Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ligonių kasos: gyventojai galės gauti dar daugiau nemokamų gydymo paslaugų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Kad Lietuvos gyventojams būtų teikiama kuo daugiau kokybiškų ir saugių medicinos paslaugų, ligonių kasos šiemet su gydymo įstaigomis pasirašė 1 483 sutartis – trimis dešimtimis daugiau nei pernai. Šios paslaugos finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), todėl pacientams už jas papildomai mokėti nereikia.

 

Pagal su gydymo įstaigomis pasirašytas sutartis iš viso šiais metais gyventojams bus suteikta paslaugų beveik už 1,5 mlrd. eurų arba net 10 proc. (139 mln. eurų) daugiau nei 2019-aisiais.

„Kasmet pasirašome vis daugiau sutarčių su gydymo įstaigomis. Tai reiškia, kad apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu žmonėms didėja sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas tiek geografiniu, tiek specialistų pasirinkimo požiūriu visoje šalyje“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktorius Gintaras Kacevičius.

Pasak VLK vadovo, sutarčių pasirašymo šalyje procesas šiemet buvo kaip reta sklandus. Abejonių buvo kilę tik vienai įstaigai – sostinės Antakalnio poliklinikai, kurioje ligonių kasų kompensuojamą gydymą gauna arti šimto tūkstančių gyventojų. Įstaiga abejojo dėl Vilniaus teritorinės ligonių kasos pateikto pasiūlymo korektiškumo. VLK įvertinus šį pasiūlymą, nustatyta, kad pasiūlyta sutartinė suma buvo apskaičiuota griežtai pagal reglamentuojančius teisės aktus, tad abejonės buvo išsklaidytos ir kliūčių pasirašyti sutartį nebeliko. Privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudę gyventojai ir toliau šioje gydymo įstaigoje paslaugas turės teisę gauti be papildomo mokesčio.

Lietuvos gyventojams ligonių kasos apmokamas medicinos paslaugas iš viso teiks 849 įstaigos. Pirminę ambulatorinę asmens sveikatos priežiūrą užtikrins 442 įstaigos, slaugos (ambulatorinę ir stacionarinę) – 379, iš jų stacionarinių slaugos ir palaikomojo gydymo – 95. Gydytojų specialistų konsultacijas gyventojai galės gauti 470 įstaigose, stacionarines aktyviojo gydymo paslaugas – 67. Iš visų 1483 šiemet pasirašytų sutarčių 596 sudarytos su viešosiomis sveikatos priežiūros įstaigomis, 887 – privačiomis.

Planuojama, kad stacionarinių paslaugų šiemet bus suteikta už 625,7 mln. eurų, gydytojų specialistų konsultacijų, dienos stacionaro, dienos chirurgijos ir kitų ambulatorinėmis sąlygomis teikiamų paslaugų – už 324, 2 mln. eurų. Brangūs tyrimai ir procedūros PSDF atsieis 68 mln. eurų. Pirminei ambulatorinei sveikatos priežiūrai pagal sutartis preliminariai numatyta 302 mln. eurų, greitosios medicinos pagalbos paslaugoms – 65,7 mln. eurų, įvairių rūšių slaugai – 87 mln. eurų.

VLK primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti žmonės turi teisę gauti iš PSDF apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas tik tose įstaigose, kurios turi sutartį su teritorinėmis ligonių kasomis. Sutartis tarp ligonių kasos ir gydymo įstaigos – tai garantija pacientui, kad kai kurios paslaugos, dėl kurių yra susitarta sutartyje, apdraustajam PSD asmeniui turi būti teikiamos be papildomo mokesčio.

Visos šios įstaigos, su kuriomis sudarytos sutartys, turi licenciją sveikatos priežiūros veiklai, jose dirba kvalifikuotas ir licencijas turintis medicinos personalas. Taip pat įstaigos turi reikalingą medicinos įrangą paslaugoms teikti.

Šiemet buvo planuojama gauti 2,3 mlrd. eurų PSDF pajamų. Pagrindinę šio biudžeto išlaidų dalį sudaro lėšos sveikatos priežiūros paslaugų išlaidoms apmokėti – beveik 1 mlrd. 510 mln. eurų, vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms skirta apie 359 mln. eurų, medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui – beveik 64 mln. eurų, ortopedijos techninėms priemonėms –13,5 mln. eurų, sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms – daugiau kaip 132 mln. eurų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,