Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kelią į mokyklas skinasi technologijos: džiaugiasi ir mokytojai, ir mokiniai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gamtos mokslų pamokose pasitelkiami eksperimentų rinkiniai. Savivaldybės nuotr. Gamtos mokslų pamokose pasitelkiami eksperimentų rinkiniai. Savivaldybės nuotr.

Nuo elektroninių mikroskopų ir 3 D pieštukų gamtos mokslų laboratorijose iki modernių medžio ir metalo apdirbimo staklių technologijų pamokose. Taip nenuobodžiai ir šiuolaikiškai mokslo žinių semiasi ir mūsų rajono mokyklų moksleiviai. Pasak pedagogų, vaikai į pamokas keliauja su entuziazmu, nes šiuolaikinės technologijos padeda kur kas labiau įsigilinti į mokomųjų dalykų turinį, nei sėdėjimas prie vadovėlių ar pratybų.

 

Į klases – naujausios technologijos

Projekte dalyvavusių mokyklų – Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos, „Minijos“ progimnazijos, Dovilų pagrindinės mokyklos ir Priekulės I. Simonaitytės gimnazijos – materialinė bazė nebuvo kompleksiškai atnaujinama jau daug metų. Tai, pasak ugdymo įstaigų vadovų, iš dalies trukdė vaikams siekti geresnių rezultatų, o į mokymosi procesą žvelgti kūrybiškai. Esą, seni mokymosi būdai ir infrastruktūra nebeatitinka šiandienos poreikių, todėl esamomis sąlygomis nepavyksta sudominti vaikų mokslui – neužtikrinama teikiamų ugdymo paslaugų kokybė.

 

Chemijos kabinetas Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijoje – su kriauklėmis prie kiekvieno mokinio stalo. Savivaldybės nuotr.

 

Pasak pedagogų, vaikai yra smalsūs ir bet kuris iš jų turi įgimtą poreikį bandyti, išmokti, tobulėti. Tačiau drauge jie jau ir kitokia karta, nuo mažens auganti apsupta išmaniųjų technologijų, tad ir motyvuoti juos reikia kitaip. Ugdymas pasitelkiant išmaniąsias technologijas, mokytojų vertinimu, yra kur kas įdomesnis tokiose pamokose kaip chemija, fizika ar biologija, leidžiantis čia ir dabar pamatyti rezultatą savo akimis.

 

Mero pavaduotoja Violeta Riaukienė: „Mokiniai dabar turi tokias ugdymosi sąlygas, kokių mes savo laiku net negalėjome įsivaizduoti. Džiugu, kad mokyklos koja kojon žengia su dabarties poreikiais, nes tai padeda tobulėti ne tik mokiniams, bet ir pedagogams“. Savivaldybės nuotr.

 

Mokyklose įrengtos modernios, kūrybiškumą skatinančios edukacinės erdvės, įsigyta mokinių ugdymui reikalinga įranga: nuo interaktyvių lentų ir 3 D pieštukų iki mokslinius eksperimentus leidžiančių atlikti gamtos mokslams skirtų rinkinių. Visose mokyklose atnaujinta ir dalis klasių bei laisvalaikio baldų.

„Džiaugiamės, kad įgyvendinant projektą „Mokyklų tinklo efektyvumo didinimas Klaipėdos rajone“ galėjome pagerinti jame dalyvavusių mokyklų mokinių ugdymosi sąlygas. Vaikai gali mokytis moderniose klasėse, naudotis naujausia, pažangiausia įranga ir ugdymosi priemonėmis. Nuo 2018 metų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Savivaldybės bei Valstybės biudžetų į pokyčius investuota daugiau nei 531 tūkst. eurų “, – sako mero pavaduotoja Violeta Riaukienė.

 

Įrengti sveikatai svarbūs kambariai

Didelis dėmesys projekto metu skirtas ir emocinei mokinių savijautai. Gargždų „Kranto“ ir Dovilų pagrindinėse mokyklose įrengti sensoriniai ir nusiraminimo kambariai. Jie ypač svarbūs vaikams, turintiems elgesio ar mokymosi sutrikimų.

 

Mobilūs stalai leidžia mokiniams labai greitai persiorientuoti į darbą tiek vieniems, tiek grupėse. Savivaldybės nuotr.

 

Štai, pavyzdžiui, Dovilų pagrindinėje mokykloje mokosi 16 autizmo spektro sutrikimų turinčių, 2 Dauno sindromą ir dar apie 20 kitų intelekto sutrikimų turinčių vaikų. Mokykla neturi specialiosios klasės, bet yra gitaros, kulinarijos ir kitokių būrelių, kuriuose specialiųjų poreikių turintys vaikai mokosi būtiniausių gyvenimo įgūdžių.

 

Sensoriniai kambariai ypač svarbūs vaikams, turintiems elgesio ar mokymosi sutrikimų. Savivaldybės nuotr.

 

Vaikams itin padeda ir pagal projektą įrengtas sensorinis ir nusiraminimo kambarys, kuriame visi pojūčiai – rega, klausa, uoslė, jutimas – yra mankštinami vienu metu. Sensorinė aplinka pasitarnauja savireguliacijai, kai vaikui suteikiama erdvė pačiam susitvarkyti su iššūkiais, nusiraminti ir atsipalaiduoti.

 

 

Gargždų „Minijos“ progimnazija: įrengtos pertvaros gamtos mokslų ir medžio-metalo technologijų kabinetuose, aktų salėje atnaujinta elektros instaliacija ir apšvietimas, įsigyti mokymui taikomos įrangos ir baldų komplektai, atlikti remonto darbai. Investicijos – 173 288 Eur.

Gargždų „Kranto“ pagrindinė mokykla: įrengtos pertvaros gamtos mokslų ir technologijų kabinetuose, įsigyta nauja mokslams reikalinga įranga ir baldai, įrengtas sensorinis kambarys ir pradinukams skirtos judrių užsiėmimų ir poilsio zonos, atlikti remonto darbai. Investicijos – 138 735 Eur.

Dovilų pagrindinė mokykla: atnaujinta daugiafunkcė gamtos mokslų laboratorija, įrengti sensorinis ir nusiraminimo kambariai, įsigyti mokymui taikomos įrangos ir baldų komplektai. Investicijos – 84 388 Eur.

Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazija: atnaujintas informatikos kabinetas, pertvarkyta fizikos ir chemijos kabinetų erdvė, įsigyta nauja mokslams reikalinga įranga ir baldai. Investicijos – 134 925 Eur.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,