Mano Gargždai



Naujas koronavirusas Kinijoje: sprendžiama, ar skelbti ekstremalią situaciją

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
NVSC inf. NVSC inf.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC) praneša, kad 2019 m. naujojo koronaviruso 2019-nCoV protrūkis, kilęs Uhano mieste, ir toliau plečiasi. Šiandien vyksta PSO sušauktas posėdis, kuriame bus nuspręsta, ar susidariusi padėtis dėl 2019-nCoV atitinka pasaulinio lygio ekstremalią situaciją, ir pateiktos rekomendacijos dėl situacijos valdymo.

 

Manoma, kad ligos sukėlėjai gali plisti nuo žmogaus žmogui, tačiau ši informacija dar tikslinama. 2019-nCoV sukelta infekcija pasireiškia karščiavimu, sausu kosuliu, dusuliu, abipusiu plaučių uždegimu.

 

Protrūkio duomenys

ELPKC praneša, kad nuo Uhane kilusio protrūkio pradžios, t. y. nuo 2019 m. gruodžio 31 d., iki 2020 m. sausio 22 d. iš viso užregistruoti 448 laboratoriškai patvirtinti atvejai, sukelti 2019-nCoV, tarp kurių buvo ir 9 mirties atvejai. Kinijoje 102 susirgimai buvo itin sunkūs. Skelbiama, kad yra nustatyti 2 197 asmenys, turėję artimą sąlytį su sergančiais, 1 394 iš jų sveikatą stebi gydytojai. Taip pat pranešama, kad tarp susirgusiųjų Uhano mieste yra 15 asmens sveikatos priežiūros specialistų, kuriems buvo patvirtinta 2019-nCoV sukelta infekcija.

 

ELPKC 2020 m. sausio 22 d. duomenys apie 2019-nCoV sukeltą infekciją:

Valstybė

Regionas / miestas

Laboratoriškai patvirtintų susirgimų skaičius

Mirties atvejų skaičius

Kinija

Hubėjaus provincija, kurios sostinė Uhanas

375

9

Kinija

Guangdongo provincija

26

0

Kinija

Pekino savivaldybė

10

0

Kinija

Čongčingo savivaldybė

5

0

Kinija

Šanchajaus savivaldybė

9

0

Kinija

Hunano provincija

1

0

Kinija

Dziangsi provincija

2

0

Kinija

Makao

1

0

Kinija

Šandongo provincija

1

0

Kinija

Sičuano provincija

2

0

Kinija

Taivano provincija

1

0

Kinija

Tiandzino savivaldybė

2

0

Kinija

Junano provincija

1

0

Kinija

Džiadziango provincija

5

0

Japonija

Kanagavos prefektūra

1

0

Pietų Korėja

Inčonas

1

0

Tailandas

Bankokas

4

0

JAV

Vašingtonas

1

0

Iš viso:

448

9

 

PSO praneša, kad dauguma atvejų yra susiję su Uhano turgavietėmis ar bent jau apsilankymu pačiame Uhane, tarp susirgusių yra ir tokių asmenų, kurie nesilankė šiame mieste, tačiau bendravo su sergančiaisiais (ši informacija pateikta remiantis tuo, kad iš 14 susirgusių asmenų Guangdongo provincijoje 12 keliavo į Uhaną, o 2 turėjo sąlytį su sergančiaisiais).

 

Atsargumo priemonės

Naujasis koronavirusas yra visiškai naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo nustatytas žmonėms, todėl vakcinos nuo šios infekcijos nėra, jos sukūrimas gali užtrukti daugelį metų. Specifinio gydymo taip pat nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Gyventojams rekomenduojama laikytis ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys, vengti bereikalingo ir nesaugaus kontakto su gyvūnais arba nusiplauti rankas po sąlyčio su jais.

 

Ligos rizika Europoje

ELPKC skelbia, kad rizika užsikrėsti keliaujantiems į Uhaną ir kontaktuojantiems su sergančiais yra vidutinė. Įvežimo į Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės (ES / EEE) šalis rizika taip pat įvardijama kaip vidutinė. Manoma, kad ligos įvežimo į ES / EEE šalis tikimybė stipriai padidės sausio pabaigoje dėl artėjančios Naujųjų metų šventės Kinijoje, kuri padidins kelionių į Kiniją ir iš jos bei Kinijos viduje apimtis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 289 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,