Logo
 Spausdinti šį puslapį

Piketas už medžių išsaugojimą – su politiniu prieskoniu (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vakar Gargždų parke organizuoto piketo metu Gargždų miesto bendruomenės atstovai surengė akciją, palaikančią Savivaldybės parko sutvarkymo projektą. S. Vaičienės nuotr. Vakar Gargždų parke organizuoto piketo metu Gargždų miesto bendruomenės atstovai surengė akciją, palaikančią Savivaldybės parko sutvarkymo projektą. S. Vaičienės nuotr.

Vakar popiet Gargždų parke surengtas taikus piketas „Ateik apginti parko medžių“. Į jį susirinko gausus būrys Gargždų gyventojų, prisijungė ir aktyvūs klaipėdiečiai bei žmonės iš aplinkinių rajonų.

 

Reikalauja nepriklausomos ekspertizės

Anot taikios akcijos rengėjų, susibūrimu siekta atkreipti žiniasklaidos ir politikų, kurie priima sprendimus, dėmesį į piliečių poziciją dėl sveikų, brandžių parko medžių išsaugojimo.

Piketo prireikė paaiškėjus, kad nepaisant daugiau nei 1 400 parašų po peticija, išsiųstų raštų Klaipėdos rajono merui Broniui Markauskui ir Aplinkos ministerijai, netrukus planuojama pradėti kirsti medžius.

Demonstracijos metu aktyvūs piliečiai dalinosi savo mintimis apie parko medžių ir augalijos išsaugojimą. Anot pasisakiusiųjų, medžius būtina apgenėti, parką išvalyti nuo nukritusių ir pūvančių medžių, tačiau drastiškai juos kirsti nėra reikalo.

Taip pat akcijos metu rinkti parašai, kuriais reikalaujama taikyti Gargždų parko atnaujinimo projektui laikinas apsaugos priemones, kol nebus atlikta įstatymo numatyta nepriklausoma medžių ekspertizė. Piketo organizatoriai ketino Klaipėdos rajono savivaldybei įteikti raštą su reikalavimu atlikti nepriklausomą medžių būklės ekspertizę. Ruošiamas ir pareiškimas Prokuratūrai dėl viešojo intereso gynimo.

Klaipėdos rajono savivaldybės ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Rita Rapalienė patvirtino, jog raštas dėl nepriklausomos ekspertizės buvo gautas, jis perduotas atsakingiems specialistams.

 

Kelia grėsmę praeiviams

Pasipriešinimas kilo po to, kai rajono valdžia paskelbė apie užmojus sutvarkyti Gargždų parką. Pirmuoju parko sutvarkymo projekto etapu ketinama pertvarkyti augančius želdynus, ruošiant būsimai infrastruktūrai. Teigiama, jog pirmiausia buvo atkreiptas dėmesys į sergančius ir pavojų gyvybei keliančius medžius. Remiantis Savivaldybės atlikta ekspertize, iš pirmo žvilgsnio kai kurie kirtimui pasirinkti medžiai atrodo sveiki, tačiau juos patikrinus specialiais prietaisais, rasta nemažai tuščiavidurių, išpuvusių želdynų. Pastarieji kelia grėsmę praeiviams, dar 2015 metais mano-gargzdai.lt rašė, kad Kvietinių gatvėje, šalia parko, virtęs didžiulis medis vos neužkrito ant šalia buvusių vaikų. Daugiau skaitykite Čia.

Be to, kai kuriuos medžius norima nukirsti dar ir dėl to, jog jie pasodinti virš elektros tinklų arba jų šaknys ardo takus. Tankiai augantys medžiai užgožia vienas kitą, tuo pačiu saulę užstodami ir parko paklotei – čia negali augti žolė, kiti augalai.

Pirmasis parko tvarkymo projekto etapas kainuos apie 330 tūkstančių eurų. Dalis želdynų tvarkymo darbų bus finansuojama iš ES struktūrinių fondų priemonės „Kraštovaizdžio apsauga“.

Su atliktos ekspertizės išvadomis nesutinkantys aktyvistai, prieš porą savaičių ant kirtimui pažymėtų Gargždų parko medžių pakabino plakatus su kryžiumi ir užrašu „Už Gargždų parko medžių išsaugojimą!“. Taip pat socialiniuose tinkluose dalintasi peticija.

 

Ketina budėti naktimis

Gargždų parko rekonstrukcijos projekte numatyta iškirsti per 200 medžių, tačiau, pasak protestuotojų, dalis tankiai suaugusių kertamų medžių nėra suskaičiuoti, todėl visuomenei pateikta tik dalinė informacija apie kirtimų mastą. Aktyvistai tikino, jog taip lengvai nepasiduos ir, jeigu prireiks, prie medžių budės net naktimis.

Piketas įgavo ir politinį atspalvį. Čia progos sudalyvauti nepraleido ir Seimo narys Naglis Puteikis. Politiko dalyvavimas ir kalba už medžių išsaugojimą vertinta skirtingai – kai kuriems akcijos dalyviams bei tiesioginių transliacijų žiūrovams tai labiau priminė populistines mintis prieš rinkimus. Be to, visuomenėje netrūksta įvairių nuomonių ir apie akcijos iniciatorių – Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos opozicinę frakciją „Kuriam kartu“.

 

Pokyčių siekia darbais

Piketo metu savo poziciją išsakė ir Gargždų miesto bendruomenės atstovai. Šalia surengdami atskirą akciją, plakatu „10 metų tvarkėm ir tvarkysim!“, bendruomenės nariai palaikė Savivaldybės organizuojamus parko sutvarkymo darbus.

„Pokyčių siekėme ne raštais ar skundais, o realiais darbais. Surengėme virš 30 viešų talkų, kurių metu išpjovėme nevertingas tuopas, jų vietoje įrengėme vaikų žaidimų aikštelę, kirtome šabakštynus šlaituose, valėme Minijos upės pakrantę nuo savaiminių medžių ir krūmynų, apsodinome narcizais didžiulę pievą ir šlaitus. Mūsų iniciatyva buvo sukurta Gargždų miesto parko vystymo galimybių studija, kurios rengimo metu vyko įvairūs susitikimai, viešos diskusijos, apklausos. Parko situaciją įvertino daug įvairios srities specialistų: kraštovaizdžio architektai, urbanistai, dendrologai, ekologai, archeologai. Pasitikime bei sutinkame su specialistų, kurie dalyvavo vertinant parko medžius, nuomone dėl būtinos parko medžių retinimo ir ugdomojo kirtimo“, – savo poziciją feisbuke išsakė bendruomenės atstovai.

 

Akimirkos iš piketo – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,