Logo
 Spausdinti šį puslapį

Brandos egzaminams – didesnis policijos dėmesys

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Brandos egzaminų vykdymą administruojanti Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuru aptarė artėjančių egzaminų stebėsenos ir reagavimo planą.

 

Birželio 22 d. prasidedantys brandos egzaminai kasmet sulaukia ne tik abiturientų, tačiau lengvo pasipelnymo siekiančių sukčių dėmesio. Nors tiek NŠA, tiek kriminalinės policijos biuro atstovai pastebi, kad kasmet bandymų sukčiauti fiksuojama vienetai, tačiau situacija bus stebima atidžiai.

„Nesąžiningų žmonių, bandančių apgaulės būdu pasipelnyti iš abiturientų, pasitaiko vis mažiau. Situacija pasikeitė iš esmės, kai egzaminų užduotys buvo prilygintos tarnybos paslapčiai, o jų paviešinimas gresia baudžiamąja atsakomybe“, – pasakoja NŠA direktorė Rūta Krasauskienė.

Valstybinio brandos egzamino užduotys yra dokumentai, sudarantys tarnybos paslaptį, jiems priskiriama „Riboto naudojimo“ slaptumo žyma. Valstybinio brandos egzamino užduotys tarnybos paslaptimi išlieka iki užduotims patenkant į valstybinio egzamino patalpą ir teisėtai nustatytu laiku prakerpant vokus.

„Siekiant užkirsti kelią arba nedelsiant identifikuoti ir atskleisti nusikalstamas veikas, susijusias su būsimų egzaminų užduočių turinio neteisėtu atskleidimu, taip pat žinomai neatitinkančių tikrovės būsimų egzaminų užduočių pardavimu, Lietuvos policija naudojasi įvairiomis analitinėmis programomis. Stebima viešoji erdvė, išnaudojamos kriminalinės žvalgybos galimybės ir resursai. Nustačius, kad galimai yra padaryta arba buvo rengtasi padaryti nusikalstamą veiką, visuomet pradedamas ikiteisminis tyrimas“, – sako Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Asmenys tiek internetinėje erdvėje, tiek bendraudami gyvai, besiruošiantys įgyti arba parduoti egzaminų užduotis, net jei jos žinomai neatitinka realybės, visais atvejais sulauks policijos pareigūnų dėmesio ir bus baudžiami įstatymo numatyta tvarka.

NŠA direktorė viliasi, kad šiemet egzaminų sesija vyks be jokių incidentų, o brandos egzaminus laikantys įrodys, kad per dvylika mokslo metų ne tik atsakingai ir kruopščiai dirbo, tačiau ir elgiasi brandžiai bei sąžiningai.

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) dalyvauja įgyvendinant valstybinę ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo politiką.

Prisideda užtikrinant švietimo kokybę, teikia informacinę, konsultacinę, kvalifikacijos tobulinimo, ugdymo pagalbą. Vykdo švietimo stebėseną ir švietimo tyrimus, formuoja ugdymo turinį ir koordinuoja jo įgyvendinimą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,