Mano Gargždai



Skandalingą situaciją „Klaipėdos hospise“ aiškinsis prokurorai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos miesto sav. nuotr. Klaipėdos miesto sav. nuotr.

Antradienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad dėl situacijos COVID-19 židiniu tapusiuose privačiuose globos namuose „Klaipėdos hospisas“ yra kreipiamasi į prokuratūrą. Be to, kalbama ir apie tai, kad šiuo metu „Klaipėdos hospise“ yra stokojama apsaugos priemonių.

 

Konferencijoje taip pat užsiminta, kad dėl galimo interesų konflikto „Klaipėdos hospise“ yra nušalintas Klaipėdos regiono slaugos koordinatorius V. Reigas.

„Noriu informuoti ir pranešti, kad jau kreipiausi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, išsiunčiau raštą vyriausiajai prokurorei Daliai Pocienei. (Raštas – aut. past.) yra dėl tyrimo pradėjimo ir viešojo intereso gynimo.

Rašte dėstoma, kad dar nuo 2020 metų balandžio 17 dienos viešoje erdvėje buvo paskelbta, kad „Klaipėdos hospise“ užsikrėtus COVID-19 vienai slaugytojų infekcija išplito po visą įstaigą, kurioje slaugomi sunkūs ligoniai.

 

Ministras situaciją vadina skandalinga

Tuo metu dar pirmadienį ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad „Klaipėdos hospise“ yra aptiktų pažeidimų, vienas jų – leidimą-higienos pasą privatūs globos namai turėjo vos vienai lovai.

Be to, dalis globos namuose dirbančių specialistų žmones lankė namuose.

Surinktą informaciją A. Veryga pavadino skandalinga.

 

Ragina rasti kaltus

„Šiandien galime vienareikšmiškai sakyti, kad situacija tikrai yra rimta, jeigu norite, ir skandalinga. Svarbiausias dalykas yra išsiaiškinti visas aplinkybes, viešųjų institutų svarbą ir dalyvavimą procesuose nuo pat licencijos išdavimo, akreditavimo, nuo pradžios iki šių dienų“, – antradienį kalbėjo V. Grubliauskas.

Anot uostamiesčio vadovo, prokurorai turės rasti galimai kaltus asmenis.

V. Grubliausko, šis atvejis net gerokai jautresnis nei uostamiesčio kvapų ir taršos krizės. Tad jis teigė besitikintis, kad prokuratūra įvertins visas institucijas ir išaiškins kaltus asmenis, nustatys jiems atsakomybę.

„Net neabejoju, kad šis kreipimasis bus papildytas“, – kalbėjo V. Grubliauskas, kuris svarstė, kad tyrimas apims ir Sveikatos apsaugos ministerijos, kitų institucijų turimą informaciją.

 

Trūksta apsaugos priemonių

Meras taip pat teigė antradienį pasikalbėjęs su „Klaipėdos hospiso“ vadove Rasa Dagiene, kuri, pasak jo, informavo apie tai, kad suformuotos priežiūros grupės.

„Šiai minutei grėsmės dėl žmonių trūkumo, kurie galėtų dirbti viduje, nėra, tačiau yra kita didelė problema dėl aprūpinimo ir apsirūpinimo apsaugos priemonėmis.

„Yra kritiška situacija kalbant ne apie visas priemones, bet apie dalį jų“, – sakė V. Grubliauskas.

Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė spaudos konferencijoje sakė, kad šiuo metu susiduriama su vienkartinių kostiumų, akinių, antbačių trūkumu.

„Savivaldybė šiai minutei tokių priemonių neturi. Nuo pat sekmadienio kalbame su Sveikatos apsaugos ministerija ir pateikėme oficialų raštą, kad jie išskirtų iš valstybės rezervo šiai įstaigai tas priemones.

O kitomis priemonėmis, kaip respiratoriai, pirštinės, medicininės vienkartinės kaukės aprūpins savivaldybė, kuri yra numačiusi šiandien nuvežti įstaigai“, – sakė R. Perminienė.

 

Medicininės atliekos – į bendrą konteinerį

Be to, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis spaudos konferencijoje teigė, kad jį pasiekė neraminanti informacija. Anot jo, aktyvūs klaipėdiečiai nufotografavo, kad dėvėdami apsaugos priemones, „Klaipėdos hospiso“ darbuotojai medicinines atliekas neša į bendrus konteinerius.

„Tokio dalyko daryti negalima. Liūdna situacija, kad miestas pastatytas į tokią poziciją, jog turi imtis visų priemonių tam, kad būtų užtikrinta sauga, priemonės, ir tie žmonės turėtų orias gyvenimo sąlygas, o darbuotojai turėtų teisingai dirbti“, – sakė G. Neniškis.

Jis teigė, kad po antradienį įvykusio pasitarimo Savivaldybė nusprendė šalia „Klaipėdos hospiso“ pastatyti specialų medicininių atliekų konteinerį. Tiesa, G. Neniškis pabrėžė, kad tuo turėjo pasirūpinti pati įstaiga.

Be to, G. Neniškis teigė, kad bus pasirūpinta ir apsauga, kuri prižiūrės aplinką apie „Klaipėdos hospisą“, kad virusas toliau neplistų.

 

V. Reigas – nušalintas

Be to, paaiškėjus, kad Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro direktorius V. Reigas buvo paskirtas Klaipėdos regiono slaugos koordinatoriumi, visuomenėje kilo nerimas dėl galimo interesų konflikto.

„Gavus informaciją priėmėme sprendimą ir kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministrą ir jis nuo šių pareigų buvo nušalintas. Vietoj jo dabartiniu metu dirba slaugos ligoninės vyr. gydytoja Danguolė Drungilienė“, – informavo savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis.

V. Grubliauskas teigė, kad dėl V. Reigo bus atlikti tam tikri veiksmai Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje dėl tinkamų interesų nedeklaravimo.

„Matyt, įvertinimas privalo būti adekvatus“, – sakė uostamiesčio vadovas.

Jis besitikintis, kad prokuratūra išsiaiškins visų įstaigų sąsajas, interesus.

„Neabejoju, kad neišvengiamai bus kalbama ir apie Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centrą“, – sakė meras.

R. Perminienė akcentavo, kad Savivaldybės žiniomis, VŠĮ Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras ir UAB „Klaipėdos hospisas“ yra įsteigtos tuo pačiu adresu, veikia tose pačiose patalpose.

 

Antroji mirtis

Antradienį taip pat pranešta, kad „Klaipėdos hospise“ mirė jau antrasis koronavirusu užsikrėtęs pacientas.

„Deja, mirė vienas garbaus amžiaus žmogus. Jam yra irgi patvirtinta teigiamas COVID-19. Žinoma, ten buvo įvairių kitų ligų“, – BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas.

Skaičiuojama, kad antradienio ryto duomenimis, virusas nustatytas 11 „Klaipėdos hospiso“ darbuotojų ir dar 33 pacientams.

 

Slaugomi pacientai simptomų neturi

Pasak R. Grigaliūnas BNS taip pat sakė, kad nuspręsta medžiagą dėl galimo kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo perduoti teisėsaugai.

„Jeigu nebūtų pažeidimų, nebūtų išplitę, nebūtų įneštas tas virusas. Ar tai saugos priemones neteisingai naudojo, ar nenaudojo, ar dar kažkas – sunku pasakyti. Faktas, kad buvo tam tikri pažeidimai, nes jeigu to nebūtų buvę, ir tų ligų neturėtume“, – kalbėjo NVSC Klaipėdos departamento vadovas.

BNS taip pat praneša, kad hospiso vadovė Rasa Dagienė pirmadienį Klaipėdos savivaldybės ekstremalių situacijų komisijai teigė, jog slaugomi užsikrėtę pacientai COVID-19 simptomų neturi.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 358 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,