Logo
 Spausdinti šį puslapį

Savivaldybių pėsčiųjų ir dviračių takams – daugiau kaip milijonas eurų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ministerijos nuotr. Ministerijos nuotr.

Lietuvos miestų gyventojai vis dažniau kasdieniam susisiekimui galės naudotis dviračiu – šalies savivaldybėse intensyviai tiesiami pėsčiųjų ir dviračių takai. Vien šiais metais susisiekimo ministro Jaroslav Narkevič įsakymais miestų pėsčiųjų ir dviračių takams skirta daugiau kaip milijonas eurų Europos Sąjungos fondų investicijų, kurios bus panaudotos dviračių takams tiesti ir rekonstruoti 16-oje savivaldybių.

 

„Lietuvos miestuose nuolat plečiamas pėsčiųjų ir dviračių takų tinklas sudarys vis geresnes sąlygas žmonėms daugiau judėti, gyventi sveikai, rinktis aplinkai draugiškas transporto priemones. Be to, šiuo metu dėl COVID-19 plitimo pasunkėjusioje ekonominėje situacijoje taip pat svarbu, kad šalies regionuose vyksta darbai ir ES investicijos įliejamos į šalies ekonomiką“, – sako susisiekimo ministras J. Narkevič.

Minėtos lėšos – 1083,9 tūkst. eurų – skirtos tiek naujai pradedamiems projektams, tiek jau vykdomiems papildomai finansuoti. Nauji pėsčiųjų ir dviračių takų projektai pradedami Gargžduose, Nidoje ir Šilutėje, jiems iš viso skirta 396,4 tūkst. eurų. Dar 687,5 tūkst. eurų papildys jau pradėtų įgyvendinti projektų finansavimą kituose 14-oje miestų.

Siekiant užtikrinti patogų ir saugų susisiekimą, Gargžduose bus tiesiama 2 km pėsčiųjų ir dviračių takų Pušų g., Kvietinių g. ir palei vieną judriausių šio miesto gatvių – Kretingos plentą. Nauji takai atsiras tankiai gyvenamose miesto vietose, todėl tikimasi, kad tai paskatins gyventojus dažniau važiuoti dviračiais, kitomis alternatyviomis transporto priemonėmis ar eiti pėsčiomis.

Nidoje, Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje, numatoma rekonstruoti 0,8 km ilgio pėsčiųjų ir dviračių taką tarp centrinio ir pietinio paplūdimių. Šis takas, numatytas darnaus judumo plane, bus integruotas į esamą dviračių takų tinklą ir pagerins susisiekimą pietinėje Nidos dalyje. Tai prisidės prie kurorto plėtros, aktyvesnio ir sveikesnio gyvenimo būdo skatinimo.

Šilutėje numatoma rekonstruoti jau esamą 1,63 km ilgio pėsčiųjų ir dviračių taką Ramučių g., sutvarkant tako dangą, įrengiant kelio ženklus ir mažosios architektūros elementus. Šis takas svarbus ne tik Šilutės miesto, bet ir Grabupių kaimo gyventojams, nes daugelis šio kaimo gyventojų dirba Šilutės mieste. Savivaldybė numato, kad tiek dirbantieji, tiek vaikai, lankantys Šilutės miesto mokyklas, galės naudotis rekonstruotu pėsčiųjų ir dviračių taku ir taip saugiai pasiekti savo kelionės tikslą.

Paskirsčius anksčiau atidėtą Europos regioninės plėtros fondo lėšų rezervą, papildomo finansavimo sulaukė įvairiuose miestuose jau įgyvendinami pėsčiųjų ir dviračių takų projektai. Iš jų didžiausi įgyvendinami Vilniuje, Švenčionyse, Marijampolėje, Radviliškyje, Ukmergėje, Trakuose ir Varėnoje. Čia tiesiami takai bus integruoti į jau esamą dviračių takų tinklą ir leis sujungti gyvenamąsias, darbo, paslaugų ir poilsio vietas. Švenčionyse ir Trakuose tiesiami dviračių takai pagerins susisiekimą ir su aplinkiniais kaimais.

Kiti šiemet ES fondų investicijų dviračių takams sulaukę miestai yra Akmenė, Kėdainiai, Klaipėda, Kuršėnai, Skuodas ir Šiauliai.

2014–2020 m. finansiniu laikotarpiu pėsčiųjų ir dviračių takams Lietuvoje tiesti ir rekonstruoti iš viso skiriama 10,2 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo investicijų. Šiais projektais siekiama pagerinti kasdienį susisiekimą dviračiais ir pėsčiomis bei prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,