Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tarptautinę vaikų gynimo dieną – vaikai vėl kalbės už save

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Mykolo Romerio universiteto nuotr. Mykolo Romerio universiteto nuotr.

Jau ketvirtą kartą unikalaus formato vaikų konferencijoje „Lietuvos vaikų balsas“ apie jiems rūpimas problemas kalbės tik patys vaikai. Konferencija „Lietuvos vaikų balsas“, skirta paminėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną, primenant visuomenei apie būtinybę saugoti ir gerbti vaikų teises.

 

Konferencijos idėja, prieš ketverius metus kilo Mykolo Romerio universiteto Edukologijos ir socialinio darbo instituto Vaiko teisių apsaugos magistrantūros studijų programos dėstytojams. Renginys susilaukė didžiulio Lietuvos moksleivių ir jų mokytojų dėmesio, aktyvumo, palaikymo ir šiltų atsiliepimų.

Konferencijoje vaikai skaitys savo parengtus pranešimus, bus galima pamatyti jų sukurtus piešinius tema „Laisvės aitvarais svajonės mano skrenda“. Tarp šių metų laureatų vaikai iš visos Lietuvos – Šilutės rajono Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio, Vilniaus Balsių progimnazijos, Kauno Simono Daukanto progimnazijos, Vilniaus rajono Kyviškių pagrindinės mokyklos, Kauno Martyno Mažvydo progimnazijos, Panevėžio „Vilties“ progimnazijos, Palangos Senosios gimnazijos ir Šiaulių Profesinio rengimo centro.

Šiemet konferencija dėl paskelbto karantino vyks ne Seime, bet virtualioje ZOOM aplinkoje konferencijos puslapyje (http://vaikubalsas.mruni.eu/) birželio 1 dieną, pirmadienį nuo 11 val.  

Pernykštėje konferencijoje dauguma konkurso dalyvių kalbėjo apie tai, ką jiems reiškia būti Lietuvos piliečiu. Vieniems rūpėjo išvardinti problemas, jų nuomone, opias šaliai, kiti dalinosi įžvalgomis, kokius jie mato gyvenimo Lietuvoje gerinimo būdus.

Piešinių konkursui savo kūrybą atsiuntė 485 Lietuvos vaikai, kurie savo piešiniais perteikė santykį su Lietuva ir pilietiškumu, gamta, šeima, draugais, nupiešė savo svajones ir rūpesčius.

Šių metų konferencijoje pranešimų tematika taip pat labai plati – vaikai dalinosi savo svajonėmis, analizavo, kaip supranta vaiko teises ir vaikų žodžio laisvę, kuo svajoja būti užaugę, kaip svarbu nebijoti svajoti, turėti daug idėjų. Yra ir itin jautrių pasisakymų apie savivertę, apie tai, kaip sunku gyventi be tėčio... Kai kurie vaikai dalinosi nūdienos aktualijomis – kalbėjo apie nuotolinio mokymosi iššūkius.

Konferencija „Lietuvos vaikų balsas“ organizuojama kartu su partneriais – Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitetu, Visuomenine organizacija „Gelbėkit vaikus“, UAB „Šviesa“ ir Artūro Noviko pop vokaline grupe.  

Konferencijos dalyvius sveikins Mykolo Romerio universiteto rektorė prof. Inga Žalėnienė, LR Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Valerijus Simulik, renginio organizatorių vardu renginį nušvies prof. Brigita Kairienė. Taip pat žodį tars Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė ir Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė. Pranešimų laureatus ir jų mokytojus apdovanos leidyklos „Šviesa“ vyr. redaktorė Milda Juonė.

Kad vaikai konferencijos metu nenuvargtų ir jiems nepabostų klausytis, pernai judesio pertraukėlę pravedė mūsų instituto alumnas – choreografas Paulius Šinkūnas kartu su savo 4 mėnesių sūneliu Benu. Šiemet jie abu taip pat ruošiasi konferencijos dalyvius nustebinti ir nudžiuginti nuotoliniu būdu.

Konferencijoje patys vaikai, atstovaudami save, praktiškai realizuoja Jungtinių tautų vaiko teisių konvencijos 12 straipsnį, kuriame numatyta, kad „vaikui, sugebančiam suformuluoti savo pažiūras, garantuojama teisė laisvai jas reikšti visais su juo susijusiais klausimais“.

Kitas konvencijos straipsnis įtvirtina vaiko teisę reikšti savo nuomonę jam priimtinais būdais, todėl konferencijoje įvairaus amžiaus vaikai, nuo ikimokyklinukų iki gimnazistų, kūrybinėmis ir meninėmis priemonėmis – savo pranešimais ir piešiniais atkreipia suaugusiųjų, ypač politikų, dėmesį, išreikšdami, ką jie mąsto, kaip jie mato aplinkinį pasaulį, kuo gyvena, ką jiems skauda.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,