Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dėl nustatytų pesticidų likučių rinkoje neišplatinta apie 57 t produktų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), siekdama užtikrinti, kad Lietuvos vartotojus pasiektų saugus maistas, griežtai kontroliuoja visus įvežamus produktus. Per šių metų sausio mėnesį atlikus ekologiškų produktų laboratorinę kontrolę nustatyti penki atvejai, kai į Lietuvos rinką bandyta pateikti ekologinės gamybos teisės aktų reikalavimų neatitinkančius maisto produktus. VMVT sprendimu iš viso realizuoti rinkoje uždrausta beveik 57 t pesticidų likučiais užterštos produkcijos.

 

Draudžiamų pesticidų likučių nustatyta ekologiškame šalto spaudimo kokosų aliejuje iš Šri Lankos, turkiškos kilmės ekologiškame šilkmedžio sirupe ir ekologiškų linų sėmenyse, taip pat iš Rusijos vežtuose ekologiškų rapsų sėklų mėginiuose.

VMVT inspektorių atrinktuose ir ištirtuose mėginiuose buvo aptiktos pesticidų rūšys, kurios nėra įtrauktos į ekologinėje gamyboje leidžiamų naudoti augalų apsaugos produktų sąrašą, todėl šių medžiagų ar jų likučių ekologiškuose produktuose negali būti. Produkcija kaip ekologiška Lietuvos rinkoje išplatinta nebuvo.

Pesticidai (lot. pestis – maras, liga + caedo – žudau) – tai grupė cheminių medžiagų, kuriomis naikinami žemės ūkio ir miško kenkėjai, įvairios ligos. Jie patenka į aplinką, nusėda dirvoje ar vandenyje. Nedideli pesticidų kiekiai žmonių sveikatai nepavojingi, tačiau neteisingas naudojimas arba nustatytus leistinus kiekius viršijančios koncentracijos maisto produktuose ir vandenyje gali turėti neigiamos įtakos sveikatai, sukelti alergines reakcijas arba dėl jų gali atsirasti neinfekcinių susirgimų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,