Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pristatyti Gargždų parko darbai: neliks senojo tualeto, atsiras apšvietimas, vyšnių sodas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gargždiškiams pristatyta, kaip netrukus keisis miesto parkas. A.  Rimkuvienės nuotr. Gargždiškiams pristatyta, kaip netrukus keisis miesto parkas. A. Rimkuvienės nuotr.

Nuotoliniu būdu visuomenei pristatyti Gargždų miesto parko infrastruktūros sutvarkymo techninio projekto įgyvendinimo antrojo etapo darbai. Juos tiesioginės transliacijos metu komentavo Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius.

 

Tęsiami pradėti darbai

Anot specialisto, parkas projektuoti buvo pradėtas dar 2017 metais. 20 ha teritorijoje buvo numatyta daug darbų, tačiau dėl ribotų finansinių galimybių, nemažai sprendimų teko atsisakyti. Nepaisant to, miestiečiai jau spėjo pastebėti pirmuosius pokyčius: parke nugenėti ir pašalinti blogos būklės medžiai, taip pat sutvarkytas paplūdimys, gyventojų dar vadinamas „karvių pliažu“.

G. Kasperavičiaus teigimu, pirmojo etapo darbai dar nėra baigti, netrukus bus galima pamatyti dar daugiau naujovių. Į paplūdimį ves medinis pažintinis takas, pietinėje parko dalyje netoli Minijos upės bus pasodintas vyšnių sodas, veisiami nauji želdiniai. Bus tvarkomi ir parko šlaitai, sutvirtinami rąstais.

Pirmasis parko tvarkymo projekto etapas kainuos apie 330 tūkst. eurų. Dalis bus finansuojama iš ES struktūrinių fondų priemonės „Kraštovaizdžio apsauga“. Tolesniems darbams Savivaldybė yra numačiusi papildomai skirti dar 800 tūkst. eurų.

 

Jau atlikti „karvių pliažo“ sutvarkymo darbai. V. Šleiniūtės nuotr.

 

Senojo tualeto nebeliks

Pasak G. Kasperavičiaus, ši suma yra ribota, todėl teks dar ne kartą persvarstyti prioritetinių darbų sąrašą. Be to, tą gali padaryti ir visuomenė, teikdama savo siūlymus.

Pristatydamas projektą Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas pirmiausia akcentavo vandentiekio ir nuotekų bei apšvietimo elektros tinklų tiesimo darbų reikalingumą.

„Vandentiekio ir nuotekų tinklai būtų projektuojami nuo pasijungimo vietos, pagal AB „Klaipėdos vanduo“ išduotas sąlygas, ir drieksis iki viešojo tualeto teritorijos. Ketiname senąjį tualetą nugriauti ir netoliese pastatyti naują, konteinerinio tipo viešąjį tualetą. Tiesa, tuo klausimu dar galima diskutuoti. Galbūt sutrumpinę vandentiekio ir nuotekų tinklą, naująjį tualetą pastatytume toje pačioje vietoje, kur stūkso senasis“, – aiškino G. Kasperavičius.

Taip pat visoje parko teritorijoje bus atnaujinamas apšvietimas. Nauji elektros tinklai bus tiesiami prie visų takų, laiptų, tęsis viršutine parko terasos dalimi link apatinės, Minijos slėnio, kur planuojama renginių zona.

„Šioje teritorijoje iki šiol masiniai renginiai buvo organizuojami labai ribotai, tačiau, mūsų nuomone, būtų galima tą daryti dažniau. Tiesa, tam turime sutvarkyti būtiną infrastruktūrą“, – kalbėjo G. Kasperavičius.

 

Artimiausiu metu parke nebeliks akis badžiusio apleisto tualeto. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Atnaujinami takai

Antrojo parko sutvarkymo darbų etapo metu numatyta įrengti Šeimos taką. Jis drieksis viršutine parko terasos dalimi, vaikštant juo atsivers panoraminis vaizdas į piliakalnį ir slėnį. Tako ilgis sieks 785 m, plotis – 3,30 m. Tai bus asfalto dangos takas, kraštuose paįvairintas skelto granito plokštėmis.

Pasikeis ir dabartinis pagrindinės alėjos vaizdas, projekte pavadintas Istorijos taku. Čia bus nutiestas naujas 4 m pločio takas, kraštuose pagražintas skaldyto akmens grindinio trinkelėmis.

Bus tiesiama ir daugiau šalutinių takų, jungiančių pagrindinius, įrengiami būtini priėjimai prie Gargždų krašto muziejaus, atnaujinama asfalto danga transporto judėjimui.

Ties „Kranto“ pagrindine mokykla, nuo Kvietinių g. link naujųjų parko laiptų, bus nutiesta nauja alėja – Kultūros takas. Tokiu būdu bus atvertas dar vienas kelias, kuriuo bus galima patekti į parko teritoriją.

Ketinama atnaujinti ir mažąją architektūrą, suoliukus.

 

Projekte numatyta atnaujinti takus, suoliukus, įrengti apšvietimą. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Dėl darbų eigos tarsis su visuomene

Parke bus atnaujinami ir laipteliai. Ypač daug dėmesio ketinama skirti seniesiems laiptams modernizuoti. Planuojama sutvarkyti ir teritoriją ties senvage, bus atnaujintas tiltelis.

Tikėtina, jog pasikeis ir naujųjų laiptų dizainas.

„Naujųjų laiptų būklė tikrai dar nėra kritinė. Iš esmės, jų galime ir neliesti, tačiau dėl lankytojų patogumo ir noro, kad parkas įgautų vientisą vaizdą, darbus esame nusimatę. Žinoma, kai kurių detalių bus galima atsisakyti, pavyzdžiui, projekte numatytų vietų sėdėjimui. Kaip ir anksčiau, atsiveriantį vaizdą į slėnį, būtų galima stebėti atsisėdus ant laiptų“, – komentavo specialistas.

Ketinama sutvarkyti ir Gargždų parko „Ežio“ aikštelę. Pagal projektą, ji bus pertvarkyta į amfiteatro erdvę, čia vyraus arkų motyvai, taip pat bus įmontuoti betono suoliukai su mediniu paviršiumi sėdėjimui. Suoliukai bus banguojančios formos ir drieksis per visą teritorijos reljefą.

Svarstoma modernizuoti bei pagerinti ir vaikų žaidimų aikštelę.

„Esame tokioje situacijoje, jog teks dar kartą pergalvoti, kokius objektus įtraukti į prioritetų sąrašą. Žinoma, manome, kad vaikų žaidimų aikštelė turi atsidurti tame sąraše, bet vėlgi, suteiksime teisę svarstyti ir visuomenei. Bus galima nuspręsti, ką reikėtų tvarkyti pirmiausia – aikštelę ar renginiams skirtą amfiteatrą“, – teigė projektą pristatęs Savivaldybės architektas.

Peržiūrėti Gargždų miesto parko infrastruktūros sutvarkymo techninio projekto įgyvendinimo antrajame etape numatomų darbų pristatymą galima čia.

 

Virginijos Šleiniūtės ir Agotos Rimkuvienės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,