos“ progimnazijos ir Saulę Girgždytę (6 klasė) iš Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos. Olimpiados dalyvius vertino Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė, rajono atstovė regioninėje Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos taryboje Jolita Latakienė, Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos tarybos vyriausioji specialistė Regina Jokubaitytė, Dovilų etninės kultūros centro etnologė Jolita Vozgirdienė ir Klaipėdos rajono švietimo centro metodininkė Nomeda Skliuderienė bei Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Irena Barbšienė.

 

Reginos Jokubaitytės, Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos tarybos vyriausiosios specialistės, komentaras: „Dėkoju už puikų olimpiados organizavimą, mokytojams, kurie, entuziazmo vedami, stengiasi etninių žinių patirtį perduoti jaunajai kartai. Unikalus dalykas, kai mokyklose nedėstoma etninė kultūra, kuri yra lietuvių tautos ir Valstybės pamatas, bet tik entuziastų dėka ji gyvuoja. Džiaugiuosi mokiniais, kurių gyvenime etninė kultūra yra greta ir iš kartos į kartą perduodama, mokiniais, kuriems etninė kultūra yra naujai atrasta ir įdomi. Linkiu neprarasti entuziazmo puoselėjant senąsias tradicijas ir papročius bei etnovirusu užkrėsti kuo daugiau kolegų ir moksleivių.“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 277 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,