Logo
 Spausdinti šį puslapį

Karantinas Klaipėdos rajone: trūksta kaukių ir respiratorių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Visoje šalyje paskelbus karantiną, naujienų portalas „Mano Gargždai“ pasidomėjo, kaip ekstremaliomis sąlygomis dirba Klaipėdos rajono valdžia bei kitos institucijos, kaip užtikrinamos apsaugos priemonės siaučiant pandemijai covid-19.

 

Dirba nuotoliniu būdu

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas patikino, kad imamasi visų prevencinių priemonių. Savivaldybės administracijoje bei pavaldžiose įmonėse jau nuo pirmadienio didžioji dalis darbuotojų dirba nuotoliniu būdu. Trūkstamų kompiuterių stygius kompensuotas ir paprašius Tarybos narių kuriam laikui jų darbui išduotus kompiuterius skirti Administracijos darbuotojams. Iš viso, pasak mero, iš namų dirba 96 žmonės.

Siekiant kontroliuoti situaciją, Savivaldybėje intensyviai dirba dvi pagrindinės struktūros – sprendimus priimanti Ekstremalių situacijų komisija, kuriai vadovauja Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas, ir juos įgyvendinantis Ekstremalių situacijų valdymo centras, koordinuojamas Administracijos direktoriaus pavaduotojo Justo Ruškio. Pasitarimai dėl ekstremalios situacijos vyksta kasdien.

Pasak mero, karantino metu Tarybos darbas nenutrūks, tačiau kol kas nėra aišku, kaip bus organizuojamas posėdis.

„Planavome, jog posėdis galėtų vykti Kultūros centro salėje, visiems nariams susėdus saugiu atstumu. Tiesa, neturime galimybių vykdyti tiesioginių transliacijų ir panašu, kad tam greit pasiruošti nepavyktų. Todėl tikiuosi, kad mums bus leista posėdį organizuoti paprastesne tvarka, naudojantis rašytine procedūra“, – paaiškino meras.

Kol kas Savivaldybės tarybos posėdis yra nukeltas į kitos savaitės ketvirtadienį.

 

Suteiks saviizoliacijos vietas

Pasak mero B. Markausko, intensyviai dirbama siekiant rasti patalpas žmonėms, neturintiems galimybių saviizoliuotis namuose. Šiuo metu tokių vietų yra net 283. Džiaugiamasi, jog sulaukiama pagalbos ir iš verslo atstovų. Verslininko Romo Kvaselio iniciatyva, žmonės nemokamai bus apgyvendinami 4 kotedžuose.

„Saviizoliuotis norintiems žmonėms apgyvendinimo paslaugas teiks tiek Savivaldybė, tiek privatūs subjektai. Patalpos bus išskirtos nakvynės namuose, Atvirame jaunimo centre, taip pat gana sėkmingai deramės su privačiais valdytojais, kaimo turizmo sodybomis, viešbučiais ir pan.“, – kalbėjo B. Markauskas.

Pastarosiose patalpose, esant poreikiui, svarstoma apgyvendinti ir nesunkiai sergančius pacientus, jei vietų pritrūktų ligoninėje.

Pasak mero, vien surasti vietų neužtenka, būtina užtikrinti ir maisto tiekimą, tinkamai organizuoti transportą žmonių atvežimui.

„Saviizoliavusiems asmenims maistą galės atvežti ir jų šeimos nariai, giminaičiai, tačiau svarstome ir apie centralizuotą maisto tiekimą. Kol kas turime keletą įmonių, kurios sutinka, esant būtinybei, tiekti maistą į tokius punktus. Sergantiems pacientams atvežti naudosime greitosios medicinos pagalbos automobilius, bet jei jų nepakaks, planuojame „įdarbinti“ ir Socialinių paslaugų centro autobusiukus ar Savivaldybės transportą“, – sakė B. Markauskas.

Užsidariusiems į karantiną bus parūpinta dezinfekcinio skysčio, termometrų, šiukšlių maišų, sudėtos atmintinės, kaip elgtis saviizoliacijos laikotarpiu, kitos būtinos priemonės.

 

Grįžta iš užsienio

Kol kas Savivaldybėje nėra patvirtintas nė vienas covid-19 viruso užsikrėtimo atvejis. Pasak mero, pirmadienį buvo gauti atsakymai iš kelių tyrimams paimtų mėginių. Jie buvo neigiami.

Ar Klaipėdos rajone atsiras testavimo dėl koronaviruso stotelės, anot B. Markausko, kol kas nėra aišku.

„Greičiausiai tokia stotelė veiks tik Klaipėdoje. Žinoma, mes svarstėme šią galimybę, bet dar nesame iki galo apsisprendę. Iš Sveikatos apsaugos ministerijos girdime, jog nėra taip paprasta užtikrinti tokių punktų veikimą, tad konkrečių sprendimų dar nesiimame“, – teigia meras.

Artimiausiu metu Klaipėdoje planuojama atidaryti pirmąją tokią mobilią stotelę. Įspėjama, jog jokiu būdu negalima vykti į punktus nusprendus savarankiškai – prieš tai būtina skambinti 1808. Iki stotelės žmogus turės privažiuoti asmeniniu automobiliu, kur bus paimtas tepinėlis ir siunčiamas į Vilniaus laboratoriją ištirti.

B. Markauskas patikino, kad iš užsienio sugrįžę asmenys yra fiksuojami, domimasi jų sveikatos būkle. Savivaldybė sulaukė skambučio iš keturių vyrų grupės, kurie grįžta iš Švedijos į rajoną. Vyrai paskambino, norėdami informuoti, kad imasi visų reikalingų apsaugos priemonių. Savarankiškai susirado patalpas, kur saviizoliuosis 14 dienų privalomam karantinui. Skambutis gautas ir iš Didžiosios Britanijos, iš kurios šią savaitę grįžta dar keletas Klaipėdos rajono gyventojų.

 

Trūksta kaukių ir respiratorių

Rajone užtikrinamas ir ligoninės darbas. Nors pasitvirtinus bet kokiems įtarimas, kad asmuo serga koronavirusu, pacientas skubiai būtų gabenamas į Klaipėdos universitetinę ligoninę, Gargždų medikai taip pat nesnaudžia. Pasak mero, yra pasiruošta reaguoti ir jei atsitiktų taip, kad miestas nebepajėgtų priimti sergančiųjų iš rajono, jie būtų slaugomi Gargždų ligoninėje. Pirminiais duomenimis, pastaroji gali užtikrinti penkias izoliuotas vietas. Nesunkius simptomus jaučiantys pacientai galėtų būti gabenami ir į karantinavimui skirtas vietas.

Savivaldybė yra įsigijusi 300 apsauginių kostiumų, 500 pirštinių, kelias dešimtis apsauginių akinių. Taip pat apie 100 l dezinfekcinio skysčio. Anot B. Markausko, didesnė problema, kaip ir visoje Lietuvoje, įsigyti apsauginių kaukių bei respiratorių.

„Su kaukėmis yra bėda, ligoninė jų turi, tačiau labai minimaliai. Aš asmeniškai skambinau pažįstamiems ūkininkams, klausiau, gal kas galėtų pagelbėti šiuo klausimu, tačiau jas gauti sunku. Jei kas turi pasiūlymų, jų laukiame“, – informavo meras.

Savivaldybė gauna nemažai pagalbos siūlymų ir iš įvairių organizacijų – Šaulių sąjungos, Lietuvos skautų.

„Jau žinome, kad pagalbos sulauktume iš maždaug 50 savanorių. Turime jų kontaktus, kai tik pagalbos prireiks, mes į juos būtinai kreipsimės“, – sakė B. Markauskas.

 

Suteiks pagalbą verslui

Pasak Klaipėdos rajono mero, pagalbos sulauks ir nuo karantino nukentėję verslininkai. Yra svarstoma tiek finansinė pagalba, tiek ir sudaromos sąlygos įvairioms lengvatoms. Nuostolių patyrę verslininkai galės kreiptis į Savivaldybę siekiant gauti žemės, Valstybinės žemės nuomos bei nekilnojamojo turto mokesčių lengvatas. Taip pat tikimasi pagalbos sulaukti ir iš Vyriausybės.

Teigiama, kad rajone šiuo metu didžiausius nuotolius patiria maitinimo, apgyvendinimo bei transporto įmonės.

Klaipėdos rajono meras sakė, kad kontroliuojama, kaip vykdomas dalinis verslo ribojimas karantino sąlygomis. Pasak B. Markausko, kontrolę užtikrina policijos pareigūnai.

„Jei policija nustato pažeidimą, apie tai informuojamas viešosios tvarkos skyrius. Tuomet mūsų specialistai taiko nuobaudas. Taip pat vykdomi ir prevenciniai patikrinimai. Pirmadienį Viešosios tvarkos skyriaus specialistai tikrino maršrutinius autobusus, buvo žiūrima, kaip laikomasi higienos taisyklių, ar autobusų salonai dezinfekuojami, keleiviai vežami išlaikant saugius atstumus. Pažeidimų nustatyta nebuvo“, – informavo meras.

Anot pašnekovo, kol kas nėra gauta pranešimų, kad karantino metu dirbtų kirpyklos, grožio salonai ar kitos panašias paslaugas teikiančios įmonės, šiuo metu privalėjusios sustabdyti veiklą.

 

Mokysis nuotoliniu būdu

Bendrojo ugdymo mokyklose nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. paskelbtos mokinių atostogos, taip pat neveikia darželiai, neformaliojo švietimo įstaigos. Mokyklos iki kovo 20 d. turi įsivertinti galimybes ugdymo procesą organizuoti nuotoliniu būdu, parengti priemonių planą ir susitarti dėl tokio mokymo tvarkos. Mokykloje turėtų būti paskirtas skaitmeninių technologijų administratorius, kuris konsultuotų mokytojus ir mokinius.

„Iš Švietimo ministerijos gavome įsakymą, jog nuo balandžio 1 d. turime užtikrinti nuotolinį mokymą. Sprendžiame technines problemas, kadangi ne visi pedagogai ir moksleiviai turi reikalingas ryšio priemones. Švietimo skyrius bendrauja su mokyklų vadovais, tad manau, kad problemos bus išspręstos, vykdysime ministerijos rekomendacijas, kad mokytojai ir mokiniai turėtų galimybę prisijungti prie nuotolinio mokymosi aplinkos iš namų“, – teigė meras.

Karantino laikotarpiu Savivaldybė užtikrins, kad dotacijos privatiems darželiams už vaikus būtų ir toliau mokamos. Taip pat bus siūloma, kad tėvams, leidžiantiems vaikus į darželius, nereikėtų mokėti mokesčio už laikotarpį, kurį vaikai praleis namuose.

„Privalome užtikrinti vaikų, kurių tėvai karantino metu dirba ir neturi galimybės su jais būti namuose, priežiūrą. Pirmadienį buvome sudarę galimybę tėvams savo atžalas atvežti į 7 darželius, tačiau įstaigos nesulaukė nei vieno vaiko. Tad matydami realią situaciją nusprendėme, kad karantino metu dirbs tik vienas – Gargždų lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“. Vakar į jį buvo atvežtas vienas vaikas iš Kretingalės“, – kalbėjo B. Markauskas.

 

Tikimasi geriausio

Anot jo, keisis ir viešojo transporto tvarka. Karantino metu autobusai kursuos savaitgalio tvarkaraščiu. Tačiau jau dabar pastebima, kad rajono gyventojai keliones viešuoju transportu riboja ir važiuoja asmeniniais automobiliais. Tai pat nebeliko galimybės autobuso bilietą įsigyti iš vairuotojo, juo būtina pasirūpinti prieš kelionę.

Klaipėdos rajono meras prašo gyventojų laikytis rimties ir nepulti į paniką. Taip pat patikina, kad visai nebūtina prekybos centruose nuo lentynų šluoti maisto produktus.

„Kaip žemės ūkio specialistas ir buvęs žemės ūkio ministras, tikrai neįsivaizduoju, kas turi atsitikti, kad Lietuvoje pritrūktų maisto. Kita vertus, mes nesame išimtis, apsipirkimo bumas pastebimas ir kitose šalyse. Šiek tiek logikos tame yra, žmonės perka didesniais kiekiais tam, kad rečiau vaikščiotų į parduotuves. Tačiau, žinoma, daugiau, nei įprastai, nesuvalgysime, – sakė B. Markauskas. – Netikėtumų gali būti įvairiausių, tad būtų drąsu sakyti, kad esame viskam pasiruošę. Tačiau galiu patikinti, kad dirbame, stengiamės ir dėliojame visus scenarijus bei tikimės geriausio.“

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,