Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdoje, „Orion Global PET“ gamykloje, įvyko sprogimas: į aplinką sklinda nuodingos medžiagos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Ritos Gečiūnaitės/delfi.lt nuotr. Ritos Gečiūnaitės/delfi.lt nuotr.

Penktadienį, 10.50 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Klaipėdoje, Metalo g. 16, UAB „Orion Global PET“ dėl įvykusio įrenginių gedimo technologinio proceso metu gali kilti gaisras.

 

Į įvykio vietą išsiųstos Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos (informacija apie įvykį perduota Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stočiai).

12.38 val. tarptautinės chemijos pramonės grupės „Indorama“ kontroliuojamoje Lietuvos bendrovėje „Orion Global PET“ įvyko sprogimas. Bet žmonės tuo metu jau buvo evakuoti, teritorija atitverta. Niekas nenukentėjo. Įvykio vietoje dirba penkios ugniagesių autocisternos, dvejos autokopėčios.

Įmonėje gaminamos plastiko tarai skirtos PET granulės.

 

Įmonės komentaras

Dėl biokuro katilinės šildymo sistemoje laikinai susidariusių dūmų, pagal įmonės avarijų likvidavimo planą buvo evakuoti teritorijoje buvę neoperatyvinės srities darbuotojai. Dėl incidento gamyba įmonėje nenutrūko, rizikos darbuotojams ir aplinkai nėra.

Penktadienio ryte „Orion Global PET“ gamyklos biokuro katilinės šildymo sistemoje pratekėjo šilumnešio agentas, dėl to aukštoje temperatūroje susidarė dūmai. Priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos atvyko budėti į įvykio vietą dėl užsidegimo pavojaus, tačiau gaisras nekilo. Incidentas įvyko 10.50 val.

Dėl incidento žmonių sveikatai pakenkimų nenustatyta, o teritorijoje buvę neoperatyvinės srities darbuotojai evakavosi pagal įmonės avarijų likvidavimo planą. Nutraukus biokuro padavimą ir deginimą bei vėstant katilinės įrenginiams, apie 12.38 val., užfiksuotas lokalus sprogimas katilinėje.

Pirminiais duomenis, sprogti galėjo vienas katilinės filtrų. Kompanijos gamybinė veikla tęsiama be pertrūkio. Pastebėjus incidentą, biokuro katilas buvo iš karto išjungtas, o energijos gamyba įmonės reikmėms iš biokuro buvo laikinai perjungta į gamtines dujas.

„Orion Global PET“ aiškinasi įvykio aplinkybes ir kol kas neprognozuoja, kada bus atkurta biokuro katilo veikla.

Papildyta 14 val. Pasak įmonės atstovo, po sprogimo kilęs gaisras bus gesinamas maždaug parą. Vietoje darbuojasi gausios ugniagesių pajėgos. Gelbėtojai vėsina įkaitusią alyvą. Alyva įkaitusi maždaug iki 300 laipsnių, todėl gamyklos apylinkėse pasklido kvapas.

Žmonėms nerekomenduojama vaikščioti šalia gamyklos, nes į aplinką galimai sklinda nuodingos medžiagos.

Įvykio vietoje dirbantys aplinkosaugininkai ima mėginius iš aplinkos, kuriuos siųs į laboratoriją, kad nustatytų, koks kenksmingų medžiagų pateko į aplinką. Arčiausia, pietinėje Klaipėdos dalyje, gyvenančių žmonių, anot aplinkosaugininkų, dūmai nepasiekia dėl oro sąlygų. Visgi ar yra padaryta žala aplinkai, paaiškėti turėtų pirmadienį.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,