Logo
 Spausdinti šį puslapį

SAM siūlo imtis aktyvių prevencinių veiksmų mokyklose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
SAM nuotr. SAM nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į tai, kad Europoje sparčiai daugėja naujojo koronaviruso (COVID-19) atvejų, kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) bei Lietuvos savivaldybes su prašymu imtis aktyvių prevencinių veiksmų ugdymo įstaigose.

 

Esant poreikiui, mokinius, grįžusius iš Kinijos ar Šiaurės Italijos, prašoma mokyti nuotoliniu būdu, taip pat siūloma leisti iš namų dirbti ir mokytojams bei kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams, apsilankiusiems pavojaus zonoje esančiose teritorijose.

Sveikatos apsaugos viceministro, SAM Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) koordinatoriaus Algirdo Šešelgio teigimu, tokių priemonių imtis būtina, kad galėtume maksimaliai apsisaugoti nuo infekcijos rizikos.

„Mokyklos vienareikšmiškai yra tos vietos, kur rizika virusui plisti yra didelė. Juolab, kad praėjusią savaitę mokiniai atostogavo ir žinome, kad šeimos taip pat su savo atžalomis vyko ir į užsienį, įskaitant Italiją ir Kiniją. Tad kreipėmės į ŠMSM ir savivaldybes, prašydami ne tik aktyviai dalintis informacija, kaip reikėtų stebėti ir vertinti savo būklę, kokių imtis priemonių, įtariant užsikrėtimą, bet ir, atsižvelgus į situaciją, atitinkamai organizuoti ugdymo procesą. Tikimės glaudaus bendradarbiavimo ir vieningo supratimo šioje situacijoje, kas iš esmės leistų maksimaliai sumažinti riziką“, – sako A. Šešelgis.

Prašoma švietimo ir ugdymo įstaigoms išplatinti informaciją, kad neseniai iš Kinijos ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų) sugrįžusieji 14 dienų nuo paskutinės buvimo šiose šalyse dienos turėtų likti namuose ir stebėti savo sveikatą. Tuo metu, pajutus į gripą panašius simptomus, tokie žmonės nedelsiant turėtų skambinti bendruoju pagalbos tarnybų telefonu 112.

Taip pat švietimo ir ugdymo įstaigų vadovų prašoma suteikti galimybes mokiniams, kurie neseniai lankėsi Kinijoje ar Šiaurės Italijoje, organizuoti ugdymo procesą nuotoliniu būdu, o darbuotojams suteikti galimybes dirbti iš namų. Jei to nepavyksta padaryti, tuomet darbuotojai gali kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), kuris organizuos nedarbingumo išdavimą.

Vakar SAM, reaguodama į situaciją Italijos šiauriniuose regionuose, patikslino atvejo apibrėžtį ir sustiprino viruso COVID-19 patekimo į Lietuvą prevencijos priemones. Visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys yra tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo (matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta), surenkami jų kontaktiniai duomenys, kad dvi savaites NVSC specialistai galėtų su jais susisiekti ir sektų jų sveikatos būklę.

Be to, visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių ne tik Kinijoje, bet ir minėtuose Šiaurės Italijos regionuose, taip pat prašoma registruotis užpildant NVSC interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateikto rizikos vertinimo duomenimis, naujojo koronaviruso infekcijos rizika Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse yra nuo mažos iki vidutinės. Vasario 24 d. duomenimis, yra registruoti 165 atvejai ES šalyse: 132 Italijoje, 16 atvejų Vokietijoje, 12 Prancūzijoje, 2 Ispanijoje, 1 Belgijoje, 1 Suomijoje ir 1 Švedijoje. Taip pat 13 atvejų užregistruota Jungtinėje Karalystėje.

Spaudos konferencijos įrašą galite rasti ČIA.                      

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,