Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šiandien minima Vasario 16-oji: kaip teisingai kabinti vėliavą?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, dažnas iš mūsų jau įsigijo ar namuose susirado trispalvę, kuri užims garbingą vietą kabodama kieme ant stiebo, medinio koto, lango ar balkono. Tačiau ar tikrai žinote, kokia ta vėliava turi būti ir kaip ją kabinti? Primename kelis faktus, kuriuos žinodami būsite ramūs, kad namus tikrai papuošėte teisingai.

 

Lietuvos valstybės vėliava iškeliama 7 valandą ir nuleidžiama 22 valandą.

Paprastai prie, virš ar ant pastatų keliamos Lietuvos valstybės vėliava yra 1 metro pločio ir 1,7 metro ilgio, Lietuvos valstybės istorinė vėliava – 1 metro pločio ir 1,7 metro ilgio. Vėliava turi būti tvarkinga ir nenublukusi.

Kai Lietuvos valstybės vėliava iškeliama vertikaliai, heraldinėje dešinėje pusėje turi būti geltona juosta, viduryje – žalia, kairėje – raudona.

Vėliavos gali būti keliamos prie pastatų (ant stiebų, įrengtų priešais pastato fasadą), virš ar ant pastatų, aikštėse, laivuose, pastatomos posėdžių salėse, darbo kabinetuose ar oficialių ceremonijų vietose, tvirtinamos prie automobilio.

Vėliava ir jos atvaizdas visada turi atitikti Lietuvos valstybės vėliavos spalvų etaloninį atvaizdą.

Iškeliant vėliavas prie pastatų, jos įstatomos į laikiklius, kurie tvirtinami prie pastato fasado taip, kad vėliavos kotas su fasadu sudarytų ne didesnį kaip 45 laipsnių kampą. Laikiklių apatinė dalis tvirtinama prie fasado ne žemiau kaip 2 metrai nuo žemės.

Primename, kad trispalves privaloma iškelti per tris valstybines šventes: Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną – Kovo 11-ąją, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną – Liepos 6-ąją. Šio įstatymo reikalavimo privalo laikytis visi: valstybės ir savivaldybės institucijos, organizacijos, privačios įstaigos, gyventojai.

Lietuvos Respublikos vėliavos ir kitų vėliavų kėlimo ir naudojimo tvarką nustato Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymas bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas „Dėl Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų kėlimo ir naudojimo“.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad atsakomybę už vėliavų kėlimo tvarkos pažeidimą numato Administracinių nusižengimų kodekso 519 str., kuriame už vėliavų kėlimo tvarkos pažeidimą numatyta įspėjimas arba bauda nuo 10 iki 12 Eur (juridinių asmenų, išskyrus valstybės ir savivaldybių institucijas ir įstaigas, vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims, gyvenamųjų namų savininkams arba už gyvenamųjų namų eksploatavimo organizavimą atsakingiems asmenims) ir bauda nuo dešimt iki šešiolikos Eur (valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims).

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,