Mano Gargždai



Gargždiškiai apie koronavirusą: „nepagrįsta panika pradeda įkyrėti“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gargžduose esančioje „Maximoje“ kruopos ir makaronai nuo lentynų „šluojami“ labiau nei kitose parduotuvėse. K. Abromavičiūtės nuotr. Gargžduose esančioje „Maximoje“ kruopos ir makaronai nuo lentynų „šluojami“ labiau nei kitose parduotuvėse. K. Abromavičiūtės nuotr.

Šiandien Sveikatos apsaugos ministerija informavo, jog Lietuvoje nustatytas pirmasis užkrėtimo naujuoju koronavirusu (COVID-19) atvejis. Ši naujiena pasiekė ir gargždiškius. Gatvėje kalbinti praeiviai tvirtino, jog informacija apie viruso grėsmę domisi, tačiau kol kas stengiasi išlikti ramūs ir masinei panikai nepasiduoda.

 

Patvirtintas vienas užsikrėtimo atvejis

Šalies žiniasklaidos priemonėse skelbiama, jog SAM kartu su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) bei kitų atsakingų institucijų specialistais, siekdami užskirsti kelią infekcijos plitimui šalyje, ėmėsi visų reikiamų priemonių. Yra stebima ne tik virusu užsikrėtusi pacientė, bet ir jos šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė. Taip pat šiuo metu nustatinėjami su užsikrėtusiąja bendravę asmenys, vertinama jų sveikatos būklė, nė vienam kol kas simptomai nepasireiškė.

Trečiadienį visoje šalyje dėl naujojo koronaviruso paskelbta ir valstybės lygio ekstremali situacija. Nuolat situaciją stebintis Valstybės ekstremalių situacijų valdymo centras informuoja visuomenę apie esamą padėtį bei teikia rekomendacijas gyventojams.

Pavyzdžiui, žmonės raginami dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, laikytis saugaus maisto ruošimo taisyklių, vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai. Taip pat rekomenduojama nesilankyti ir masinėse susibūrimo vietose, šalies darbdavių prašoma leisti darbuotojams, kurie pastaruoju metu lankėsi pavojaus zonose esančios teritorijose, dirbti iš namų.

Papildomą informaciją teikia ir atskiros savivaldybės. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento Gargždų skyriaus specialistai rekomenduoja vadovautis bendromis SAM ir NVSC rekomendacijomis ir žmonėms, kurie neseniai grįžo iš Kinijos ar Šiaurės Italijos, 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą.

 

Žmonės raginami masiškai nepirkti ilgai negendančių maisto produktų. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Situacija parduotuvėse – skirtinga

Ir nors specialistai ragina nepanikuoti, iš internete sparčiai plintančių nuotraukų iš prekybos centrų matyti, kad žmonės pasiduoda viruso sėjamai baimei. Tą patvirtina ir pardavėjai, kurių duomenimis, ilgai negendančių produktų – miltų, kruopų, makaronų ir kt. – parduodami kiekiai išaugo kone 2–3 kartus.

Naujienų portalas „Mano Gargždai“ apsilankė ir keliose Gargžduose esančiose maisto prekių parduotuvėse. Situacija jose – skirtinga. Tuščiausios lentynos „Maximoje“, o štai „Aibėje“ ar „Iki“ pastarieji produktai ne taip graibstomi. Gatvėje kalbinti praeiviai sutinka, jog šiuo metu papildomų apsaugos priemonių laikytis derėtų, tačiau masinei panikai pasiduoti neketina. Kasdien informaciją apie koronavirusą sekantis Stasys prisipažįsta vengiantis artimesnio kontakto su nepažįstamaisiais, taip pat teigė ir namuose turintis respiratorių.

„Nepanikuoju. Tiesa, ir nelabai įsivaizduoju, kaip būtų galima užkirsti kelią viruso plitimui, juk žmonėms vaikščioti gatvėmis neuždrausi. Galbūt būtų galima vengti masinių susibūrimo vietų, na, bet šiandien Kauno „Žalgirio“ ir Milano komandos krepšinio varžybos vis tiek vyks. Jas stebėsiu, žiūrėsime, ar kas po jų susirgs“, – kalbėjo vyras.

Gargždiškė Ingrida prisipažino, jog apie virusą domisi, tačiau per daug nesigilina: „Žinau, jog reikia plauti rankas, naudoti dezinfekavimo priemones, žinau, jog ir medicininės kaukės reikalingos tik užsikrėtusiems, tačiau pati minėtomis rekomendacijomis perdėtai nesivadovauju ir nelabai sureikšminu. Mano nuomone, panika prekybos centruose yra nepagrįsta, viskas per daug išpūsta. Ekstremali situacija paskelbta, valdžia imasi priemonių ir kol kas to pakanka situacijai suvaldyti.“

 

Gargždų gyventojai sutinka, jog šiuo metu papildomų apsaugos priemonių laikytis derėtų, tačiau masinei panikai pasiduoti neketina. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Gargždiškiai panikai nepasiduoda

Aikštėje prie Gargždų kultūros centro sutikta senjorė Eugenija patikino, jog naujiena apie užfiksuotą pirmąjį užsikrėtimo koronavirusu atvejį Lietuvoje jai žinoma.

„Mano aplinkoje žmonės nepanikuoja ir pati per daug nekreipiu dėmesio. Galbūt reikėtų sugriežtinti patikras keliaujantiems svetur, gal net uždrausti keliones į kai kurias šalis. Suprantu, kad būtina riboti ir žmonių susibūrimus per šventes, tačiau artėja Kovo 11-oji ir kaipgi tokia proga gali uždrausti žmonės ateiti į aikštes ir švęsti? Juk kariuomenės nepastatysi“, – šypsojosi pašnekovė.

Gargždiškis Juozas nustebo tik iš žurnalistės sužinojęs, jog Lietuva jau tarp šalių, kuriuose fiksuoti virusu užsikrėtę asmenys.

„Kur čia toks atvejis? Aš stengiuosi laikytis higienos reikalavimų, visada plaunu rankas. Tiesa, nesiruošiu bėgti į parduotuvę ir „šluoti“ lentynų, nepastebėjau, kad tą darytų ir mano pažįstami žmonės. Mano nuomone, Lietuva turėtų sugriežtinti reikalavimus. Jei jau vienas žmogus užsikrėtė, vadinasi imamasi nepakankamų priemonių. Pavyzdžiui, kad ir vykstančios krepšinio rungtynės, argi negalima buvo jų atidėti? O dabar kokia rizika, juk kiek žmonių gali užsikrėsti“, – svarstė praeivis.

Kiek labiau savo sveikata bei apsaugos priemonėmis rūpinasi ir kita sutikta pašnekovė Marija. Moteris sakė kasdien plaunanti rankas, naudojanti dezinfekuojančias priemones, taip pat vartoja ir imunitetą stiprinančius vaistus.

„Ieškau, kur galima nusipirkti kaukių, tačiau nerandu. Turiu pripažinti, kad savo aplinkoje kažkiek pajutau, jog žmonės baiminasi daugiau, nors panika nėra pagrįsta ir ji jau pradeda įkyrėti, nebėra gyvenimo džiaugsmo“, – sakė pokalbininkė.

Anot gargždiškės, valstybė turėtų daugiau dėmesio skirti žmonių patikrinimams, o ne laukti, kol pasireikš pirmieji ligos simptomai.

Remiantis SAM duomenimis, iki šiol Lietuvoje yra nustatytas tik vienas ligos atvejis, dėl įtariamo koronaviruso atlikti 76 tyrimai. NVSC turi 3 303 asmenų, kurie keliavo į Kiniją ir Šiaurės Italiją, duomenis, jų sveikatos būklė stebima.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 475 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,