Mano Gargždai



Sporto mokyklos ir Sporto centro jungtuvės: kokie pokyčiai laukia?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Sporto centro direktoriui Vaidui Liutikui teks iššūkis ne tik rūpintis suaugusiųjų sportu, bet ir jaunųjų rajono sportininkų ugdymu. Sporto centro nuotr. Sporto centro direktoriui Vaidui Liutikui teks iššūkis ne tik rūpintis suaugusiųjų sportu, bet ir jaunųjų rajono sportininkų ugdymu. Sporto centro nuotr.

Nuo liepos 1 dienos nebeliks šiemet 50-ies metų įkūrimo sukaktį mininčios Gargždų sporto mokyklos vardo – dar praėjusių metų gruodį buvo priimtas Tarybos sprendimas – įstaiga bus prijungiama prie Klaipėdos rajono savivaldybės biudžetinės įstaigos sporto centro. Su darbu jau atsisveikino ilgametis Sporto mokyklos direktorius Antanas Blinstrubas. Apie laukiančius pokyčius portalui mano-gargzdai.lt pasakojo Sporto centro direktorius Vaidas Liutikas, kurio įstaigai jau greitai teks iššūkis ne tik rūpintis suaugusiųjų sportu, bet ir jaunųjų rajono sportininkų ugdymu.

 

Mokytojai taps treneriais

Vienas esminių pokyčių, su kuriuo susidurs visi Sporto mokykloje dirbę mokytojai – jų pareigybių pasikeitimas. Sporto mokyklos mokytojai metodininkai nuo liepos 1 d. taps Sporto centro treneriais, jų valandinis darbo apmokėjimas pakis į etatinį.

„Treneriai, kurie sutiko pereiti, neturi uždirbti mažiau, nei anksčiau“, – darbo užmokesčio skaičiavimo tvarką pristatė V. Liutikas, pridurdamas, kad kai kuriems, atsižvelgiant į turimą grupių skaičių, galima skirti ir papildomą kintamąją dalį.

Anot Sporto centro vadovo, pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymą, visi treneriai turi teisę gauti kvalifikacines kategorijas nuo pirmos iki šeštos.

„Prie šios naujos sistemos visi treneriai bus labai motyvuoti paruošti aukšto meistriškumo sportininkus, pasiekti rezultatų. Kopiant laiptais į viršų, treneriai turės labai didelę motyvaciją išsikovoti kategoriją, kuri du metus suteikia teisę gauti didesni priedą – nuo 45 proc. prie atlyginimo“, – motyvacinę trenerių sistemą pristatė V. Liutikas, akcentuodamas, kad pasiekęs rezultatų treneris per du mėnesius turės pranešti įstaigai ir jam bus suteikiama kategorija.

Dabar į įstaigą dirbti pereinantys mokytojai trenerių kategorijų neturės, jiems papildomas koeficientas bus pridedamas tik už darbo stažą. Naujoji tvarka kelia nemažai sumaišties – buvę mokytojai jaudinasi, kad pagal etatinį modelį turės dirbti ilgesnes valandas, tačiau gauti tą patį atlyginimą.

„Visi dirbs tiek pat“, – situaciją komentavo Sporto centro direktorius, ramindamas būsimuosius darbuotojus.

Jis taip pat pripažino, kad yra sporto šakų, kurioje aukštų rezultatų pasiekti yra žymiai sunkiau, pavyzdžiui, krepšinis. Visgi, nerimauti dėl atlyginimo neturėtų ir šių, dažniau komandinių sporto šakų treneriai: „Visiems darbuotojams galima suteikti priedą, motyvuojantį dirbti. Jeigu matai, kad treneris turi perspektyvių vaikų, patenka kad ir į Lietuvos stipriausių komandų dešimtuką, tai galima skirti iki 40 proc. priedą metams. Būti tarp 10 geriausių komandų krepšinyje – tas pats, kas kitur prizinę vietą užimti.“

Daugelis mokytojų nusivylę ir tuo, kad jiems nuo 40 d. d. (kaip Švietimo įstaigos darbuotojams) iki 20 d. d. trumpėja atostogos.

„Žinoma, minusas yra, bet aš vieno trenerio klausiau: „Turite aukšto meistriškumo sportininkę mergaitę, paaiškink, kaip ji ilsėsis 40 dienų be treniruočių?, – argumentą apie tai, kad treneriai negali iškristi net du mėnesius iš treniruočių ritmo pateikė pašnekovas. – Čia ne mokykla, yra tokių, žinoma, kurie nenori išeiti iš švietimo sistemos, komforto zonos.“

 

Teikia pirmenybę pilnam etatui

Per abi sporto įstaigas Savivaldybės buvo finansuojami 37 etatai, susijungus įstaigoms jų liks 34. Kaip informavo Sporto centro vadovas, mažėja Administracijos darbuotojų: lieka po vieną sekretorės, buhalterės, ūkvedžio bei darbininko etatą.

Sporto mokyklos pavaduotojas ugdymui Zigmas Bitinas naujoje įstaigoje dirbs šachmatų treneriu, taip pat bus atsakingas už mokyklų žaidynių organizavimą.

Pasak V. Liutiko, pagrindinis tikslas, kurį siekė įgyvendinti, kad kuo daugiau įstaigoje dirbančių darbuotojų dirbtų pilnu etatu, nes taip esą būtų užtikrinta, kad jie labiau atsiduotų įstaigos veiklai.

„Darbuotojas, turėdamas 0,2 etato, nekovoja už įstaigą kaip už vienetą. Pusę etato turintis jau labiau suinteresuotas įstaigos veikla, įvaizdžiu. Kadangi treneriai, prisidės ir prie suaugusiųjų – taip bus užtikrinta, kad turėtų pilną darbo krūvį“, – pokyčius komentavo pokalbininkas.

Jis atskleidė, kad Sporto mokykloje, jo žiniomis, nebuvo nė vieno mokytojo, turinčio pilną etatą. Sporto centre tokių vaikų trenerių, planuojama, bus mažiausiai 5. Jau žinoma, kad pilnu etatu dirbs krepšinio, šachmatų, sunkiosios bei lengvosios atletikos ugdymu užsiimantys specialistai.

Siekis, anot V. Liutiko, yra, kad net 60 proc. darbuotojų turėtų pilną etatą įstaigoje.

Pavyzdžiui, Sporto mokykloje 2,87 etato buvo paskirstyta net 6-iems krepšinio treneriams. Susijungus įstaigoms, krepšinio treneriams paskirstyta net 3,75 etato. Du krepšinio treneriai, kurie turėjo nedidelį darbo krūvį ir treniravo kitų miestų krepšinio komandas, atsisakė pereiti į Sporto centrą.

„Į stadioną, bėgimo takus, metimo sektorių investuota buvo 300 tūkst. eurų, bet dirbo tik vienas treneris 0,71 etato. Ar tai buvo reikalinga investicija?“, – apie Gargždų stadiono neišnaudojimą lengvosios atletikos sportininkams rengti kalbėjo V. Liutikas, pridurdamas, kad dabar lengvajai atletikai bus skirtas 1 etatas, bet siekis bus turėti dar daugiau.

Su pasiūlymu pereiti dirbti iš Veiviržėnų į Gargždus nesutiko lengvosios atletikos treneris Edmundas Norvilas. Naujų darbo sutarčių su Sporto centru nepasirašė ir aerobikos trenerės, kurios atsisakė vaikus rengti varžyboms, sporto šaką matė labiau kaip sveikatinimo veiklą, bet ne sportą.

Sporto centro direktorius teigė, kad Taryba priėmė sprendimą atsiradus grupėms, didinti trenerių etatus. V. Liutikas svarstė, kad dar reikėtų mergaičių tinklinio ir krepšinio grupių. Pastarosios Sporto mokykloje nebuvo.

 

Naujovės – fizinio pasirengimo treniruotės kiekvienam vaikui

Pašnekovas atskleidė ir naujausius pokyčius, kurių sulauks treniruotes lankantys vaikai. Anot jo, visų grupių vaikai turės po vieną fizinio rengimo treniruotę per savaitę, jos bus pritaikytos pagal amžių, derinamos su treneriu: „To anksčiau nebuvo, turbūt jokiame Sporto centre nėra, gal tik aukštesnio meistriškumo. Fizinio rengimo treneris dirbs Sporto centro fizinio rengimo salėje nuo 13 val. iki pat vakaro kiekvieną dieną.“

Taip pat visiems vaikams, pagal poreikį, bus suteikiamos ir kineziterapeuto paslaugos, sudaromos programos, vykdoma reabilitacija po traumų.

Dar vienas žingsnis į profesionalumą, anot Sporto centro vadovo, bus ir tai, kad krepšinio treniruotėse dalyvaus 2 treneriai.

„70 proc. visų grupės treniruočių turėtų būti antras treneris, vyks komandinis darbas. Vasaros laikotarpiu vaikai treniruosis tik po vieną grupę, nebus jungtinių treniruočių“, – pokyčius krepšinio ugdytiniams pristatė pokalbininkas.

Jis pasakojo, kad dar yra svarstoma dėl įstaigos logotipo ir spalvų keitimo.

Sporto centro vadovas sakė, kad per dvejus metus sieks suvienodinti visų sportinę aprangą, ketinama pasirašyti sutartį su Lietuvos tiekėju, kuri pagamintų aprangas su nuolaida, ją įsigyti galėtų kiekvienas ugdytinis.

 

Siekis – kad nenukentėtų nei suaugusieji, nei vaikai

Anot pašnekovo, tai jau antra reorganizacija, kurią jam tenka įgyvendinti: „Mano iniciatyva iš Sporto mokyklos buvo iškeltas vaikų futbolo ugdymas, visi treneriai perėjo, nebuvo analogų Lietuvoje tada.“

Dabar vienintelė baimė, anot V. Liutiko, kad nenukentėtų nei vaikų, nei suaugusiųjų sportas. Jo manymu, jeigu pavyks viską įgyvendinti, galės patvirtinti, kad sujungimas buvo reikalingas.

Direktorius akcentavo, kad Klaipėdos rajono sporto centras Lietuvoje yra laikytinas pavyzdžiu, sportininkai demonstruoja aukštus pasiekimus, ne kartą tapo seniūnijų žaidynių čempionais, džiugina ir sutvarkyta rajono sporto infrastruktūra, gyventojų užimtumas fizinio aktyvumo treniruotėmis visame Klaipėdos rajone.

„Pabaigėme praėjusiais metais 3 metų aikštelių atnaujinimo programą. Šiemet nebėra tokio didelio poreikio, kokias aikšteles tvarkyti prie mokyklų, dauguma sutvarkytos, dabar jau senesnes reikia atnaujinti ruošiame eiliškumą ir tvarką kitiems metams“, – kalbėjo V. Liutikas.

Jis pabrėžė, kad perėmus ir Sporto mokyklos funkcijas bei turtą, vienas pirmųjų uždavinių bus atnaujinti apgailėtinos būklės sunkiosios atletikos salę.

Direktorius taip pat informavo, kad Sporto centras pasirašė trijų metų sutartį su Turto banku dėl Policijos salės administravimo, jos naudojimo ir priežiūros.

„Planuojame, kad gal imtynės ten išsikels. Moksleivių žaidynes ten vykdysime“, – nurodė pašnekovas.

Jis taip pat atskleidė, kad ateityje yra svarstoma dėl vaikų ugdymo įkainio, kuris šiuo metu siekia 5 eurus per mėnesį, kėlimo.

„Tikėkimės, kad vaikų pasiekimai bus geresni už suaugusiųjų, vėliau – suaugusiųjų už vaikų. Treniruočių kokybė, sąlygos turi gerėti, tiek treneriams, tiek vaikams. Turi būti geriau“, – apibendrino Sporto centro vadovas.

 

Apie Sporto mokyklą

2020 metais sukanka 50 metų, kaip buvo įkurta Klaipėdos rajono vaikų ir jaunių sporto mokykla. 2014 m. šis pavadinimas pakeistas į Gargždų sporto mokyklą.

Mokykloje jaunimas lankė 13 sporto šakų, 2019 metais buvo sukomplektuotos 34 mokomosios grupės, kurias lankė 476 moksleiviai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 370 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,