Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Ąžuoliuko“ pedagogės dalyvavo Užgavėnių šventėje Rygoje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
A. Račkauskienės nuotr. A. Račkauskienės nuotr.

Gražūs ir šilti bendradarbiavimo santykiai, užsimezgę lankantis Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje, jau trečią kartą nutiesė tiltus partnerystei, puoselėjant etninę kultūrą ne tik už įstaigos, bet ir už šalies ribų.

 

2020 m. vasario 25 d. Gargždų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ pedagogės vyko į Latviją, Rygos lietuvių vidurinę mokyklą. Mokyklos direktoriaus pavaduotojo, projektų vadovo Rolando Žalnieriaus kvietimu organizavo Užgavėnių šventę.

Šventės programą parengė meninio ugdymo pedagogė Daiva Paškauskienė. Užgavėnių linksmybės prasidėjo mokyklos kieme. Pedagogės, įsikūnijusios į Užgavėnių personažus (ožką, arklį, čigoną, velnią, raganą, daktarą, elgetą, lašininį, kanapinį), priminė šios šventės papročius ir tradicijas, padėjo rygiečiams išvaryti žiemą. Skambėjo dainos, sukosi rateliai ir žaidimai. Ugdytinius linksmino lašininio ir kanapinio kova. Neapsieita ir be Morės deginimo mokyklos kieme. Apjuosę laužavietę mokiniai padėjo skanduoti „Žiema, žiema, bėk iš kiemo“, šoko, linksminosi. Šventėje dalyvavo Rygos lietuvių bendruomenės persirengėliai, kurie dar nepamiršę Užgavėnių tradicijų.

Užgavėnių šventėje dalyvavo buvusi Rygos lietuvių vidurinės mokyklos direktorė Aldona Treija, ilgus metus vadovavusi įstaigai. Prieš 20 metų įkurta Rygos lietuvių vidurinė mokykla – viena pavyzdingiausių tautinių mažumų mokyklų Latvijoje. Mokytojai iš Lietuvos dėsto lietuvių kalbą, Lietuvos istoriją, geografiją, etnokultūrą. Vaikai mokosi lietuvių liaudies šokių ir dainų. Mokykla – viena moderniausių Latvijoje. Žavėjo platūs ir šviesūs mokyklos koridoriai, šiuolaikiška skaitykla ir biblioteka, žiemos sodas ir kitos erdvės.

Žiemos varymo tradicijos, personažų krečiami pokštai džiugino ir kitų, šventėje dalyvavusių Rygos mokyklų, mokinius.

 

Akimirkos iš šventės Latvijoje – Angelės Račkauskienės nuotraukose:

          

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,