Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Ąžuoliuko“ vaikai dalyvavo etninės kultūros savaitės veiklose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
A. Račkauskienės nuotr. A. Račkauskienės nuotr.

Gargždų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ bendruomenė džiaugiasi vykdomomis etninės kultūros projekto veiklomis pagal Klaipėdos rajono etninės kultūros plėtros programą. Visą praėjusią savaitę įstaigos bendruomenė aktyviai dalyvavo etninės kultūros savaitės „Vaistažolių taku“ veiklose.

 

Vasario 3 d. ikimokyklinio ugdymo mokytojos Vilma Puplesienė, Birutė Merliūnaitė ir Kristina Juknaitė-Bartninkė žaismingai pakvietė vaikus į pažintinę kelionę po vaistažolių pasaulį. Žolininkas, lektoriaus Marius Lasinskas pristatė ugdytiniams savo knygą „Vaikai vaistažolių pasaulyje“. Jis papasakojo vaikams apie populiariausias vaistažoles (čiobrelį, mėtą, jonažolę, ramunę, medetką, melisą, raudonėlį ir kt.). Autorius paskaitė žaismingų pasakų vaikams ir pagrojo net sutartinę, gerinančią virškinimą. Jaukiomis Giedrės Rušinės iliustracijomis papildytoje knygoje akcentuojamos trys svarbiausios žolininko taisyklės: prieš einant žoliauti reikia teigiamai nusiteikti (padainuoti, pagroti, pasimelsti); prieš skinant žolę dera padėkoti gamtai, kad ją užaugino, ir rinkti tik tiek, kiek reikia; keliaujant namo bent keletą šiukšlių iš pievos ar pamiškės paėmus išnešti. Žolininkas paminėjo dar vieną auksinę taisyklę: medus pagerina žolelių įsisavinimą nuo 20 iki 70 procentų.

„Medus tarsi taksi, – įsisodina augalą ir nuveža ten, kur labiausiai organizmui reikia, – teigė žolininkas. – Visgi, pagrindinis sveikatos šaltinis – meilė tėčiui, mamai, savo šeimai bei pagarba savo gimtinei. Aukite sveiki ir laimingi.“

Ugdytinių tėveliai siuvo maišelius arbatžolėms laikyti. Arbatos maišeliai „puikuojasi“ parodėlėje ir džiugina įstaigos bendruomenę.

Iš džiovintų augalų žiedų, žolelių ir jų lapelių mokytojos ir ugdytiniai kūrė herbariumus ir etiketes apie augalus. Vartydami herbariumo segtuvą ugdytiniai pažins vaistinguosius augalus ir prisimins žolininko Mariaus Lasinsko patarimus.

Etninės kultūros savaitę vainikavo edukacinė valandėlė „Žaliasis puodelis“. Darželis pakvipo įvairiais žolelių arbatų aromatais. Ugdytiniai skanavo vaistažolių arbatas, gardino medumi. Ikimokyklinio ugdymo mokytojos Lina Makarovienė ir Vilma Zakarauskienė priminė vaistažolių gydomąsias savybes, žaidė su vaikais lietuvių liaudies ratelius ir linkėjo augti sveikesniems.

 

Akimirkos iš veiklų – Angelės Račkauskienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,