Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sekmadienį bus įvestas vasaros laikas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Paskutinį šio mėnesio sekmadienį, kovo 29 d., 3 val. Lietuvos laiku, laikrodžio rodyklės sukamos vieną valandą į priekį. Vasaros metu Lietuva yra trečioje laiko juostoje (UTC+3 val).

 

Sezoniniu vadinamas vasaros laikas yra taikomas daugiau kaip pusmetį – iki paskutinio spalio sekmadienio, kai laikrodžius reikia pasukti vieną valandą atgal.

Laikas dukart per metus keičiamas atsižvelgiant į Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl vasaros-žiemos laiko susitarimų. Sezoninį laiką turi dauguma Senojo žemyno valstybių ir nemažai kitų pasaulio šalių.

Šįmet laikrodžius persukti vis dar bus privalu: Europos Parlamento (EP) sprendimas dėl sezoninio laiko atidėtas iki 2021 metų.

 

Buvo pasiūlyta atsisakyti laiko kaitaliojimo

Europos Komisija (EK), reaguodama į kai kurių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių prašymus, buvo paskelbusi viešą konsultaciją ir kvietė ES šalių piliečius užpildyti anketą apie vasaros ir žiemos laiko susitarimus. Netylant diskusijoms dėl laiko keitimo dukart per metus ES šalyse ir per atviras (EK) konsultacijas sulaukus net 4,6 mln. europiečių nuomonės šiuo klausimu, buvo pasiūlyta atsisakyti sezoninės laiko kaitos nuo 2019 m. balandžio.

Dėl galimai skuboto ir netinkamo šio sprendimo poveikio vertinimo posėdžio metu buvo nubalsuota už šio sprendimo atidėjimą iki 2021 metų. Nuo tų metų laiko sukioti bus nebeprivaloma. Kiekviena šalis galės dėl to apsispręsti pati. Šį sprendimą jos turės priimti iki 2020 metų balandžio mėnesio.

 

Pozicija aiški: laiko sukiojimas turi liautis

Vienas aktyviausių iniciatorių už laiko keitimo atsisakymą, Teisės reikalų komiteto vadovas, Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos atstovas čekas Pavelas Svoboda nesiliauja tvirtinęs, kad tai yra svarbi problema: apie 20 proc. skundžiasi sveikatos sutrikimais po laikrodžių rodyklių persukimo.

Anot jo, tiesioginės ir netiesioginės šio veiksmo išlaidos siekia 1 proc. ES bendrojo vidaus produkto. Nedaug valstybės narių demonstruoja realias pastangas veikti, tačiau, pavyzdžiui, Baltijos šalys ir Suomija atliko nuomonių apklausas ir konsultacijas bei apsikeitė šia informacija tarpusavyje.

Lietuvos pozicija aiški: daug aktualiau būtų priimti direktyvą ir joje numatyti konkretų terminą, kuomet laiko sukiojimas būtų sustabdytas. Tai paskatintų valstybes nares greičiau ieškoti susitarimo ir suderinti savo laiko juostas tarpusavyje.

Delfi primena, jog šiuo metu visoje ES dukart per metus laikas pakeičiamas viena valanda, siekiant geriau išnaudoti dienos šviesą. Vasaros laikas įvedamas paskutinį kovo sekmadienį ir atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį. Vasaros laiko įvedimo ES tvarkaraštis buvo nustatytas Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl vasaros laiko susitarimų, siekiant užtikrinti sklandų ES vidaus rinkos veikimą.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,