Logo
 Spausdinti šį puslapį

Prasidėjo brandos egzaminai: rajone laikančiųjų – 200

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Šiandien, birželio 22-ąją, trimis savaitėmis vėliau nei įprastai, anglų kalbos kalbėjimo dalimi prasidėjo valstybinių brandos egzaminų sesija, kurią Klaipėdos rajone bandys įveikti 149 Gargždų „Vaivorykštės“, 19 Veiviržėnų Jurgio Šaulio, 18 Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijų mokiniai ir 14 eksternų.

 

Populiariausias – anglų kalbos egzaminas

Kaip portalą mano-gargzdai.lt informavo Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus patarėja Nijolė Gotlibienė, populiariausias yra anglų kalbos valstybinis brandos egzaminas (toliau – VBE), kurį pasirinko laikyti 175 moksleiviai.

Klaipėdos rajone mokiniai pasirinko šiuos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros VBE laikys 170, mokyklinį – 19, užsienio kalbos (anglų) VBE – 175, matematikos VBE – 156, istorijos VBE – 77, biologijos – 49, fizikos – 28, geografijos – 23, informacinių technologijų – 19 moksleivių.

Visus šiuos egzaminus vykdys 14 vyriausiųjų vykdytojų ir 128 vykdytojai, administratoriai, IT specialistai. Egzaminai bus laikomi Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje ir Gargždų „Minijos“ progimnazijoje.

Pirmasis anglų k. VBE (kalbėjimo dalis) vyks jau birželio 22–23 d. Paskutinis, fizikos VBE, rajone vyks liepos 21 d.

Savivaldybės specialistė patikino, kad egzaminams yra pasiruošta – egzaminų centrai aprūpinti reikiamomis apsaugos priemonėmis, prireikus, pagalbą teiks Visuomenės sveikatos biuro deleguoti specialistai. Per Zoom programą vyr. vykdytojams bei atskirų dalykų egzaminų vykdytojams organizuojami instruktažai.

N. Gotlibienė teigė, kad prasidėjus karantino režimui, keitėsi Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo aprašas – kito reikalavimai patalpų parengimui, mokinių skaičius grupėse, atskirų dalykų egzaminų vykdymo instrukcijos, egzaminus vykdančių asmenų atsakomybės, buvo sudaryta galimybė abiturientui atsisakyti vieno ar kito egzamino.

„Mūsų rajone kai kurių egzaminų atsisakė 24 mokiniai“, – karantino pasekmes vardijo Savivaldybės atstovė.

Nors karantinas ir buvo nutrauktas, tačiau ekstremali situacija išlieka, todėl organizuojant egzaminus tenka laikytis saugumo reikalavimų.

Vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, Švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymais ir kitais teisiniais aktais, kandidatai ir egzaminą vykdantys asmenys, atvykdami į brandos egzaminą, privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, išlieka pareiga laikytis ne mažiau kaip dviejų metrų atstumo, atvykti į egzaminą sveikiems, neturint pareigos izoliuotis (tai ypač aktualu eksternams, grįžusiems iš užsienio).

Liepos 22 d. prasidės pakartotinė sesija.

 

Lietuvoje – 28 tūkst. laikančiųjų

Egzaminų sesijoje šiemet dalyvaus 28 267 kandidatai – abiturientai, buvę mokiniai ir eksternai.

„Šie mokslo metai švietimo sistemai ir mokytojams kupini iššūkių. Egzaminų sesija prasideda beveik mėnesiu vėliau nei įprastai. Tikimės, kad pavyks išvengti nesusipratimų, mokytojai ir abiturientai bus supratingi ir susikoncentravę į geriausio rezultato siekimą“, – apie brandos egzaminų sesiją sako Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) direktorė Rūta Krasauskienė.

2020 metų brandos egzaminus ketinę laikyti mokiniai turėjo galimybę gegužės mėnesį atsisakyti pasirinktų egzaminų. Iki nustatyto termino iš 100 837 atsisakyta 5 701 egzamino (vienas mokinys galėjo atsisakyti ir kelių egzaminų) arba 5,6 proc. egzaminų.

Populiariausių pasirenkamųjų valstybinių brandos egzaminų trejetas nesikeičia jau kelintus metus iš eilės. Populiariausiu pasirenkamu egzaminu išlieka užsienio kalba (anglų), antroje vietoje – matematika, o trečia – istorija. Atitinkamai šiuos egzaminus ketina laikyti 18 653, 15 965 ir 8 462 mokiniai.

Biologijos valstybinį egzaminą laikys 5 935, geografijos – 3 227, informacinių technologijų – 2 579, fizikos – 2 384. Mažiausiai rinkosi prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – tik 27 kandidatai.

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą šiemet laikys beveik 26 tūkst. abiturientų. Šis egzaminas yra privalomas, todėl jį laikys visi siekiantieji brandos atestato. Valstybinį brandos egzaminą pasirinko 17 268 kandidatai, o mokyklinį – 8 511 kandidatų.

„Kandidatai, atvykdami į brandos egzaminą, privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Nors teisės aktai tokios prievolės jau nenumato, kandidatams rekomenduojame savanoriškai dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones ir vienkartines pirštines. Atsargumo priemonių nebūna per daug“, – teigia R. Krasauskienė.

Šiemet egzaminų metu įvesta ir papildomų saugumo priemonių. Pernai egzaminai buvo laikomi 14 asmenų grupėse, o šiemet – 9. Savivaldybių teritorijose įsteigta 18 egzaminų centrų daugiau ir 1 987 papildomos grupės, lyginant su praėjusiais metais. Pernai 1 224 egzaminų vykdymo centruose buvo 9 323 grupės, o šiais metais 1 242 centruose sukurta 11 310 grupių.

Kaip ir ankstesniais metais, brandos atestatui gauti reikia išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną pasirinkto dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą. Kandidatai lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – rinkosi laisvai.

Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,