Mano Gargždai



Gyventojai jau gali deklaruoti pajamas

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Deklaravimo naujoves žurnalistams pristatė Gargždų poskyrio vedėja Dalia Milinauskienė. R. Rapalienės nuotr. Deklaravimo naujoves žurnalistams pristatė Gargždų poskyrio vedėja Dalia Milinauskienė. R. Rapalienės nuotr.

Nuo vakar pajamas ir turtą deklaruojantiems gyventojams Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) yra parengtos preliminariosios gyventojų pajamų deklaracijos bei pajamoms deklaruoti skirtos pažymos.

EDS pajamas deklaruoti galima jau dešimt metų. Trečiadienį vietinės žiniasklaidos atstovai buvo sukviesti į Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento Rajonų ir miestų mokesčių mokėtojų skyriaus Gargždų poskyrį, kur jo vedėja Dalia Milinauskienė papasakojo, kaip keitėsi EDS ir kokios šiemet laukia deklaravimo naujovės. Pastarųjų nėra labai daug.

 

Padaugėjo vartotojų

Per dešimtmetį EDS vartotojų skaičius išaugo iki 1,6 mln. Praėjusiais metais e. būdu pajamas deklaravo 97 proc. mokesčių mokėtojų, o 2004 metais tik 8 proc. EDS kasmet padeda sutaupyti virš 40 mln. litų mokesčių mokėtojų lėšų, o gyventojai, užpildydami elektroninę deklaracijos versiją, užtrunka triskart mažiau laiko.

Pagirtina ir tai, kad, pildant elektronines deklaracijas, tausojami medžiai. Pavyzdžiui, kad būtų pagamintas popierius visoms 2012 m. pateiktoms gyventojų deklaracijoms atspausdinti, būtų prireikę nukirsti apie 800 medžių. Nes gyventojai tais metais pateikė 1 619 240 deklaracijų.

VMI primena, kad deklaruoti pajamas ir sumokėti GPM privalo gyventojai, praėjusiais metais vykdę individualią veiklą, o politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme, ir jų šeimos nariai privalo pateikti pajamų ir turto deklaracijas.

 

Naujovių bus ne itin daug

Pažymėtina, jog, mažinant administracinę naštą, individualią veiklą vykdantiems gyventojams praėjusių metų pajamų atskirai deklaruoti ir VMI, ir „Sodrai“ nebereikia — VMI elektroninės deklaracijos formą papildė naujomis eilutėmis, tad informaciją, kurią anksčiau mokesčių mokėtojai teikė „Sodrai“ individualiai, nuo šiol VMI pateiks už juos.

Šiemet net 600 tūkst. vartotojų, prisijungusių prie sistemos „online“ režimu, tereikia paspausti nuorodą „pateikti“, nes visa reikiama informacija deklaracijoje jau yra pateikta.

Bus ir daugiau naujovių. Pažymose bus nurodoma privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėtina suma bei pagal kokią Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) turimą informaciją ji buvo apskaičiuota.

Mažiau vargo deklaruojant pajamas bus dirbantiems užsienyje. VMI gaus informaciją apie tai iš užsienio šalių administratorių, informacijos pateikti pačiam deklaruojančiajam nebereikės.

Papildomų duomenų už 2013 metus atsiras ir preliminariose deklaracijose: bus pateikiami duomenys apie palūkanas už indėlius, vertybinius popierius, paskolas; bus įkeliama informacija apie metinį papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (MPNPD) už vaikus. Bus atsižvelgiama ne tik į auginamų vaikų skaičių, bet ir į tėvų pajamas bei faktiškai joms taikytą MPNPD dydį.

Beje, nuo šiol tie, kurie aukoja savarankiškiems politinės kampanijos dalyviams, turės deklaruoti turtą.

 

Grąžino 220 mln. litų

2013 m. gyventojams buvo grąžinta 220 mln. Lt praėjusių ir ankstesnių mokestinių laikotarpių GPM permokų. Šiais metais gyventojai gali susigrąžinti apie 228 mln. Lt. Kaip ir kasmet gyventojams, deklaravusiems GPM permoką, VMI, atsižvelgdama į valstybės biudžeto lėšas, sieks GPM permokas pervesti kuo anksčiau. Gyventojams, kurie elektroniniu būdu pateiks teisingas pajamų deklaracijas, permokos bus pradėtos grąžinti jau balandžio mėnesį, o tiems gyventojams, kurie teiks popierines deklaracijas, įstatymo numatyta tvarka — iki liepos 31 d.

Šiemet mokesčių mokėtojai, paskambinę VMI Mokesčių informacijos telefonu 1882, gali autentifikuotis ir sužinoti asmeninę informaciją apie mokesčius. Tuo tikslu mokesčių mokėtojas, autorizuotų elektroninių paslaugų srityje Mano VMI pasirinkęs Nustatymai - Keisti kontaktus, turi nurodyti telefono numerį (-ius), iš kurio (-ų) planuoja skambinti telefonu 1882, bei susigeneruoti PIN kodą, kurį naudos autentifikuodamasis telefonu. (Platesnė informacija, kaip susigeneruoti PIN kodą, pateikta Paslaugų vedlyje „Kontaktų valdymas“, adresu https://www.vmi.lt/mokymai/course/view.php?id=91). Taip pat išsami informacija teikiama VMI interneto svetainėje www.vmi.lt.

Pajamų ir turto deklaracijas gyventojai turi pateikti iki š. m. gegužės 2 d. Jau 10 metų tai patogiausia padaryti prisijungus prie EDS, adresu https://deklaravimas.vmi.lt.

 

Skaičiai Klaipėdos rajone (mokestinis laikotarpis - 2012 m.)

 Klaipėdos rajono savivaldybėje buvo pateiktos 16 568 GPM deklaracijos (įskaitant patikslintas). Elektroninių būdų pateikta 15 561 deklaracija (93,92 proc.).

• Gyventojo (šeimos) turto deklaracijų formų FR0001 Klaipėdos rajone pateikta 1 359. Iš jų 1 102 pateiktos elektroniniu būdu (81,09 proc.).

• Prašymų pervesti sumokėto GPM dalį paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijoms Klaipėdos rajono savivaldybėje formų FR0512 pateikta 9 265, iš jų 870 – politinėms partijoms.

• Klaipėdos rajone įvykdyti 7 942 prašymai pervesti sumokėto GPM dalį paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijoms. Iš jų 758 – politinėms partijoms. Bendras paramos gavėjų skaičius, kuriems pervesta parama pagal mokestinio laikotarpio prašymus – 1 133 (iš jų 20 – politinės partijos). Bendra pervesta suma paramos gavėjams – 631 580 litų. Iš jų politinėms partijoms – 33 271 litas.

• Klaipėdos rajone prašyta grąžinti 4 098 376 litus GPM. Grąžinta – 3 936 922 litai.

 

Tai įdomu!

• EDS veikia nuo 2004 metų. Pirmaisiais EDS metais GPM deklaracijas e. būdu Klaipėdos apskrityje pateikė 3 178 gyventojai (6,2 proc. GPM deklaracijų).

• 2005 m. atidarytas Klaipėdos AVMI Gyventojų aptarnavimo centras, įrengtos elektroninio deklaravimo vietos, įrengti informaciniai terminalai.

• 2007 m. EDS gyventojams suformuota iš dalies užpildyta deklaracija.

• 2007 m. Europos Komisijos iniciatyva paskelbtame Europos e. valdžios konkurse už funkcionalumą ir platų teikiamų spektrą EDS buvo suteikta ePractice.eu 2007 („Gerosios praktikos žymė“).

• 2008 m. EDS atnaujinta, pateikiant gyventojams bendrą preliminarią deklaraciją.

• 2009 m. įdiegtas elektroninis pagalbininkas – „Elektroninis vedlys“.

• 2010 m. LR Seime vykusioje konferencijoje „e. Demokratija: įvesti“ EDS apdovanota už sukurtą didžiausią pridėtinę vertę.

• Nuo 2011 m. deklaracijos pildomos tiesiogiai internete, „online“ būdu VMI internetinėje svetainėje, galima pasirašyti elektroniniu parašu bei pridėti įvairius papildomus dokumentus.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 192 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,