Mano Gargždai



Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos 100-mečio proga – šventinis minėjimas Seimo posėdyje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
LR Seimo nuotr. LR Seimo nuotr.

Gegužės 14-ąją, Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos 100-mečio išvakarėse, 10 val. Seimas iškilmingai paminės vienas reikšmingiausių mūsų valstybės sukakčių.

 

1920 m. gegužės 15 d. į pirmąjį posėdį susirinko demokratiškai išrinktas Steigiamasis Seimas. Jis įvykdė Vasario 16-osios Akto signatarų valią ir užbaigė jų darbą – vienbalsiai paskelbė esant atstatytą Lietuvos valstybę kaip demokratinę respubliką. Ši Steigiamojo Seimo deklaracija vykdoma ir šiandien. Ji yra vienas iš Kovo 11-osios Akto pamatų.

Vienas iš įdomių simbolinių skaičių akcentų, kad mūsų šalis Respublika paskelbta 20 val. 20 min., o šimtmetį pasitinkame 2020-aisiais.

Šventiniame minėjime sveikinimo kalbas sakys Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Pranešimą skaitys Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio, Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos 100-mečio minėjimo renginių darbo grupės, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas, istorikas prof. Arūnas Gumuliauskas.

Iškilmingo renginio metu Seimo nariai galės parašyti linkėjimą antrajam Lietuvos Respublikos šimtmečiui specialiame albume, kaip tai anuomet darė Steigiamojo Seimo nariai, minėdami Lietuvos Respublikos 1-ąsias sukaktuves 1921 m. gegužės 15 d. Steigiamojo Seimo narių autografų albumą galima pamatyti virtualioje ekspozicijoje.

Seimo posėdyje parlamentarai taip pat numato priimti Seimo rezoliuciją dėl Lietuvos Respublikos Steigiamojo Seimo šimtmečio. Šiuo dokumentu siekiama įsipareigoti saugoti ir puoselėti lietuviškąsias parlamentarizmo tradicijas bei jų raidos istorinį atminimą, akcentuojant Steigiamojo Seimo reikšmę ir jame dirbusias asmenybes.

Minėjimas bus tiesiogiai transliuojamas Seimo interneto svetainėje, televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, Seimo paskyrose „Facebook“ ir „YouTube“ ir per LRT televiziją ir radiją.

Gegužės 15 d., penktadienį, 10 val. Nepriklausomybės aikštėje bus pakeltos Lietuvos valstybės vėliavos. Prie Seimo II rūmų bus pasodintas Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos šimtmečio ąžuolas. Vėliavos pakėlimo ceremoniją bus galima tiesiogiai stebėti Seimo paskyroje „Facebook“.

Daugiau apie Steigiamąjį Seimą ir jo sukakties minėjimą – specialioje Seimo interneto svetainės rubrikoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 337 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,