Mano Gargždai



Gargždų krašto muziejuje – paroda „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų krašto muziejaus nuotr. Gargždų krašto muziejaus nuotr.

Gargždų krašto muziejuje, minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, pristatoma kilnojamoji paroda „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“ iš Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus fondų. Paroda dedikuota Pasaulio tautų teisuoliams – žydų gelbėtojams nacių okupuotoje Lietuvoje.

 

Kilnojamojoje parodoje „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“ stenduose pasakojamos žydų gelbėtojų istorijos, nacių okupacijos metais gelbėjusių žydus įvairiuose Lietuvos miestuose, miesteliuose ir kaimuose. Atminimas apie didžiąją žydų tautos katastrofą privalo išlikti gyvas – būtina nepamiršti tūkstančių nužudytų žydų, nors daugelio nežinome net vardų, taip pat būtina nepamiršti ir tų žmonių, kurie Holokausto metais neliko pasyviais stebėtojais ir priėmė galbūt patį svarbiausią gyvenime sprendimą ir žudynių laikotarpiu, rizikuodami gyvybe, gelbėjo artimą.

Parodą pradeda rašytojo Icchoko Mero žodžiai, skirti Pasaulio Tautų Teisuoliams: „Jie buvo tautos dorovės žiedas, tautos dvasios didikai, nesvarbu, išsimokslinę žmonės ar paprastuoliai rašto nepažinę, nešę tikrą artimo meilę. Jie sąmoningai ar nesąmoningai priešinosi naikinančiai nacių jėgai ir jos įrankiui – tiems, kurie žudė.“

Gargždų krašto muziejuje eksponuojamoje parodoje pateikiamas ir istorinis kontekstas, atspindintis masinių žudynių eigą Žemaitijoje, getų steigimą, pagrindines žudynių akcijas, vykusias getuose, ir getų likvidaciją.

Parodai pristatyti išleistas ir katalogas „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“– tai unikalus informatyvus leidinys (320 p.), supažindinantis su iškiliausiais Lietuvos Pasaulio Tautų Teisuoliais, rizikavusiais gyvybe ir gelbėjusiais žydus nacių okupacijos metais, iliustruotas daugybe senų fotografijų, gelbėtojų ir išsigelbėjusiųjų laiškų faksimilėmis. Į katalogą įtrauktas ir Lietuvos piliečių, Jad Vašem pripažintų Pasaulio Tautų Teisuoliais, sąrašas.

Paroda eksponuojama iki š. m. rugpjūčio 1 d.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 417 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,