Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietuvos gyventojai patys rinksis savo elektros energijos tiekėją: kas ir kada vyks?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Elektros energijos rinka Lietuvoje netrukus taps nereguliuojama – valstybė nebereguliuos gyventojams teikiamos elektros energijos kainos ir jie turės galimybę rinktis, iš kurio elektros tiekėjo nori pirkti elektrą. Tai galima padaryti jau dabar – sulaukti pasiūlymų ar pačiam kreiptis į nepriklausomą tiekėją, įvertinti siūlomas sąlygas ir pasirinkti labiausiai sau tinkančią įmonę. Tačiau pokyčiai šalyje bus įgyvendinami etapais.

 

Apie pokyčius informuos asmeniškai

Nuo 2021 metų sausio 1 d., daugiausiai suvartojantys elektros energijos vartotojai elektrą pirks ne iš visuomeninio, bet rinkos sąlygomis veikiančio nepriklausomo elektros tiekėjo. Iki tol, daugiau nei 420 kWh per mėnesį suvartojantiems elektros vartotojams, reikės pasirinkti ir patiems nuspręsti iš kokio tiekėjo pirks elektrą savo namams.

Kada ir kas vyks – kiekvienas vartotojas apie galimybę rinktis naują tiekėją bus informuojamas asmeniškai, gerokai iš anksto. Tad, jau liepą, tokius elektros vartotojus pasieks visuomeninio tiekėjo informacija apie nuo 2021 m. sausio pasibaigsiančią elektros tiekimo sutartį, o rugpjūtį ESO pirmojo etapo elektros vartotojus kvies nuspręsti ar jie neprieštarauja, kad jų elektros suvartojimo už 12 mėn. ir kontaktiniai duomenys būtų perduoti tiekėjams.

Pirmojo etapo elektros vartotojui nepareiškus nesutikimo, nuo rugsėjo iki gruodžio, elektros tiekėjai kiekvienam tokiam vartotojui siųs pasiūlymus pasirinkti jo teikiamas paslaugas, galimą elektros kainą, planą ar kitus pasiūlymus.

„Vartotojui pasvarsčius, įsivertinus ir nusprendus nepareikšti nesutikimo dėl suvartojimo bei kontaktinių duomenų dalijimosi su būsimais elektros tiekėjais, kiekvieną vartotoją pasieks jam skirtas galimo elektros tiekėjo pasiūlymas. Jau šiandien dirbti mažmeninėje rinkoje norą yra pareiškę 4 elektros tiekėjai. Tad vartotoją nuo rugsėjo mėnesio galėtų iškart pasiekti pasiūlymai ir beliktų iki gruodžio 10 d. pasirinkti. Jei vartotojas nesutiktų pasidalyti suvartojimo ir kontaktiniais duomenimis, jam pačiam tektų ieškoti ir rinktis elektros tiekėjų siūlymus“, sako ESO atstovas ryšiams su visuomene Tomas Kavaliauskas.

 

Projektas bus vykdomas etapais

„Visas visuomeninio elektros tiekimo monopolinių sąlygų atsisakymo projektas bus vykdomas trimis etapais. Gyventojai, kaip ir pirmajame etape, vėlesniuose bus skirstomi pagal tai, kiek elektros energijos suvartoja ir lygiai taip pat vėlesniais metais bus kviečiami pasirinkti naują tiekėją - pradedant nuo daugiausiai iki mažiausiai elektros energijos suvartojančiųjų“, – paaiškina T. Kavaliauskas.

Į pirmąjį projekto etapą nuo 2021-ų metų sausio 1 d. pateks vartotojai, kurie per metus sunaudoja 5 000 kWh ar daugiau elektros energijos (daugiau nei 417 kWh arba mokantys apie 60 eurų per mėnesį), į antrąjį nuo 2022-ųjų sausio 1 d. – sunaudojantys virš 1000 kWh (83 kWh ir daugiau per mėnesį), o į trečiąjį nuo 2023-ųjų sausio 1 d. – visi likę vartotojai.

Pasirašius sutartį su nepriklausomu tiekėju, į pirmąjį etapą pateksiantiems gyventojams ji įsigalios nuo 2021 m. sausio 1 dienos. Pasirašius sutartį su nepriklausomu tiekėju po 2021 m. sausio 1 d., ji įsigalios sutartyje numatyta data, tačiau ne ilgiau nei per 3 savaites.

Nepasirinkusiems elektros tiekėjo elektros energijos tiekimas nebus nutraukiamas, vartotojams bus teikiama garantinio tiekimo paslauga, kuria rūpinsis ESO, tačiau tokios paslaugos kaina, kaip tai numatyta teisės aktuose, bus didesnė.

„Garantiniame tiekime esantiems vartotojams už elektros energiją (kaip produktą) reikės mokėti ne reguliuojamą visuomeninio tiekėjo kainą kaip anksčiau, o pagal teisės aktuose įtvirtintą naują formulę: ji apskaičiuojama prie vidutinės praėjusio mėnesio elektros energijos biržos kainos Lietuvos kainų zonoje, pridedant 25 proc. antkainį. Infrastruktūros ir susijusios kainos dedamosios ir toliau liks reguliuojamos. Tad, pradėjus veikti elektros tiekėjų rinkai, vartotojams labiau apsimokės rinktis konkurencijos sąlygomis dirbantį elektros tiekėją“, – pažymi T. Kavaliauskas.

 

Ir toliau mokės vieną sąskaitą

Anot T. Kavaliausko, ieškantiems atsakymo ar jis jau patenka į pirmąjį etapą, tą sužinoti galima ESO savitarnoje. Joje bus matyti ne tik elektros energijos suvartojimo istorija, bet ir iš karto bus pažymėta į kurį tiekėjo pasirinkimo etapą gyventojas patenka bei kada jis turės pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

„Nepriklausomą tiekėją galima rinktis jau dabar, nepaisant to kiek elektros energiją naudojančių objektų jūs valdote ar kiek energijos jie suvartoja. Tačiau, nepasirinkus nepriklausomo energijos tiekėjo iki etapo, į kurį patenkate, pabaigos, būsite informuojami, kad tolimesnį elektros energijos tiekimą jums užtikrins garantinis tiekėjas - ESO. Įstatymas numato, kad tokį elektros tiekimą turėsite pakeisti pasirikdami nepriklausomą tiekėją. Ir tai galiausiai naudinga pačiam vartotojui, nes garantiniame tiekime numatytas papildomas koeficientas prie elektros biržos kainos“, – pažymi ESO atstovas.

Susipažinti su licencijuotomis įmonėmis, nuo šiol siūlančiomis pirkti elektros energiją Lietuvos gyventojams, galima paspaudus šią nuorodą www.pasirinkitetiekeja.lt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,