Logo
 Spausdinti šį puslapį

Seimas reglamentavo alternatyviosios medicinos paslaugas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Seimas įstatymu reglamentavo vertimosi papildomąja ir alternatyviąja sveikatos priežiūra Lietuvos Respublikoje sąlygas.

 

Priimtu teisės aktu reglamentuojama juridinių ir fizinių asmenų papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros veiklos licencijavimas: teisė teikti licencijuojamas papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugas; papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstaigų licencijų išdavimo, tikslinimo, sustabdymo ir panaikinimo tvarka. Atskiras įstatymo skyrius skirtas papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros produktų, gyvūnų ir kitų gyvų organizmų, naudojamų teikiant papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugas, vertinimo reglamentavimui.

Papildomąja ir alternatyviąja sveikatos priežiūra bus laikoma valstybės licencijuojama veikla, kuri apima sveikatos rekreaciją, natūraliąją ir liaudies mediciną ir yra vykdoma pasitelkiant moksliniais tyrimais grindžiamos medicinos duomenis, biologines, psichologines ir socialines priemones ir (ar) empirines žinias.

 

Įstatyme apibrėžtos šios licencijuojamos papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros sveikatos rekreacijos srities paslaugų grupės:

1) kūno priežiūros paslaugų, skirtų gerai psichofizinei būklei užtikrinti, grupė;

2) veido priežiūros paslaugų, skirtų gerai psichofizinei būklei užtikrinti, grupė.

 

Licencijuojamos papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros natūraliosios ir liaudies medicinos srities paslaugų grupės ir pogrupiai:

1) biologinio poveikio paslaugų grupė;

2) kūno (kontaktinio) poveikio paslaugų grupė;

3) psichosocialinio poveikio paslaugų grupė:

a) paslaugų, kurias teikiant naudojami gyvūnai, pogrupis;

b) meno terapijos paslaugų pogrupis;

4) Rytų medicinos sistemų paslaugų grupė.

 

Pasak ministro, įstatymui įsigaliojus minimų paslaugų grupių teikėjai privalės gauti licencijas, atitikti reikalavimus, turėti draudimą.

Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros įstatymas priimtas už balsavus 65, nė vienam nebuvus prieš, susilaikius 8 Seimo nariams. Įstatymas įsigalioja 2021 m. sausio 1 d.

Fiziniai asmenys, kurie iki šio įstatymo įsigaliojimo teikė atitinkamas papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugas, bet neatitinka šiame įstatyme nustatytų papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros specialisto profesinės kvalifikacijos reikalavimų, įsigaliojus šiam įstatymui minėtas paslaugas gali teikti, jeigu jų kompetencija ir profesinė kvalifikacija sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros specialistų kvalifikacijos vertinimo komisijos yra įvertinta ir pripažinta, iki 2024 m. gruodžio 31 d. Nuo 2025 m. sausio 1 d. tokie fiziniai asmenys šia veikla galės verstis tik jeigu jie bus įgiję įstatyme nustatytą profesinę kvalifikaciją.“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,