Logo
 Spausdinti šį puslapį

Jakų bendruomenės planuose – vaikų darželis iš kupolų

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Aktyvumu pasižyminti Jakų bendruomenė tikisi netolimoje ateityje išspręsti vaikų darželių trūkumo klausimą. Nuolat augančioje gyvenvietėje planuojama pastatyti modernų ir išskirtinį ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymui pritaikytą pastatą.

 

Remsis japonų technologija

Bendruomenės atstovai kreipėsi į Klaipėdos rajono merą bei Tarybą su prašymu pritarti Savivaldybės administracijos dalyvavimui Partnerio teisėmis, įgyvendinant Jakų bendruomenės centro projektą „Vaikų darželio įkūrimas Jakuose“. Nurodoma, kad projektas būtų finansuojamas pagal vietos veiklos grupės (VVG) „Pajūrio kraštas“ 2016–2023 metų veiklos plėtros strategiją. Dalis bendros planuojamos projekto vertės sumos – 150 tūkst. Eur – būtų padengta iš paramos lėšų. Kitos dalies – 7 894, 74 Eur – prašoma iš Savivaldybės.

Anot Jakų bendruomenės pirmininko Kęstučio Dvariono, darželis, kuris gyvenvietėje itin reikalingas, išsiskirtų nuo mums įprastų ikimokyklinio ugdymo įstaigų, pastatas būtų statomas remiantis japonų technologija.

„Projektą planuojame įgyvendinti Pergalės gatvėje esančiame sklype, šalia parko. Ten numatome pastatyti penkis naujus kupolo formos statinius (iki 40 kvadratinių metrų), kuriuose bus įrengtos darželio grupės, salė bei buitinės patalpos. Pagrindinis veiksmas vyktų didžiajame-centriniame kupole, per ten vaikai įeitų į statinį, nusirengtų rūbinėje, ten būtų įrengtas tualetas ir pan., – pasakojo K. Dvarionas. – Naujo tipo darželyje vaikai palaikytų tampresnį ryšį su gamta, planuojame juos supažindinti su bitininkyste, taip pat turime planuose pastato teritorijoje auginti gyvulius, pavyzdžiui, avytes ar ožkytes. Organizuotume mokymus, terapinius užsiėmimus mažiesiems.“

Pirmininko paskaičiavimais, visa projekto suma, beveik 158 tūkst. Eur, atsieitų kupolų pastatymui, aplinkos sutvarkymui, komunikacijų įrengimui, vidaus ir išorės apdailai, vidaus įrangai ir pan. Taip pat nurodoma, kad Jakų bendruomenės centras išlaikymą 3 metus po projekto užbaigimo užtikrins pats iš veikloje gautų lėšų.

 

Iniciatyva ir abejojo, ir palaikė

Svarstant klausimą Tarybos posėdyje, opozicijos narys Sigitas Karbauskas domėjosi, kokia ateitis laukia suprojektuotos naujos Jakų mokyklos.

„Dėl mokyklos niekas nesikeis. Ugdymo įstaigos laukėme jau seniai, tačiau vis nesulaukiame, todėl nusprendėme imtis iniciatyvos patys. Mums svarbu, kad vaikai galėtų ugdytis Jakuose jau dabar, o ne turėtų važinėtis į miestą“, – aiškino Bendruomenės pirmininkas.

Tarybos narei Ligitai Liutikienei parūpo, iš ko bus pagaminti naujojo darželio pastato kupolai.

Pasak K. Dvariono, pastatas būtų statomas remiantis japonų technologijos principu, iš tvirto polistirolo.

Tarybos narys Raimondas Simonavičius abejojo, ar bendruomenė turėtų imtis tokio projekto. Pasisakydamas dėl balsavimo motyvų, politikas pabrėžė, jog nėra prieš naująjį darželį, tačiau nėra įsitikinęs, ar tai, kas tinkama Japonijai, gali būti sėkmingai pritaikyta Lietuvoje.

„Kita vertus, jei jau būtume susitvarkę su naujos mokyklos projektu, nereikėtų dabar svarstyti apie japonų kultūros perkėlimą į Jakus. Daug klausimų kelia ir tai, jog kalbama apie poreikį, tačiau nėra pateikiami konkretūs skaičiai, nei kiek gyvenvietėje yra deklaruotų gyventojų, nei kiek vaikų, negalinčių patekti į darželius. Manau, kad nėra ko skubėti, pasvarstykime ir kitame Tarybos posėdyje priimkime protingą sprendimą“, – teigė R. Simonavičius.

Anot vicemerės Audronės Balnionienės, bendruomenės iniciatyvumas yra sveikintinas, todėl nereikėtų jo atmesti: „Mes dažnai kalbame, jog laukiame iniciatyvų, tačiau vos tik jos atsiranda – imame abejoti. Jog Jakų gyvenvietė plečiasi ir kad ten reikalingas darželis – jokia paslaptis, todėl turėtume palaikyti šią idėją.“

Dėl pritarimo dalyvauti ir prisidėti prie Jakų bendruomenės centro projekto finansavimo pagal VVG „Pajūrio kraštas“ 2016–2023 metų vietos plėtros strategiją, balsavo 27 Tarybos nariai. 26 klausimui pritarė, 1 susilaikė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,