Logo
 Spausdinti šį puslapį

Svarbiausia informacija apie kiaušinių kokybę ir šviežumą – ant pakuočių ir jų pačių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Kai viena gražiausių pavasario švenčių – šv. Velykos – visai čia pat, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės iš gausios pasiūlos lengviau pasirinkti norimos kokybės kiaušinius. Apie jų kokybę, vištų dedeklių kilmę ir laikymo sąlygas galima sužinoti vos pravėrus pakuotę.

 

Kiaušinių kokybė yra įvertinama dar prieš juos paskirstant į prekybos vietas. Į prekybą gali būti tiekiami tik A klasės kiaušiniai, atitinkantys kokybės reikalavimus: lukštai turi būti švarūs, nepažeisti, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.

Specialistai atkreipia dėmesį, jog gana dažnai gamintojai bando pritraukti pirkėjus kiaušinių ženklinime naudodami įvairius teiginius („Kaimiški“, „Laimingi“, „Kieti“ ar pan.), kurie, deja, neturi jokio pagrindo kiaušinių kokybės vertinimui. Pagrindinis kokybės vertinimo rodikliu renkantis turėtų būti ant kiaušinio nurodytas kodas.

Kiaušinių ženklinimo kodai yra sudaryti iš skaičių ir raidžių šifro. Pirmasis skaičius šiame kode reiškia vištų dedeklių laikymo būdą. 0 nurodo, kad vištos auginamos ekologiškai (t. y. vištoms taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai, šeriamos pašaru, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus). 1 reiškia, kad dedeklės vištos turi galimybę vaikščioti lauke laisvai. 2 reiškia, kad dedeklės vištos laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos). 3 nurodo, kad dedeklės vištos laikomos narvuose.

Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalį, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta: pavyzdžiui, Lietuvoje užaugintų vištų kiaušiniai turi ženklą LT, Latvijos – LV, o Lenkijos – PL žymėjimą.

Trečioji ženklinimo kodo dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, jog ta laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos veterinarijos tarnybos.

Daug vertingos informacijos pirkėjams apie kiaušinių tinkamumo vartoti laiką, saugojimo sąlygas ir kitą aktualią informaciją suteikia ženklinimo informacija pateikta ant kiaušinių pakuočių. Ženklinimo išimtys taikomos tik smulkiems ūkininkams, savo ūkiuose auginantiems ne daugiau kaip 50 vištų. Tokie kiaušiniai dažniausiai parduodami turgavietėse. Tačiau, kaip ir prekybos centruose, jie turi būti parduodami pakuotėse, nepažeisti, nesuskilusiais lukštais.

Veterinarijos inspektorių atliekami patikrinimai rodo, kad kiaušinių prekiautojai laikosi nustatytų teisės aktų reikalavimų ir saugos pažeidimų pasitaiko vis rečiau. Patikrinimų metu dažniausiai nustatomi tik pavieniai kiaušinių ženklinimo reikalavimų neatitikimai, tačiau prekiautojai į įspėjimus sureaguoja ir trūkumus pašalina.

 

Dar keletas svarbių patarimų kiaušinių vartotojams:

rekomenduotina pirkti tik paženklintus kiaušinius;

visada atkreipkite dėmesį į jų tinkamumo vartoti terminą;

labai svarbu kiaušinius laikyti šaldytuve ar kitoje vėsioje, švarioje ir sausose, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje, kurioje nebūtų pašalinio kvapo.

tinkamiausia kiaušinių laikymo temperatūra – nuo 5 iki 7 laipsnių. Todėl patartina vengti didesnio temperatūros svyravimo, kad ant kiaušinio nesusidarytų kondensato lašelių. Be to, kiaušinius reikėtų laikyti juos sudedant smailu galu žemyn, kad oro tarpas būtų viršuje ir ilgiau laikomo kiaušinio tryniai nepridžiūtų prie lukšto.

būtinai nuplaukite kiaušinius prieš vartojant. Jokiu būdu neplaukite jų tik nusipirkę, nes taip tik sutrumpinsite kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, kadangi plaunant pašalinama lukštą dengianti plėvelė, kuri dalinai apsaugo kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,