Logo
 Spausdinti šį puslapį

Diskutuota apie vaikų globos svarbą ir aktualijas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Pirmąjį liepos sekmadienį Lietuvoje tradiciškai minima Globėjų diena. Klaipėdos rajone ir visoje šalyje šią savaitę organizuojama gausybė renginių, skirtų paminėti šiai dienai. Antradienį Klaipėdos rajono savivaldybėje vyko apskrito stalo diskusija, kurios metu aptarta globos situacija, dalytasi patirtimi bei mintimis apie šios socialinės srities svarbą.

 

Priimti tokį, koks yra

Diskusijos dalyviai vieningai sutarė, kad reikalingas įvairių institucijų įsitraukimas ir pagalba, kad būtų žmonių, kurie galėtų globoti vaikus. Taip pat būtina sklaidyti vis dar itin gajus mitus apie globą, globojamus vaikus.

„Ši sritis itin jautri. Labai svarbu, kad vaikai, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių auga be tėvų ar tėvai neužsiima jų auklėjimu, gyvenime patirtų kuo mažiau sukrėtimų. Mūsų pareiga yra padėti šiems vaikams“, – įsitikinęs Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. Vicemerė Audronė Balnionienė pritarė, kad vaikais, kuriems reikalinga globa, būtina pasirūpinti: „Tai yra mūsų vaikai, jie – mūsų ateitis.“

Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Klaipėdos rajone vyriausiasis specialistas Valdas Rimkus su susirinkusiaisiais pasidalijo įžvalgomis apie vaiko globos esminį aspektą – priimti kitą, kuris nėra tavo. Pasak specialisto, ir mūsų biologiniai vaikai nėra mūsų, nes joks žmogus negali būti kažkieno kito nuosavybė.

„Tačiau su biologiniais vaikais mus sieja labai artimi kraujo prigimtiniai ryšiai. Globos atveju to arba iš viso nėra, arba yra tolimesni. Globa mus moko kasdieniškos meilės, kuri reiškia, kad priimi kitą žmogų tokį, koks jis yra. Šiuo atveju – priimi vaiką, kuris atsinešą prigimtį iš kitur, kurią turi išmokti pažinti, gerbti, galbūt, jeigu reikia, keisti. Globos atveju tai reiškia, kad keičiuosi aš, keičiasi ir vaikas. Tik kartu keisdamiesi galime kažkur nukeliauti“, – teigia Valdas Rimkus.

 

Diskusijos dalyviai. Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Vaiko globėju nebegalės būti vaikų globos namai

Susitikimo metu peržiūrėtas Inesos Kurklietytės filmas „Būti mylimam“, pristatyta Gargždų socialinių paslaugų centro padalinio Globos centro veikla, taip pat aptarta Klaipėdos rajono savivaldybės finansinė pagalba Klaipėdos rajono globėjams ir jų globojamiems vaikams – nuo 2017 m. pradedantiesiems globoti vaikus skiriama vienkartinė 488 Eur dydžio įsikūrimo pašalpa už kiekvieną globojamą vaiką, taip pat nuo 2020 m. šeimai, globojančiai vaiką, mokami pagalbos pinigai. 2020 m. jų mokėjimui numatyta 89 tūkst. Eur. Iki birželio 1 d. 62 asmenims išmokėta 37,2 tūkst. Eur.

Klaipėdos rajone vaikus globoja 67 šeimos, kuriose auga 112 vaikų. Taip pat veikia viena šeimyna, globojanti 3 vaikus, bei 2 budintys globotojai, prižiūrintys 4 vaikus.

Vaikų globos institucijose šalyje vis dar auga 1 777 vaikai, o 2020 metai Lietuvoje paskutiniai, kai vaiko globėju gali tapti vaikų globos namai. Šiuo metu Lietuvoje vaikus globoja 3 839 šeimos ir jose auga 4 936 vaikai.

 

Globėjų dienos proga – renginiai Gargžduose.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,