Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sausis Klaipėdos koncertų salėje – nuo lyriškų meilės istorijų iki kosminės siuitos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Analia Selis. KKS nuotr. Analia Selis. KKS nuotr.

Renginys veja renginį, garsius solistus keičia pripažinti dirigentai, emocionalų kamerinį muzikavimą – ekspresyvios orkestrų programos. Klaipėdos koncertų salės publikos girdėti ir jos pageidavimu kartojami arba visiškai nauji projektai įsimintinus meninius įspūdžius žada jau sausio mėnesį. Taip rieda Koncertų salės repertuaro traukinys, kaskart vis labiau priartėdamas prie 15-ojo įstaigos gimtadienio stotelės, kurią pasieks balandžio 1-ąją.

 

Claros Schumann salonas. Širdies istorijos

„Claros Schumann salonas“ – tai kūrybingosios pianistės Guodos Gedvilaitės įkvėptas koncertų ciklas, į vieną visumą sujungiantis muziką, literatūrą, dailę ir teatrą. Jis nukelia klausytoją į XIX amžių, kurio salone susitinka kompozitoriai, rašytojai, aktoriai, dailininkai. Istorinius personažus įkūnija šių dienų mūsų šalies muzikinio pasaulio asmenybės.

Pianistė G. Gedvilaitė pasižymi ryškiomis muzikinėmis idėjomis ir išskirtiniu jų atlikimu. Jos programos visuomet originalios ir naujos, o interpretacijos pilnos fantazijos ir laisvės. Koncerte ji įkūnys vieną talentingiausių ir ryškiausių Romantizmo epochos vokiečių pianistę ir kompozitorę, žymiausią savo kartos virtuozę Europoje Clarą Schumann.  

Pirmoji salono dalis vyks Diuseldorfe, Schumannų namuose, kur talentinga pianistė ir kompozitorė C. Schumann draugams ir svečiams organizuodavo muzikinius vakarus. Tai parodys patrauklų to meto salonų muzikavimą, kuris publikai atskleidžia įdomius istorinius užkulisius. Antrojoje salono dalis vyks Frankfurte prie Maino, kur Clara keletą metų gyveno ir dirbo Frankfurto konservatorijoje. Tuo metu ji intensyviai koncertuodavo su savo ilgamečiu scenos partneriu vengrų kilmės smuikininku Josephu Joachimu.

Kitus XIX amžiaus muzikus koncerte įkūnys Motiejus Bazaras – Johannesas Brahmsas (fortepijonas), Vilhelmas Čepinskis – Josephas Joachimas (smuikas), Glebas Pyšniakas – Robertas Hausmannas (violončelė).

Apsilankę „Claros Schumann salone“ klausytojai neliks abejingi jaudinančioms „Širdies istorijoms“. Programa „Claros Schumann salonas. Širdies istorijos” – sausio 8 d. 18.30 val.

 

G. Gedvilaitė ir M. Bazaras. KKS nuotr.

 

Žiemos fantazijos

Po dešimties metų vėl susitinkantis virtuozų duetas pristato naują programą „Žiemos fantazijos“, kurią pirmąkart Klaipėdos klausytojai išgirs sausio 16 d. 18.30 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Londono Karališkosios muzikos akademijos absolventai fleitininkas Justinas Mačys ir pianistas Mantautas Katinas atliks visų pamėgtus ir laukiamus jau klasika tapusius kūrinius. Nuo lyriškų Balio Dvariono melodijų iki temperamentingų Georges Bizet muzikos gūsių, perleistų per Pablo Sarasate’s muzikinę fantaziją, nuo virtuoziškų Ferenco Liszto rapsodijų iki dramatiškų Sergejaus Rachmaninovo opusų.

J. Mačys aktyviai dalyvauja Lietuvos muzikiniame gyvenime kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas. Jis grojo su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų simfoniniu, Klaipėdos ir Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais, ansambliu „Musica Humana“. Atlikėjo koncertų geografijoje užfiksuota Danija, Vokietija, Austrija, Šveicarija, Italija, Prancūzija, Latvija, Rusija, Estija, Lenkija.

M. Katinas, kurį pianistė Anne Queffelec apibūdina kaip „turintį puikią techniką ir veržlų temperamentą“, pelnė klausytojų palankumą ne tik kaip solistas, bet ir dalyvaudamas šiuolaikiniuose multidisciplininiuose projektuose, kuriuose muzika derinanama su daile, poezija, literatūra ir teatru. 2010 m. jis laimėjo pirmąją vietą bei specialųjį „Philomuses“ asociacijos apdovanojimą tarptautiniame „Ile de France“ pianistų konkurse. M. Katinas koncertavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos ir Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais.

Programa „Žiemos fantazija“ atgaivins gražius prisiminimus ir leis atsikvėpti po kasdienybės maratono.

 

J. Mačys. KKS nuotr.

 

Klasika sutinka tango

Intriguojančioje programoje sausio 17 d. 18.30 val. Klaipėdos kamerinis orkestras susitiks su žinomų Argentinos muzikų ir tango atlikėjų trio – vokaliste Analia Selis, pianistu ir aranžuotoju Mariano Castro ir bandonijos virtuozu Omaru Massa. Pirmą kartą šį trio publika išgirdo II tarptautiniame Klaipėdos violončelės festivalyje 2019 metų gegužės mėnesį, kai jis su ansambliu „ArgEnTango“ pristatė Ástoro Piazzollos muzikos projektą.

Gerai žinomą ir mažiau girdėtą autentišką argentinietiško tango muziką keis šio šokio įkvėptų kompozitorių sukurti kūriniai styginių orkestrui. Programoje skambės nemažai Á. Piazzollos kūrinių. M. Castro specialiai šiam projektui sukurtose aranžuotėse pagrindine ašimi lieka Á. Piazzollos išgarsintas instrumentas – bandonija.

O. Massa yra vienas labiausiai vertinamų savo kartos bandonijos atlikėjų, jis taip pat kuria muziką ir ją aranžuoja.

A. Selis yra argentiniečių dainininkė, kurios jautrumo kupinas balsas įtikina, kad muzika yra pats gražiausias bendravimo būdas. Dainuodama, ji siunčia žinutę apie meilę.

Skirtingus muzikos stilius kryžminantis projektas „Klasika sutinka tango“ atkeliauja į Klaipėdą ir tikisi užkariauti uostamiesčio klausytojų simpatijas!

 

M. Castro. KKS nuotr.

 

Trimito žvaigždė ir NIKO

Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO pristato koncertinę programą kartu su vienu garsiausių šių laikų trimitininkų Ole Edvardu Antonsenu. Koncertų salės scenoje ji skambės sausio 23 d. 18.30 val. Vienas ryškiausių pasaulio trimitininkų, Norvegijos muzikos žvaigžde tituluojamas solistas yra išleidęs daugiau nei 60 kompaktinių plokštelių, grojęs solo svarbiausiose koncertų salėse, bendradarbiavęs su tokiais žymiais dirigentais kaip Mariss Jansons ar Kent Nagano. Šiandien O. E. Antonseno žinomumas greitai plečiasi, nes jis atlieka ne tik klasikinę, bet ir džiazo, populiariąją muziką, improvizuoja tiek akustiškai, tiek pasitelkdamas elektroninei muzikai būdingas technikas, rašo savo kompozicijas.

NIKO – styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus. Muzikavimo džiaugsmas, originalumas, drąsa ir išskirtinė atlikimo kokybė - visi šie žodžiai tinka apibūdinti NIKO.

Koncerte klausytojai išgirs autorinę G. Gelgoto muziką, į kurią bus įkomponuotos specialiai kuriamos O. E. Antonseno improvizacijos, kurias atliks pats trimitininkas. Programai įvairovės suteiks gražiausi baroko epochos trimito repertuaro kūriniai.

 

KKS nuotr.

 

Žvaigždžių karų siuita

Sausio 24 d. 18.30 val. Koncertų salė jaunuosius klausytojus kvies apsilankyti teatralizuotame koncerte visai šeimai „Žvaigždžių karų siuita“. Daugeliui puikiai pažįstamą taip pavadintą garsaus amerikiečių kompozitoriaus ir dirigento Johno Williamso kūrinį atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Karolio Variakojo.

Jau ne vienai žiūrovų kartai žinomos „Žvaigždžių karų“ dalys pradėtos rodyti 1977 m. ir iki šių dienų filmuojamos vis naujos serijos. Šios nesibaigiančios epopėjos muzikos autorius J. Williamsas yra vienas garsiausių kino muzikos kūrėjų pasaulyje. Jis sukūrė garso takelius filmams „Šindlerio sąrašas“, „Nasrai“, „Juros periodo parkas“, „Vienas namuose“ ir „Vienas namuose. Pasiklydęs Niujorke“, taip pat pirmiesiems trims „Hario Poterio“ filmams. Kompozitorius parašė muziką net ketverioms olimpinėms žaidynėms. J. Williamsas yra pelnęs penkis „Oskaro“, keturis „Auksinio gaublio“, septynis BAFTA ir 21 „Grammy“ apdovanojimus.

„Žvaigždžių karams“ parašytos muzikos trukmė – daugiau kaip 18 valandų; kompozitorius sukūrė apie 50 temų – tai unikalus reiškinys kino muzikos pasaulyje. JAV Kongreso biblioteka išsaugojo „Žvaigždžių karų“ garso takelį Nacionaliniame įrašų registre kaip „kultūriškai, istoriškai ir estetiškai svarbų“ kūrinį. „Žvaigždžių karų siuitos“ koncerte skambės paties J. Williamso sukomponuota simfoninė siuita.

 

Intriguojančios sausio mėnesio repertuaro programos, tikimės, nepaliks abejingo nė vieno klausytojo – Koncertų salėje nėra vietos nuoboduliui!

Daugiau informacijos: https://www.koncertusale.lt/Renginiai/repertuaras/repertuaras-1

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,