Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naminių paukščių augintojai įspėjami – prasidėjo pavasarinė paukščių migracija

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Ventės rago ornitologai šią savaitę informavo apie vis intensyvėjančią paukščių migraciją. Gausesni žąsų, gulbių ir ančių pulkai stebimi ne tik Kuršių marių pakrantėje esančiame Ventės rage ir Rusnėje, jų daugėja ir Nemuno deltoje, kur migruojantys paukščiai leidžiasi pailsėti ar pasimaitinti. Dėl to mūsų šalies paukščių laikytojams reikėtų ypač sunerimti, nes rizika Europos Sąjungos (ES) valstybėse šiuo metu plintančiam paukščių gripo virusui patekti į Lietuvos teritoriją grėsmingai didėja.

 

Vakar apie pirmąjį protrūkį naminių paukščių ūkyje informavo Vokietija. Didelio patogeniškumo (H5N8 potipio) viruso židinys identifikuotas nekomerciniame Vokietijos ūkyje, kuriame savo reikmėms laikyti 57 naminiai paukščiai, taip pat augintos 9 kanarėlės ir 3 fazanai. Visi ūkyje laikyti paukščiai jau nugaišinti ir saugiai sunaikinti. Prieš tris savaites šioje valstybėje vienas gripo atvejis buvo patvirtintas laukiniam vandens paukščiui – laukiui.

Paukščių gripo epidemija plačiai yra apėmusi kaimyninę Lenkiją (21 protrūkis, o artimiausias židinys užregistruotas vos už 200 km), taip pat kitas netolimas ES valstybes – Slovakiją (4 protrūkiai), Čekiją (1) ir kt.

Veterinarijos specialistų ilgamečiai stebėjimai rodo, kad ligą dažniausiai perneša šiuo virusu užsikrėtę laukiniai vandens paukščiai, kurie užkrečia aplinką.

„Nuolat primename, kad kiekvienas paukščių laikytojas įvertintų kylantį pavojų ir dar atidžiau saugotų savo paukščius nuo šios ligos. Šiuo metu visiems paukščių laikytojams Lietuvoje privaloma laikinai, kol baigsis intensyviausias laukinių vandens paukščių migracijos laikotarpis, laikyti savo naminius paukščius uždarytus arba išleisti tik į lauko aikšteles, kurios yra įrengtos (aptvertos) taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais. Būtina atsižvelgti į netiesioginius viruso patekimo kelius, tokius kaip užterštas pašaras, vanduo ar užteršti rūbai bei transporto priemonės, ir stiprinti biologinio saugumo priemonių įgyvendinimą paukštininkystės ūkiuose“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika.

Kaip rodo kitų ES valstybių patirtis, užsikrėtus paukščių virusu, apsaugos zonos ir apribojimai skaudžiai atsiliepia ir netoliese esančioms paukščių laikymo vietoms – tiek nedideliems ūkiams, kuriuose paukščiai laikomi asmeninėms reikmėms, tiek komercinėms fermoms. Iš viruso paveiktų zonų draudžiama įvežti ar išvežti paukščius ir jų produktus. Tokiuose regionuose paskelbiamas karantinas, ūkiuose, kuriuose pasireiškia liga, vykdomas gyvūnų naikinimas ir dezinfekcija.

Iš viso per šiuos 2020 metus paukščių gripo židiniuose ES jau sunaikinta daugiau kaip 605 tūkst. paukščių, liga labiausiai paveikė komercinius kalakutų ūkius.

Gyventojų, kurie pastebės ar ras gaišusių naminių ar laukinių vandens paukščių, prašoma apie tai kuo skubiau pranešti artimiausiam VMVT departamentui, visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40 403 arba privačiam veterinarijos gydytojui.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,