Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rekonstravus pylimą – Purmalių gyventojai apsaugoti nuo potvynių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Šių metų pradžioje prasidėjusi Purmalių pylimo rekonstrukcija – baigta. Buvo paaukštinta per kilometras pylimo, perstatyta viena iš pralaidų, įrengtas apsauginis vožtuvas.

 

Darbai kainavo kiek daugiau nei 225-is tūkst. eurų, juos finansavo Europos Sąjunga. Rekonstravus pylimą nuo galimų potvynių bus apsaugota gyvenvietė, kurioje gyvena šimtai žmonių.

2017-iais pakilus Danės upės vandens lygiui vos per kelias valandas Purmaliai buvo užlieti. Vanduo pasiekė ne tik žmonių kiemus ir namus, bet ir gatves.

Purmaliuose apsauginis pylimas buvo įrengtas dar tarybiniais laikais ir šis atvejis parodė, kad jis nebuvo pritaikytas apsaugoti visą teritoriją nuo potvynių.

Vienintelis sprendimas, kad tokie atvejai ateityje daugiau nepasikartotų – esančius pylimus aukštinti. 2018-iais atsirado galimybė šiam projektui finansavimą gauti iš Europos Sąjungos. Buvo kviečiama teikti paraiškas lėšoms, skirtoms liūčių pažeistoms melioracijos sistemoms tvarkyti.

„Tuomet dar vadovavau Žemės ūkio ministerijai. Būtent aš buvau tas, kuris ragino kreiptis į Europos Sąjungą dėl lėšų pylimams rekonstruoti, nors buvo sakančių, kad pinigų negausime. Tačiau ne tik gavome, bet ir projektą jau įgyvendinome. Iš tikrųjų labai smagu, kai įdėtos pastangos duoda tokį rezultatą. Rekonstravę šį pylimą ateityje nuo galimų potvynių apsaugosime šimtus žmonių, jų turtą“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Purmalių pylimo rekonstrukcija truko kiek mažiau nei pusmetį. Rangovas paaukštino per kilometrą ir šimtą merų pylimo, perstatė vieną iš pralaidų, įrengė apsauginį vožtuvą. Visus darbus finansavo Europos Sąjunga, o projektas kainavo per 225 tūkst. eurų.

Dar vienas projektas jau įgyvendintas ir Priekulės seniūnijoje Pjaulių kaime. Čia rekonstruotas Jokšų polderio drenažo kolektorius ir dalis griovio. Tikimasi, kad šie darbai pagerins žemės savininkų gerovę – pievas ir žemę bus galima lengviau dirbti, nes gerėja drenažinių sistemų veikimas. Projekto vertė – daugiau nei 304 tūkst. eurų, iš jų 38,4 tūkst. eurų skyrė Savivaldybė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,