Logo
 Spausdinti šį puslapį

VMI: iki vasario 17 d. reikia deklaruoti ir sumokėti mokesčius už komercinio naudojimo nekilnojamąjį turtą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) primena, kad gyventojai ir įmonės, 2019 metais turėję ir (ar) įsigiję komercinio naudojimo nekilnojamojo turto (administracines, viešbučio, prekybos patalpas ar kt.) iki š. m. vasario 17 d. turi pateikti Nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijas (forma KIT711) ir sumokėti apskaičiuotus mokesčius.

 

Įmonės deklaraciją taip pat turi pateikti ir už tą nekilnojamąjį turtą, kurį jos neterminuotai ar ilgesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui perėmė naudoti iš gyventojų.

VMI duomenimis, deklaracijas už praėjusius metus turi pateikti iš viso apie 52 tūkst. mokesčių mokėtojų (beveik 23 tūkst. gyventojų ir apie 29 tūkst. įmonių). To dar nepadarė apie 37 tūkst. mokesčių mokėtojų, tai yra beveik trys iš keturių turinčių deklaruoti ir sumokėti komercinio naudojimo nekilnojamojo turto mokestį.

„Atkreipiame dėmesį, kad gyventojams nereikia mokėti mokesčio už tą nekilnojamąjį turtą ar jo dalį, kuris naudojamas socialinei globai ir priežiūrai, pajamoms iš žemės ūkio veiklos uždirbti, švietimo darbui, taip pat neapmokestinamas kapinių teritorijoje esantis turtas. Mokesčio mokėti nereikia ir už nekilnojamąjį turtą, kuris meno kūrėjo statusą turinčio asmens yra naudojamas kaip kūrybinės dirbtuvės (studija) individualiai kūrybinei veiklai vykdyti“, – sako VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Jei nekilnojamo turto statyba įstatymo nustatyta tvarka nėra laikoma užbaigta ir jis faktiškai nenaudojamas, toks turtas, nepriklausomai nuo to, ar jo savininkas yra įmonė ar gyventojas, taip pat nėra apmokestinamas. Sužinoti atvejus, kada neapmokestinamas juridinių asmenų nekilnojamas turtas, galima čia.

Primenama, kad komercinio naudojimo nekilnojamasis turtas apmokestinamas neatsižvelgiant į tai, ar jis yra naudojamas ekonominei veiklai, ar ne. Mokestis apskaičiuojamas pagal savivaldybių, kuriose yra nekilnojamas turtas, nustatytus tarifus. Už 2019 metus taikomas nuo 0,3 iki 3 proc. tarifas nuo apmokestinamo NT mokestinės vertės. Su savivaldybių tarybų priimtais sprendimais bei nustatytais mokesčių tarifais galima susipažinti VMI svetainėje.

„Mokesčių mokėtojai deklaracijoje (forma KIT711) nurodo savivaldybę ir joje turimo turto vertę, parenka vieną iš galimų savivaldybės tarybos priimtų tarifų ir mokestis apskaičiuojamas automatiškai“, – sako Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Pažymėtina, kad jei savivaldybės taryba mokesčių mokėtoją atleidžia nuo viso mokesčio ar jį sumažina, mokesčių mokėtojas vis tiek turi pateikti deklaraciją. Jeigu sprendimas atleisti nuo mokesčio arba jį sumažinti priimamas po deklaracijos pateikimo, tai mokesčių mokėtojas turi patikslinti deklaraciją.

VMI primena, kad deklaraciją patogiausia pateikti per VMI Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS), deklaracijos formą KIT711 bei jos pildymo taisykles galima rasti čia, formų sąraše nurodžius atitinkamą formos kodą.

VMI duomenimis, už 2018 metus beveik 50,8 tūkst. gyventojų ir įmonių deklaravo daugiau nei 97,5 mln. eurų komercinio naudojimo nekilnojamojo turto mokesčio. Už 2017 metus daugiau nei 50,6 tūkst. mokesčių mokėtojų deklaravo beveik 96,3 mln. eurų mokesčio.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,