Mano Gargždai



Šiandien - „Kritinė masė“

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Redakcijos archyvo nuotr. Redakcijos archyvo nuotr.

Praėjusiais metais gargždiškiai aktyviai įsitraukė į „Kritinės masės“ akcijas. Atšilus orams primename, kad dviratininkai į „Kritinę masę“ renkasi paskutinį mėnesio penktadienį. Šiandien būtent tokia diena. Norintys dalyvauti ratuoti gargždiškiai 18 val. renkasi miesto centre, prie bronzinio katino Gargžduko. Prisijunkime prie kitų Lietuvos ir pasaulio miestų ir minkime toliau!

 

„Kritinė Masė“ – tai visame pasaulyje paskutinį mėnesio penktadienį vykstanti akcija, kurioje žmonės su dviračiais ir savaeigiu transportu važinėjasi miestų gatvėmis. „Kritinė masė“ neturi vadovų ir tikslų, tik susitikti kartą per mėnesį ir džiaugtis važiavimo dviračiais saugumu.

 „Kritinė masė“ skiriasi nuo daugelio kitų visuomeninių judėjimų savo organizacine struktūra. „Kritinė masė“ pretenduoja būti „organizuotas atsitiktinumas“, be lyderių, be organizatorių, be jokios narystės.

Terminas „Kritinė masė“ buvo pasiskolintas iš amerikiečio, rikšų dviračių bei kitų žmogaus jėga varomų transporto priemonių dizainerio Džordžo Bliso pastebėjimo. Viešėdamas Kinijoje, jis atkreipė dėmesį, kad eismo dalyviai, motoriniai ir bemotoriai, turėjo sutartinį būdą, kaip susiderėti nereguliuojamoje sankryžoje. Eismas šiose sankryžose užsikimšdavo, kol paskutinieji pasiekdavo kritinę ribą ir tada masė būdavo priversta judėti per sankryžą. Šis terminas buvo paminėtas Tedo Vaito dokumentiniame filme „Return of the Scorcher“ (1992) ir vėliau pritaikytas „Kritinės masės“ judėjimui.

Prieš devynerius metus gegužės mėnesio paskutinį penktadienį „Kritinė Masė“ pirmą kartą Lietuvoje susibūrė Vilniuje. Renginyje dalyvavo apie 235 žmonių. Dabar sostinėje kiekvieno mėnesio pasivažinėjimas prasideda Katedros aikštėje 18 valandą, jame dalyvauja tūkstančiai dviratininkų.

Kiekvienos „Kritinės masės“ žygio pabaigoje, maršrutą įveikę dviratininkai, turi tradiciją visi vienu metu iškelti savo dviratį į viršų.

Praėjusį pavasarį prie „Kritinės masės“ prisijungė ir gargždiškiai.

Dalyvavai „Kritinėje masėje“? Atsiųsk mums nuotrauką. Galite siųsti privačia žinute „Facebook“ tinkle čia arba elektroniniu paštu .

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 178 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,