Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino rezultatai: rajone – be šimtukų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Nacionalinė švietimo agentūra liepos 30 dieną skelbia lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbų (prancūzų ir vokiečių) valstybinių brandos egzaminų rezultatus.

 

Aukščiausias balas rajone – 96

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą šiais metais šalyje laikė 16 970 kandidatų. Beveik 40 proc. visų kandidatų, atėjusiųjų į lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą, pirmojo pusmečio įvertinimas buvo nuo 1 iki 6 balų ir tik 3 procentų – 10 balų.

Egzaminui išlaikyti reikėjo surinkti 30 proc. egzamino užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 89,2 proc. visų kandidatų (2019 m. 90,6 proc.). Šimto balų įvertinimą gavo beveik 1,3 proc. kandidatų (pernai – 0,9 proc.).

Visi mokiniai, gavę šimto balų įvertinimą, mokėsi išplėstiniu kursu gimnazijose. Didžiąją šio egzamino šimtukininkų dalį – beveik 80 proc. – sudaro merginos. Jau tradiciškai merginų egzamino išlaikymo procentas, gautų taškų vidurkis didesnis negu vaikinų.

Daugiausia – 75 proc. kandidatų – rinkosi rašyti samprotavimo rašinį. Populiariausia buvo tema „Ar menas gali paveikti tikrovę?“: ją rinkosi beveik 60 proc. visų kandidatų. Literatūrinį rašinį kūrė apie 25 proc. kandidatų, 20 proc. visų kandidatų rašė apie kartų santykius literatūroje.

Klaipėdos rajono savivaldybės švietimo ir sporto skyrius informuoja, kad rajone lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikė 170 abiturientų (2019 m. – 217). Neišlaikė 15 kandidatų (8,82 proc.). Nors šimtukų, kaip ir pernai, negauta, bendras visų laikiusių vidurkis (44,54) šiek tiek geresnis nei šalies (44,27).

16–35 balus gavo 61 rajono moksleivis (35,88 proc.), 36–85 – 81 (47,65 proc.), 86–99 (7,65 proc.) – 13.

Aukščiausius balus – 90–96 surinko 5 rajono moksleiviai (90 – 2; 92 – 1; 95 – 1; 96 – 1).

 

Vokiečių ir prancūzų kalbų egzaminų rajono abiturientai nelaikė

Užsienio kalbos (prancūzų) valstybinį brandos egzaminą šalyje laikė 19 kandidatų. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 100 proc. visų laikiusiųjų. Šimto balų įvertinimą gavo 15,8 proc. kandidatų.

Užsienio kalbos (vokiečių) valstybinį brandos egzaminą Lietuvoje laikė 32 kandidatai. Egzamino išlaikymo riba – 16 proc. užduoties taškų. Egzaminą išlaikė 100 proc. visų laikiusiųjų. Šimto balų įvertinimą gavo 28,1 proc. kandidatų.

Kaip informavo Švietimo ir sporto skyriaus patarėja Nijolė Gotlibienė, Klaipėdos rajone nebuvo laikiusių prancūzų kalbos egzamino, o vokiečių kalbos rinkosi vienas Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos abiturientas, bet egzamine nedalyvavo.

 

Neišlaikiusiems – dar viena galimybė

Šiais metais užsienio kalbos (prancūzų, vokiečių), dalies lietuvių kalbos ir literatūros valstybinių brandos egzaminų darbai buvo vertinami elektroniniu nuotoliniu būdu.

Rezultatus kandidatai gali sužinoti savo mokyklose, o pamatyti gali prisijungę prie egzaminų rezultatų skelbimo sistemos adresu https://rezultatai.egzaminai.lt/results-web iš duomenų tvarkytojo (mokyklos) gautu kandidato kodu ir vienkartiniu slaptažodžiu, kurį privaloma pasikeisti prisijungus pirmą kartą.

Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše yra apibrėžta apeliacijų dėl valstybinių brandos egzaminų rezultatų teikimo tvarka. Mokiniai apeliacijas gali pateikti savo mokyklos vadovui per dvi darbo dienas nuo valstybinio brandos egzamino rezultatų paskelbimo dienos.

Šių trijų valstybinių brandos egzaminų atveju – iki rugpjūčio 3 dienos darbo pabaigos. Rašydami prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo, mokiniai gali nurodyti ir savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu.

Rugpjūčio 4 d., antradienį, visi neišlaikiusieji valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, galės jį perlaikyti kaip mokyklinį. Taigi, jiems nebus užkirstas kelias baigti mokyklą, stoti į kolegiją. Išsamesnės informacijos apie egzamino perlaikymą reikia teirautis mokykloje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,