Logo
 Spausdinti šį puslapį

Prevenciniai reidai padeda išvengti gaisrų miškuose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento nuotr. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento nuotr.

Savaitgalį, balandžio 25–26 d., Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai ir Valstybinių miškų urėdijos regioninių padalinių miškininkai visoje šalyje rengė reidus atvirosiose teritorijose, kurių metu stebėjo, ar gyventojai nedegina pernykštės žolės, ar nekyla gaisrų pavojus miškams. Tuo pačiu buvo tikrinama, kaip gyventojai laikosi karantino reikalavimų.

 

Iš viso savaitgalį į reidus išvyko 103 ekipažai, juose dalyvavo 168 priešgaisrinės priežiūros pareigūnai. Kartu su miškininkais pareigūnai apvažiavo pamiškes, miškus, sodų bendrijas, miško poilsiavietes, poilsiavietes prie ežerų ir kitas vietas. Taip pat buvo apžiūrėta Kuršių Nerijos nacionalinio parko ir pajūrio atvira teritorija ir miškai.

„Kiekvienai prevencinei akcijai reikia sąnaudų, bet kilę gaisrai jų pareikalautų dar daugiau. Statistika rodo, kad šiemet vykstantys reidai padėjo beveik dvigubai sumažinti kylančių gaisrų skaičių atvirosiose teritorijose, – teigia departamento direktorius Saulius Greičius. – Iš tiesų, nuolat vertiname situaciją, ir atsižvelgdami į ją, reaguojame. Galvojame ne tik apie šią dieną, bet ir apie artėjančią vasarą. Štai artimiausiu metu Kuršių nerijoje mūsų pareigūnai kartu su miškininkais rengia pratybas, kurių metu bus tikrinama, kaip esame pasirengę, jei šioje unikalioje teritorijoje tektų imtis gaisro gesinimo.“

Ugniagesių duomenimis, balandžio 24–26 d. atvirosiose teritorijose kilo 92 gaisrai, išdeginę 67 ha (pernai per tą patį laikotarpį – 217 gaisrų). Savaitgalį daugiausia gaisrų kilo Vilniaus (39), Kauno (15) ir Šiaulių (14) apskrityse.

„Žolės gaisrų savaitgalį nebuvo ypač daug dėl nepalankių oro sąlygų, tačiau priešgaisrinės saugos pažeidėjų pareigūnai aptiko, – sakė departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas. – Savaitgalį buvo surašyti 6 protokolai dėl priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimų ir laužų kūrenimo nesilaikant numatyto atstumo iki pastatų. Pažeidėjams skirtos baudos. Dėl sausos žolės deginimo ir laužų kūrenimo šiemet nubausta per 30 pažeidėjų, daugiausia jų – Kauno ir Vilniaus savivaldybėse. Tokie reidai yra labai naudingi, nes jų metu pareigūnai gali pabendrauti su gyventojais, įspėti juos nedeginti sausos žolės, nekurti laužų miškuose, kad savo neatsargiu elgesiu nesukeltų gaisro.“  

Iki balandžio 27 d. atvirosiose teritorijose kilo 1325 gaisrai (2019 m. per tą patį laikotarpį – 2708), išdeginę apie 843 ha. Palyginti su pernai, jų skaičius sumažėjo 51,1 proc. Tokie gaisrai šiais metais sudaro 36,3 proc. bendro gaisrų skaičiaus (šiemet kilo 3649 gaisrai).

Daugiausia gaisrų šiemet atvirosiose teritorijose kilo Vilniaus (575), Kauno (184), Šiaulių (121), Utenos (95), Alytaus (92), Klaipėdos (82), Panevėžio (71) apskrityse, mažiausiai – Marijampolės (49), Telšių (30) ir Tauragės (26) apskrityse.

Šiemet iki balandžio 27 d. kilus gaisrams atvirosiose teritorijose buvo išgelbėti 43 pastatai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,