Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pasenusią, pilką gyventojų pajamų deklaraciją kovą pakeis naujas EDS vedlys

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad pajamas šiais metais deklaruosime paprasčiau: kovo mėn. VMI gyventojams atvers naują Elektroninio deklaravimo (EDS) vedlį. Galimybė deklaraciją pateikti elektroniniu būdu atsirado dar 2004 m., kai VMI įdiegė EDS, tačiau šiemet, iš esmės keisis gyventojų pajamų deklaravimo metodas: pilkos GPM308 formos pildymą pakeis paprastas deklaravimas klausimų – atsakymų principu.

 

„Šiuo metu vykdome baigiamuosius sistemos parengimo deklaravimui darbus. Deklaravimo startą šiais metais numatome skelbti anksčiau nei įprastai, dar kovo mėnesio pradžioje, kad gyventojams nereikėtų niekur skubėti, būtų pakankamai laiko susipažinti su pokyčiais“ - sako Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė pažymėdama, jog vis dėlto, vienas dalykas ir šiemet nesikeičia, tai principas, jog sklandus ir kokybiškas deklaravimas dažniai priklauso nuo laiku ir korektiškai pateikiamų trečiųjų šalių duomenų (darbdavių, bankų, švietimo įstaigų, draudimo bendrovių ir pan.).

VMI pažymi, jog senoji EDS pajamų deklaravimo forma (GPM308) atnaujinama nebus. Taigi, jei gyventojui yra būtinybė GPM deklaraciją pateikti anksčiau nei prasidės visuotinis deklaravimas ir startuos EDS vedlys, tai sausio – vasario mėnesiais gyventojai gali pateikti popierinę deklaraciją. Pajamų mokesčio deklaraciją (forma GPM311) galima rasti VMI svetainėje. Užpildytą pajamų mokesčio deklaraciją kartu su reikiamais priedais gyventojas gali atsiųsti paštu į VMI, adresu Neravų g. 8, 66257 Druskininkai, arba atnešti į bet kurią apskrities valstybinę mokesčių inspekciją. VMI padalinių informacija visoje Lietuvoje yra skelbiama ww.vmi.lt. Gyventojams, atvykusiems į VMI padalinį, deklaraciją padės užpildyti VMI specialistai.

„Palyginimui: pernai sausio – vasario mėnesiais GPM deklaracijas už 2018 metus pateikė nedaug, apie 3,7 tūkst. gyventojų, iš kurių 30 proc. vėliau savo deklaracijas, prasidėjus deklaravimo laikotarpiui, dar tikslino, – teigia S. Aliukonytė-Šnirienė. – Pernai, deklaracijas anksčiau laiko teikė asmenys, kandidatavę 2019 m. savivaldos rinkimuose. Poreikis pateikti deklaraciją iki kovo mėn., gali atsirasti tokiu atveju, kai pvz. gyventojas planuoja išvykti gyventi svetur ir dėl to turi pateikti išvykstančiojo GPM deklaraciją. Tuo tarpu kitiems gyventojams verta palaukti kol VMI gaus trečiųjų šaltinių duomenis, juos perkels ir atvers naują EDS vedlį“.

Primenama, kad su VMI specialistais pajamų deklaravimo klausimais galima pasikonsultuoti atvykus į bet kurį aptarnavimo padalinį arba paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 260 5060 (skambinant iš užsienio). Telefonu suteikta konsultacija - lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus. Informaciją apie VMI veiklą galite sekti interneto svetainėje www.vmi.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,