Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ar Klaipėdos rajono darželiai pasiruošę priimti vaikus?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Nuo pirmadienio, gegužės 18 d., po dviejų mėnesių karantino, duris atvers šalies vaikų darželiai. Tai reiškia, kad mažųjų ugdymas galės būti organizuojamas ne tik nuotoliniu būdu, bet ir įstaigose. Priimti vaikučius kruopščiai ruošiasi ir Klaipėdos rajono darželiai, kurių vadovai kartu su švietimo ir sveikatos specialistais trečiadienį nuotolinio posėdžio metu aptarė svarbiausius reikalavimus, siekiant užtikrinti saugią aplinką ir auklėtiniams, ir personalui.

 

Sprendžiama dėl darbuotojų amžiaus

Anot Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Algirdo Petravičiaus, visi paruošiamieji darbai yra atlikti, o rajono darželiai su nekantrumu laukia, kada galės vėl priimti mažuosius.

Tiesa, vedėjas neslėpė, jog tai bus ir nemenkas iššūkis, kadangi norą gegužės mėnesį leisti savo atžalas į darželius pareiškė nemažas skaičius tėvų. Pirmosiomis savaitėmis ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse iš viso laukiama apie 1 076 vaikų, kas sudaro apie 48 proc. visų darželinukų.

Pasak A. Petravičiaus, priimamų vaikų skaičiai visose įstaigose pasiskirstys ne vienodai, vieniems darželiams teks didesnis krūvis, kitur ateis mažiau.

Trečiadienį Savivaldybės surengto virtualaus pasitarimo metu, pasak A. Petravičiaus, buvo akcentuojami svarbiausi klausimai. Vienas iš tokių – įstaigose dirbantys mokytojai, kurie pagal amžių priklauso rizikos grupei.

„Posėdyje dalyvavusi SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos saugos skyriaus vedėja Rita Sketerskienė minėjo, jog klausimų dėl amžiaus sulaukianti iš daugelio savivaldybių. Jei reikalavimas dėl darbuotojų amžiaus, kuris numato, kad vyresni nei 60-ties metų mokytojai negalėtų tiesiogiai dirbti su vaikais, liks tik rekomendacinio pobūdžio, išvengtume papildomų nepatogumų. Ir dabar iš kai kurių mūsų rajono įstaigų vadovų girdėjau pastebėjimų, kad vyresnio amžiaus darbuotojai jaučiasi nuvertinami, nepaisant to, kad jie jaučiasi puikiai ir neturi jokių sveikatos problemų“, – teigė A. Petravičius.

 

Trūksta specialistų

Rekomenduojama ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų vadovams darbų grafikus sudėlioti taip, kad tie darbuotojai, kurie yra jaunesni dirbtų pačiose įstaigose, o priklausantys rizikos grupei – nuotoliniu būdu, nes ir toliau, tėveliai, nenorintys savo atžalų vesti į darželius, turės galimybę tęsti ugdymą namuose, virtualiai.

Tiesa, net ir tokiu atveju, anot A. Petravičiaus, situacija su nuotoliniu mokymu išlieka dviprasmiška, kadangi įstaigos susiduria su darbuotojų trūkumu.

„Dabar sunku kalbėti, kuomet nežinome tikslios situacijos, kiek vaikų bus atvedama į darželius, su kokiu krūviu teks susidoroti mokytojams. Žinant preliminarius skaičius, panašu, kad nuotolinis mokymas visgi nebus vykdomas taip intensyviai kaip tai daroma dabar. Nepaisant to, mes tikrai neturime tiek žmonių, galinčių užtikrinti sklandų darbą vienu metu vykdant ugdymą tiek darželių patalpose, tiek nuotoliniu būdu. Taip pat neturime ir galimybės užtikrinti dvigubo apmokėjimo, jei tarkime vienas darbuotojas turės dirbti su vaikais abiem būdais“, – aiškino specialistas.

 

Privalės užtikrinti maitinimą

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdančios įstaigos, organizuodamos savo darbą, privalės laikytis nustatytų reikalavimų. Reikės užtikrinti, kad skirtingų grupių vaikai nekontaktuotų, jie negalėtų susitikti tiek lauke, tiek viduje.

Taip pat bus privaloma naudoti dezinfekcines priemones, dažnai valyti ir vėdinti patalpas, griežti reikalavimai numatyti ir siekiant užtikrinti vaikų maitinimą.

„Darželiuose, kuriuose vaikų skaičius perkops 50, 70 ar 100, manau, didelių problemų dėl maitinimo kilti neturėtų. Šiose įstaigose maisto produktai bus užsakomi, dirbs virtuvė. Vaikai valgys savo grupių patalpose. Jei įstaigoje vaikai valgo bendroje patalpoje, joje vienu metu galės valgyti tik vienos grupės auklėtiniai. Kiek sudėtingiau su tomis įstaigomis, kuriose vaikų skaičius nebus toks didelis, pavyzdžiui, tik 5 ar 8. Vadovams teks spręsti, kaip užtikrinti maitinimą, kadangi produktų užsakyti tik tokiam kiekiui vaikų vargu ar bus įmanoma“, – sakė A. Petravičius.

Anot Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, ir toliau tėvams išliks galimybė pasirinkti maitinimų skaičių – visus tris, pusryčius ir pietus, pietus ir vakarienę arba tik pietus.

 

Grįžimas į mokyklas – nėra būtinas

Taip pat numatoma, jog rajone vaikų darželiai galėtų dirbti ir vasarą. Pasak A. Petravičiaus, atliktos apklausos metu nustatyta, kad birželio mėnesį vaikų, kuriuos tėvai ketina vesti į darželius, skaičius preliminariai sieks 1 418.

„Tokią poziciją išreiškė tėvai ir iš to darome išvadas, kad visgi dar birželį visos įstaigos turės dirbti. Kaip bus vėliau, liepos ar rugpjūčio mėnesį, dar nežinau. Viskas priklausys nuo situacijos. Dabar mums svarbiau grįžti į įprastą ugdymo procesą. Iš pedagogų reakcijų suprantu, kad tiek tėvai, tiek mažieji yra nusiteikę ryžtingai, darbuotojai pasirengę užtikrinti visas būtinas sąlygas, tad problemų turėtume išvengti“, – kalbėjo pašnekovas.

Pastarosiomis dienomis viešojoje erdvėje kyla daug diskusijų ir dėl moksleivių sugrįžimo į mokyklos suolus dar šiais mokslo metais. Praėjusią savaitę Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius išsakė poziciją, jog pradinio ugdymo (1–4 klasių) vaikai galbūt į mokyklas galėtų sugrįžti jau nuo gegužės 25 d., o pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokiniai – nuo birželio 1 d.

Pasak rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo A. Petravičiaus, toks sprendimas yra diskutuotinas. Specialisto asmenine nuomone, masinis vaikų grįžimas į mokyklas nėra būtinas.

„Dėl darželių sutinku, galimybės užtikrinti saugumą ir prižiūrėti vaikus tikrai yra, tačiau kaip visus griežtus reikalavimus būtų galima pritaikyti mokyklose – nesuprantu. Pavyzdžiui, kas turėtų prižiūrėti, jog per pertraukas vaikai koridoriuose nekontaktuotų, nebendrautų tarp klasių. Be to, su tokio amžiaus vaikais ne visada pavyktų ir susitarti, kad jie laikytųsi tvarkos“, – sakė A. Petravičius, pridurdamas, jog tikslinga būtų šiuos mokslo metus užbaigti nuotoliniu būdu.

 

Dirbo ir karantino metu

Nors karantino metu vaikai į darželius priimami nebuvo, teisę veikti kai kurios įstaigos turėjo. Rajone pastarąsias savaites veiklą tęsė dvi – Gargždų lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ bei Priekulės lopšelis-darželis.

Tiesa, čia patekti galėjo ne visi vaikai. Tokia galimybė buvo suteikiama tik tų profesinių grupių tėvų atžaloms, kurie negalėjo dirbti nuotoliniu būdu iš namų. Pirmiausia čia buvo užtikrinamas ugdymas medikų ir pareigūnų vaikams, vėliau leista priimti ir kitų specialybių, pavyzdžiui, prekybos centrų darbuotojų.

Pakalbinta Gargždų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ direktorė Elena Ačienė teigė, kad artėjančio pirmadienio įstaiga tikrai nebijanti, patirties, kaip dirbti šiuo sudėtingu laiku, jau turima.

„Esame pilnai pasiruošę, dirbame nuo kovo 16 d., tad patirties turime ir nematome jokių sunkumų“, – teigė vadovė.

Anot direktorės, įstaiga nuo pirmadienio priims papildomai 99 vaikus, tad iš viso čia gegužės mėnesį lankysis per 100 auklėtinių.

„Turime 7 pedagogus, kurie pagal amžių priklauso rizikos grupei, bet kadangi planuojama tik 9 grupių veikla, darbuotojų nepritrūksime. Visos pozicijos yra užimtos, o rizikos grupei priklausantys mokytojai galės puikiausiai dirbti nuotoliniu būdu“, – sakė E. Ačienė.

Pasak direktorės, nuotoliniu būdu dirbs ir kiti specialistai, pavyzdžiui, logopedas.

 

Tėvai laikosi atsargumo

„Mūsų įstaigoje vaikai tikrai nekontaktuos, esame sudėlioję grafikus, kada jie galės išeiti ir įeiti į patalpas, jos bus atitinkamai valomos ir vėdinamos. Lauke turime nemažą teritoriją, tad tos atskirties taip pat pavyks laikytis. Maitinimas bus organizuojamas kaip įprastai, mūsų valgykla dirba, čia gaminamas karštas maistas. Vėlgi vaikai valgys pagal iš anksto sudėliotą grafiką, taip pat tieksime maistą ir mūsų 6 alergiškiems auklėtiniams“, – dėstė pašnekovė.

Pasak E. Ačienės, tėvai žinią, jog pagaliau galės leisti savo vaikus į darželius, priėmė džiugiai, tačiau ir nepamiršta, kad situacija vis dar rimta.

„Manau, jog tėveliai yra drąsūs. Jie seka informaciją, ją vertina, žino, kad ir vaikams šis virusas yra pavojingas. Tačiau nepaisant to, reikia gyventi toliau“, – komentavo darželio vadovė.

Priimti vaikus rengiasi ir Agluonėnų lopšelis-darželis „Nykštukas“. Įstaigos direktorė Andželika Jasienė informavo, jog intensyviai ruošiamasi, derinami veiksmai bei paisomos visos rekomendacijos.

„Tikslaus skaičiaus, kiek turėsime vaikų, pasakyti dar negaliu. Auklėtiniai bus ugdomi atskirose grupėse, prižiūrėsime, kad jie nesimaišytų tarpusavyje. Maitinimą užtikrins mūsų virtuvė, maisto išdavimas vyks pagal nustatytą grafiką. Taip pat saugumo reikalavimų laikysis ir mokytojai bei kiti darbuotojai. Stengsimės išlaikyti atstumus, naudosimės apsaugos priemonėmis, – tęsė A. Jasienė. – Pastebime, kad tėveliai yra atsargūs. Jie vertina visas galimas rizikas, padėtį šeimoje. Skubėjimo dar tikrai nepajutome.“

 

Netrūksta entuziazmo

Doviluose veikiantis lopšelis-darželis „Kregždutė“ ruošiasi priimti 64 vaikus. Pasak laikinai direktorės pareigas einančios Laimos Sungailienės, visus pasirengimo reikalavimus įstaiga yra įvykdžiusi, tad liko tik laukti pirmadienio.

„Kaupiamės, turėsime išgyventi šį iššūkį, bet manau, kad susitvarkysime. Kaip bus vėliau – parodys laikas“, – sakė L. Sungailienė.

Pasak vadovės, įstaigoje taip pat turima darbuotojų, priklausančių rizikos grupei, tačiau tai neturėtų sutrukdyti darbui, kadangi mokytojoms netrūksta entuziazmo, jos propaguoja sveiką gyvenimo būdą.

„Vaikai tarp grupių nekontaktuos. Priėmimą organizuosime lauke, problemų nekils ir dėl maitinimo. Pirmadienį pradeda veikti valgykla, produktai jau užsakyti. Laikysimės visų higienos normų“, – teigė vadovė.

Pasak moters, didelių sunkumų nekils ir derinant darbą įstaigoje bei nuotolinį ugdymą: „Suprantu, kad darbuotojams gali padidėti krūvis, tačiau mes esame kūrybingos, susitarsime ir pasiskirstysime darbus.“

 

Dirbs ir privačios įstaigos

Visus vaikus ruošiasi priimti ir privačios įstaigos. Nors joms mažiau kyla problemų dėl vyresnio amžiaus darbuotojų ar per didelio auklėtinių skaičiaus grupėse, persvarstyti ugdymo procesą tenka ir šiems darželiams.

Štai pirmojo Gargžduose įsikūrusio privataus vaikų darželio „Pasakėlė“ vadovė Rima Pikčiūnaitė informavo, jog įstaiga veiklos nutrauksi nebuvo ir karantino metu. Nepaisant to, nuo pirmadienio jau laukiama gausesnio skaičiaus vaikų.

„Pastarąsias savaites turėdavome apie 5–7 vaikus, kiek jų sulauksime dabar, tiksliai pasakyti negaliu, tačiau planuojame, jog apie 80 proc. sugrįš“, – sakė R. Pikčiūnaitė.

Pasak vadovės, į įstaigą maistas bus atvežamas jau pagamintas, grupės valgykloje valgys atskiru metu, po kiekvienos patalpos bus kruopščiai valomos ir dezinfekuojamos.

„Taip pat vaikai lauke žais atskirose zonose. Į darželio patalpas negalės įeiti jokie pašaliniai asmenys, net ir tėvai. Vaikų priėmimą vykdysime lauke“, – informavo įstaigos vadovė ir pridūrė, jog tėveliai jau tikrai nekantravo, kada galės vaikus vėl vesti į darželį.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,