Logo
 Spausdinti šį puslapį

Įmonės žvalgosi į rajoną: „Ekonovus“ veiklai nepritarta, „Raguvilė“ mėgins susitarti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Šiandien Klaipėdos rajono savivaldybės posėdyje nepritarta UAB „Ekonovus“ planuotoms ūkinės veiklos galimybėms Gargždų miesto teritorijoje. Dar dėl vienos įmonės – UAB „Raguvilė“ – veiklos Dumpiuose ketinama apsispręsti kovo mėnesį.

 

Į prašymus neatsižvelgė

Lapkričio mėnesio Tarybos posėdyje pristatyta informacija dėl planuojamos UAB „Ekonovus“ ūkinės veiklos Gargžduose sulaukė neigiamos gyventojų reakcijos. Vos tik pasklidus žiniai, kad ne kartą viršijusi didžiausius vienu metu leidžiamus laikyti atliekų kiekius, įmonė ketina kelti koją į rajoną, žmonės suskubo pasirašinėti peticiją. Tąsyk politikai buvo priėmę sprendimą neskubėti ir dar kartą klausimą apsvarstyti Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitete.

Atsižvelgus į tai, jog greta įmonės planuojamos ūkinės veiklos teritorijos yra gyvenamosios ir rekreacinės teritorijos, kuriose taršių veiklų atsiradimas prieštarauja Gargždų miesto bendrajam planui bei, jog „Ekonovus“ atliekų tvarkymo veikla Gargždų pramonės teritorijoje prisidėtų prie bendro išmetamų teršalų kiekio didėjimo, nuspręsta Tarybai teikti siūlymą dėl įmonės veiklos žemės sklype, esančiame Statybininkų gatvėje 5, nepritarimo.

Nuo klausimo svarstymo nusišalino Tarybos nariai Vaclovas Dačkauskas, Nerijus Galvanauskas bei Raimundas Daubaris.

Sigitas Karbauskas teiravosi, kas lauks po to, klausimui nepritarus.

„Ekonovus“ gali ieškoti kitos vietos“, – teigė Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Bakaitienė, pažymėdama, jog sprendimo projektas numato nepritarti įmonės veiklai tik konkrečioje teritorijoje.

Balsuoti už nepritarimą siūlė ir Tarybos narys Vaclovas Macijauskas. Anot jo, įmonės vadovų buvo ne kartą prašyta ieškoti vietos kitose, nuošalesnėse teritorijose, tačiau į tai atsižvelgta nebuvo.

Už nepritarimą „Ekonovus“ ūkinei veiklai Gargžduose balsavo 20 Tarybos narių, 1 – susilaikė bei 1 balsavo prieš.

Portalui delfi.lt UAB „Ekonovus“ generalinis direktorius Romas Draskinis komentavo, jog sunku suprasti Savivaldybės sprendimo motyvus.

„Atliekų tvarkymo objekte planavome perrūšiuoti ir perdirbimui paruošti nepavojingas antrinių žaliavų (tokių kaip popierius, plastikas) atliekas. Reikšmingą jų dalį būtų sudariusios būtent iš Gargždų ir rajono gyventojų surinktos antrinių žaliavų atliekos – taip tiesiogiai prisidėtume prie supančios aplinkos puoselėjimo, gamtos saugojimo. Tokia ir buvo šio atliekų tvarkymo objekto paskirtis – perrūšiuoti antrinių žaliavų atliekas, atiduoti jas perdirbimui, taip suteikiant joms antrąjį gyvenimą, o kartu ir pasirūpinant, kad kuo mažiau atliekų atsidurtų gamtoje ar šimtus metų gulėtų sąvartynuose. Deja, keli asmenys viešojoje erdvėje aktyviai klaidino gyventojus šį atliekų tvarkymo objektą irgi vadindami sąvartynu ir gąsdindami nemaloniais kvapais. Juk komunalinės (buitinės, mišrios) atliekos čia nebūtų vežamos. Gailiausiai, apmaudu, kad šios prasmingos veiklos nepavyko sklandžiai pradėti. Savivaldybei pristatėme TIPK (Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą), nurodantį, kad atitikome visus jame esančius reikalavimus, pavyzdžiui, pasirinkome didelį ir aukštą angarą, kad atliekas pilti ir rūšiuoti galėtume patalpoje; artimiausias gyvenamosios ar visuomeninės paskirties pastatas būtų ne arčiau kaip už 100 metrų (artimiausia sodų bendrija yra už 400 metrų); galiausiai, žemės sklypas apimtų tik pramonės sandėliavimo teritoriją“, – delfi.lt teigė R. Draskinis.

 

Norima diskutuoti

Iš karto po to Tarybos nariai turėjo apsispręsti dėl kitos – UAB „Raguvilė“ – įmonės veiklos Dumpių kaime, kuri sklype, adresu Skroblų g. 7, planavo vykdyti nepavojingų atliekų tvarkymą. Tačiau tarsi užbėgdamas įvykiams už akių, įmonės direktorius Virginijus Brazauskas posėdžio metu pats paprašė klausimo svarstymą atidėti. Aplinkos, nuotekų tvarkymo ir nuotekų sistemų priežiūros, biokuro gamybos ir tiekimo, technikos nuomos ir pervežimo bei panašias paslaugas teikiančios įmonės vadovas pripažino, jog iki tol mažai buvo diskutuota su gyventojais.

 

Įmonės „Ruguvilė“ vadovas V. Brazauskas pripažįsta, jog iki šiol buvo mažai kalbėtasi su gyventojais. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

„Iki šiol mums atrodė, kad dirbame teisingai. Tačiau pamatėme, kad mažai kalbėjomės su bendruomene ir tą pripažįstame. Esame atviri, norime diskutuoti su Savivaldybe, Taryba bei gyventojais. Kalbėtis ir visiems atsakyti į rūpimus klausimus“, – kalbėjo V. Brazauskas.

Anot direktoriaus, į įmonės veiklą žiūrima labai atsakingai, todėl norima eiti teisėtais ir legaliais keliais. Jeigu bus nuspręsta, kad minėtoje teritorijoje įmonės veikla negalima, V. Brazauskas patikino ieškosiąs kitų galimybių.

 

Įmone nepasitiki

Posėdyje dalyvavęs Šernų ir ketvergių kaimų bendruomenės atstovas Ignas Vaičiulis buvo kategoriškas. Šalia sklypo, kuriame „Raguvilė“ ketina vykdyti savo veiklą gyvenantis I. Vaičiulis neslėpė, jog reali situacija yra kiek kitokia nei ją pristato įmonės vadovas.

„Jau nuo 2016 metų įmonė bandė šiame sklype vykdyti degiųjų atliekų ir kitų mechaninio apdorojimo atliekų laikymo veiklą. Tai nuo 2016 metų iki šiandien nei su manimi, nei su aplinkinių sodybų gyventojais, nei su bendruomene nei vienas įmonės vadovas nebuvo susitikęs. Mums nebuvo paaiškinta, kokią veiklą planuojama vykdyti, kokia bus tarša ir kokią įtaką tai darys aplinkai ir gyventojams, – kalbėjo bendruomenės atstovas. – Dar prie to, iš sklypo buvo kažkur išvežta ir išparduota apie pusantro hektaro juodžemio. Nors pagal patvirtintą Detalųjį planą žemė apskritai iš sklypų negali būti išvežama. Vėliau į sklypą buvo vežamos statybinės šiukšlės. Ir tik mums pateikus skundą, įmonė statybinį laužą užkasė. Jeigu tai atsakinga įmonė, kuri nesugeba susitikti su bendruomene ir pasikalbėti, tai atleiskite, aš neturiu žodžių.“

Anot I. Vaičiulio, gyventojai nepasitiki nuolat savivaliaujančia įmone, todėl, kad ir koks sprendimas bus priimtas, bendruomenės pozicija šiuo klausimu nesikeis.

 

Anot bendruomenės atstovo I. Vaičiulio, gyventojai nepritaria įmonės veiklai Dumpiuose. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas garantavo, jog bet kuriuo atveju bus atsižvelgta į gyventojus. Jei jie įmonės veiklai nepritars – tai sklype ūkinė veikla ir nebus vykdoma.

Tarybos narys Nerijus Galvanauskas siūlė klausimo svarstymą atidėti iki kovo mėnesio. Per tą laiką įmonė įsipareigojo kalbėtis su bendruomene bei susitvarkyti kitus būtinus reikalavimus.

„Mes puikiai žinome šią labai jautrią vietą – kvapų, taršos „Bermudų trikampį“. Bet šiandien mes turime situaciją, kai pati įmonė pripažįsta, kad per mažai bendravo su bendruomene. Dėl to siūlau priimti siūlymą atidėti klausimą iki kovo mėnesio, o tada jau ir nuspręsime“, – teigė vicemerė Audronė Balnionienė.

Už klausimo atidėjimą balsavo 21 Tarybos narys, 3 tam nepritarė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,