Logo
 Spausdinti šį puslapį

Įmonėms jau išmokėta beveik 33 mln. Eur darbuotojų darbo užmokesčiui kompensuoti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Prastovas dėl karantino darbuotojams paskelbusioms įmonėms jau išmokėta 32,9 mln. eurų valstybės subsidijų, o savarankiškai dirbantiems asmenims – 12,1 mln. eurų išmokų. Tokie duomenys skelbiami Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos svetainėje kartu su kitais karantino laikotarpio statistiniais rodikliais.

 

Darbdaviai dažniau renkasi 90 proc. subsidiją

Užimtumo tarnyba yra sulaukusi 27,3 tūkst. prašymų išmokėti subsidijas dėl 172 tūkst. darbuotojų, šiuo metu apmokėta 18,3 tūkst. prašymų dėl 124,5 tūkst. darbuotojų. Pažymėtina, kad darbuotojai, dėl kurių prašoma subsidijų, gali kartotis.

Karantino ir ekstremalios padėties dėl koronaviruso metu prastovas darbuotojams paskelbę darbdaviai turi galimybę gauti valstybės subsidiją. Per prastovą darbuotojui reikia mokėti ne mažiau nei minimalią mėnesio algą, jeigu darbo sutartyje sutarta dėl visos darbo laiko normos. Valstybės subsidijos darbdaviams mokamos siekiant išlaikyti darbuotojų darbo vietas bei paspartinti atsigavimą švelnėjant karantinui.

Subsidijų dydžiai įmonėms gali siekti 90 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 607 eurai bruto, arba 70 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto atlyginimo, bet ne daugiau nei 910,5 eurų bruto.

Kaip rodo turimi duomenys, dauguma darbdavių renkasi 90 proc. subsidiją. Iš visų 27,3 tūkst. prašymų dėl subsidijų skyrimo 24,1 tūkst. buvo dėl 90 proc. subsidijos, 3,2 tūkst. – dėl 70 proc. subsidijos.

Primename, kad valstybės subsidijų paprašę darbdaviai gali laikinai atidėti valstybinio socialinio draudimo įmokų ir gyventojų pajamų mokesčio mokėjimą nuo valstybės subsidijos, ta pačia tvarka kaip ir nuo likusios darbdavio darbuotojui mokamo darbo užmokesčio dalies.

Jeigu įmonė įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą, atidėjimas taikomas automatiškai be mokesčių mokėtojo prašymo.

Jei įmonė nėra įtraukta į sąrašą, tačiau patyrė sunkumų dėl COVID-19, ji gali vienu supaprastintu prašymu, adresuotu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir „Sodrai“, kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją dėl analogiškų pagalbos priemonių taikymo.

Subsidijos darbdaviams bus mokamos dar 6 mėnesius po karantino ir sieks 100-30 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 607 eurai bruto. Pirmais dviem mėnesiais būtų mokama 100 proc. dydžio subsidija, kitus du – 50 proc. ir paskutinius mėnesius – 30 proc.

Jeigu įmonė bus įtraukta į socialinės apsaugos ir darbo bei ekonomikos ir inovacijų ministrų patvirtintą veiklų, orientuotų į pažangių technologijų gamybą, žinioms imlias paslaugas, žaliojo kurso tikslų siekimą ir socialinį dialogą, sąrašą, tuomet galės pasinaudoti didesnėmis subsidijomis.

 

Išmoka dirbantiems savarankiškai

Dėl išmokų savarankiškai dirbantiems asmenims į Užimtumo tarnybą kreipėsi 77,4 tūkst. gyventojų. Už kovo mėnesį išmokas iš „Sodros“ gavo apie 64,4 tūkst. asmenų, už balandį – jau 14,3 tūkst. Iš viso savarankiškai dirbantiems asmenims išmokėta 12,1 mln. eurų.

Išmoką gauti gali visi savarankiškai dirbantys asmenys, kurių veikla buvo registruota bent 3 mėnesius per pastaruosius metus iki karantino paskelbimo ir kurių darbo užmokestis pagal darbo sutartį, jeigu tokią turi, neviršija minimalios mėnesio algos. Juridinio asmens atveju įmonė negali būti bankrutuojanti ar likviduojama.

Į išmoką gali pretenduoti ir asmenys, dirbantys su verslo liudijimais – tarp jų ir patalpų nuomai.

Išmoka savarankiškai dirbantiems asmenims siekia 257 eurus už mėnesį.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,