Logo
 Spausdinti šį puslapį

VTEK: visuomenei – daugiau galimybių kontroliuoti viešojo sektoriaus sprendimų skaidrumą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Visuomenei atsirado daugiau galimybių stebėti, ar viešojo sektoriaus atstovai tinkamai derina viešuosius ir privačius interesus ir kontroliuoti jų priimamų sprendimų skaidrumą.

 

Nuo šių metų visų privačius interesus deklaruojančių asmenų aktualios deklaracijos tapo viešos – ne tik politikų, teisėjų, pareigūnų ir kitų aukštas pareigas einančių asmenų, kaip buvo iki šiol. Tai įtvirtino sausį įsigaliojęs naujos redakcijos Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas (VPIDĮ). Pateiktas deklaracijas galima peržiūrėti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) tinklalapyje adresu www.vtek.lt/deklaraciju-paieska.

Iki šiol įstatyme buvo įvardytas konkretus sąrašas viešojo sektoriaus pareigybių, kurias einančių asmenų privačių interesų deklaracijų duomenys buvo viešinami. Šie asmenys sudarė apie 40 proc. visų deklaravimo pareigą turinčių asmenų. Šiuo metu išimtys, kai deklaracija neviešinama, taikoma tik vykdantiems žvalgybą, kontržvalgybą, kriminalinę žvalgybą arba asmenims, kurių duomenys įslaptinti pagal įstatymus.

VTEK tinklalapyje privačių interesų deklaracijų galima ieškoti įvairiais pjūviais – pagal vieną ar kelis paieškos parametrus. Rasti įmanoma ne tik pagal asmens vardą ar pavardę, bet ir pagal einamas pagrindines ar papildomas pareigas. Į paieškos lauką įvedus atitinkamos valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos juridinio asmens kodą, galima rasti toje įstaigoje dirbančių asmenų deklaracijas. Duomenų taip pat galima ieškoti pagal bet kokį raktinį žodį ar jo dalį, arba pasitelkiant visus esamus paieškos parametrus iš karto. Be to, vieno mygtuko paspaudimu, galima pamatyti visas per pastarąjį mėnesį pateiktas deklaracijas. Ši funkcija leidžia patikrinti, ar atitinkami asmenys laikosi įpareigojimo privačių interesų deklaracijas pateikti per 30 kalendorinių dienų po išrinkimo, paskyrimo ar priėmimo į pareigas, taip pat – ar nepraleidžia šio termino, kai deklaracijas reikia tikslinti pasikeitus duomenims ar atsiradus naujų deklaruotinų duomenų. Gautus rezultatus sistema rūšiuoja pagal deklaracijos pateikimo datą – naujausios deklaracijos matomos pirmiausiai.

Naujuoju VPIDĮ siekiama sudaryti sąlygas atskleisti deklaruojančių asmenų privačius interesus, užtikrinti, kad priimant sprendimus pirmenybė būtų teikiama viešiesiems interesams, ir užkirsti kelią kilti interesų konfliktams bei plisti korupcijai.

Privačių interesų deklaravimas yra viena iš veiksmingiausių viešųjų ir privačių interesų konfliktų valstybinėje tarnyboje prevencijos priemonių, kurianti pasitikėjimą viešuoju sektoriumi. Tai savo rekomendacijose pabrėžia ir Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupė (GRECO) bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EPBO).

Pareigos deklaruoti privačius interesus vykdymas svarbus bent trimis požiūriais: asmeniniu, organizaciniu ir visuomeniniu. Asmeniniu požiūriu, tai rodo valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens atsakingumą, rūpestingumą, visuotinai pripažintų tarnybinės etikos standartų laikymąsi. Organizaciniu požiūriu tai svarbu ne tik dėl deklaruojančiojo asmens reputacijos, bet ir dėl valstybės institucijos, kurioje jis dirba, prestižo. Visuomeniniu požiūriu, privačių interesų atskleidimas didina visuomenės pasitikėjimą valstybine tarnyba ir pačia valstybe.

Privatūs interesai Lietuvoje deklaruojami nuo 2000 m. Prieš septynerius metus buvo įdiegtas elektroninis privačių interesų deklaravimas.

Daugiau informacijos apie naująjį privačių interesų deklaravimą – www.vtek.lt

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,